Poklanjamo publicističke bestselere Tima Weinera i Tvrtka Jakovine

“Nasljeđe pepela: Povijest CIA-e” i “Treća strana Hladnog rata” dvije su publicističke poslastice koje imate priliku osvojiti u našoj trodnevnoj nagradnoj igri. Pitanja nisu lagana, ali su zato nagrade vrijedne!

Big 287 882

Kada pročitate ovu knjigu, postat će vam jasno zašto je WikiLeaks u samo nekoliko godina uspio uzdrmati svjetsku političku scenu i zašto je šačica pojedinaca pokazala veću snagu od najjačih špijunskih organizacija. “Nasljeđe pepela: Povijest CIA-e”, knjiga koju je objavila zaprešićka Fraktura, čita se, naime, kao napeti špijunski triler isprepleten brojnim iznenađenjima. Od samog osnutka CIA se trudila uspostaviti kao ozbiljna tajna organizacija, ali samo broj smijenjenih direktora u prvim desetljećima prije upućuje na neuspješnu tvrtku koja se bori sa stečajem negoli na najopasnije sredstvo američke vanjske politike.

Prvu knjigu koju vam daruje portal Najbolje knjige napisao je Tim Weiner, dobitnik Pulitzerove nagrade, koji je zbog ove knjige putovao u Afganistan i druge države kako bi na licu mjesta istražio brojne tajne akcije. Od početka Hladnoga rata i sovjetske atomske bombe, preko Korejskog rata i Vijetnama, pa sve do Iraka i Afganistana CIA je pogrešno shvatila svaku globalnu krizu, a njena povijest prije nalikuje na predložak za neku hollywoodsku komediju nego na filmove Jamesa Bonda.

“Treća strana Hladnog rata” uglednog hrvatskog povjesničara Tvrtka Jakovine, također knjiga objavljena u nakladi Frakture, temeljiti je pak pogled iznutra na Pokret nesvrstanih i način na koji je organizacija s više od stotinu država funkcionirala. U Pokretu su od početka, u njegovu osnivanju, krizama i vrhuncima, u središtu bile Jugoslavija i njena diplomacija. Samo je Pokret nesvrstanih zemalja mogao Titovoj Jugoslaviji dati globalnu važnost kakvu je imala, samo je Titova Jugoslavija mogla osigurati Pokretu ulogu kakvu je nastojao imati između dva suprotstavljena bloka u Hladnom ratu. Tvrtko Jakovina u “Trećoj strani Hladnog rata” donosi priču o nevjerojatno ambicioznoj, često i efikasnoj diplomaciji jedne objektivno male zemlje.

I ovu knjigu imate priliku osvojiti u našoj trodnevnoj nagradnoj igri. Pitanja nisu lagana, zahtijevaju malo guglanja po internetu, ali su knjige koje poklanjamo izuzetno vrijedne.

Pitanje za “Nasljeđe pepela”:
1. Tim Weiner je 1988. godine, dok je radio kao istraživački novinar za list Philadelphia Inquirer, osvojio Pulitzerovu nagradu. Dobio ju je za članak o tajnoj potrošnji Pentagona i CIA-e. Vaš je zadatak da ukratko prepričate sadržaj Weinerova otkrića, na temelju kojeg je napisao i knjigu “Blank Check: The Pentagon’s Black Budget”.

Pitanje za “Treću stranu Hladnog rata”:
2. Tvrtko Jakovina je 1992. i 1993. pohađao ljetni semestar na jednom američkom sveučilištu. Vaš je zadatak da odgovorite kako se zove to sveučilište, s kakvim je uspjehom završio semestar Jakovina te da navedete službeni naziv tog uspjeha na engleskom jeziku.

Odgovore šaljite isključivo na e-mail najboljeknjige@najboljeknjige.com. Igra traje od srijede, 25. svibnja, do petka, 27. svibnja, u ponoć, a u subotu, 28. svibnja, objavit ćemo imena dobitnika i točne odgovore.
U nagradnoj igri mogu sudjelovati i fanovi izvan Hrvatske.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više