“Ljubavologija” je enciklopedija ljubavi i odnosa, a da bi djelovala, morate biti iskreni

Piše Tanja Tolić
Fotografije Ratko Mavar / Fotomorgana

“Naše je srce kao televizijski kanal koji emitira program 24 sata na dan. Ako znaš da znaš voljeti – onda šalješ i signal koji će privući osobu koja će tebe znati voljeti”, rekao je sinoć, na promociji svoje nove knjige, “Ljubavologija”, vodeći hrvatski autor duhovne literature Bruno Šimleša. U punoj dvorani zagrebačkog kina Europa okupilo se 500-ak posjetitelja koji su gotovo dva sata slušali i sudjelovali u razgovoru o – ljubavi.

“Ne znam da li da sada šećem ili skačem. Vjerojatno bih samo sjedio i šutio i onda, onako muški, pustio koju suzu”, započeo je Šimleša i nasmijao dvoranu. Njegova šesta knjiga, koju je objavila Naklada Ljevak, zapravo je, rekao je, urbanistički plan srca na tristotinjak stranica, a podijeljena je u tri velika poglavlja. Prvo je posvećeno ljubavi kao ljubavi – što ona jest, zašto nam je bitna, koji je njezin vrhunac… Drugo poglavlje bavi se partnerskim odnosima, a ono je i najduže, ne zato što su partnerski odnosi najbitniji, nego zato što o njima imamo najviše zabluda, naglasio je Šimleša. Ukupno ih je nabrojao 15, a kao jednu od najpogubnijih istaknuo je onu kako u braku, iako je loš, treba ostati zbog djece.

“Ostankom u takvom braku našoj djeci šaljemo poruku da ne vjerujemo u ljubav i da ni oni ne bi u nju trebali vjerovati”, objasnio je.

U drugom poglavlju nalazi se i test kompatibilnosti partnera koji se “rješava na vlastitu odgovornost”, komentirao je autor i opet nasmijao publiku, a treće poglavlje knjige posvećeno je obiteljskim, prijateljskim, poslovnim i poznaničkim odnosima.

Uz njega, knjigu su predstavili i TV voditeljica Antonija Blaće te glumci Nataša Janjić i Leon Lučev.

“Na otok Zlarin već godinama dolazi jedan dečko iz Zagreba koji inače živi u Nizozemskoj. Jednom mi je rekao kako prvih deset dana godišnjeg samo spava, a jedanesti dan ujutro uvijek se sjeti što je htio biti kad je bio mali. Taj jedanaesti dan, to je njemu Zlarin. Dok sam čitao Bruninu knjigu, ona je na mene djelovala upravo tako – podsjetila me na to kakav sam bio kad sam bio malen, kako mi je tada sve bilo jasno i shvatio sam da ta esencija još u meni živi, ona je i dalje tu”, ispričao je Lučev.

Nataša Janjić je pak na početku čitanja “Ljubavologije” naletjela na – zamku. “Kad govoriš o knjizi, obično govoriš o junaku, a ovdje nema junaka, odnosno svi smo mi junaci ili se barem autor trudi da svi budemo junaci”, rekla je Nataša koja se s Brunom prvi put srela preko njegovih kolumni koje objavljuje u Jutarnjem listu svake srijede.

“Zakačila sam se vrlo brzo, a oduševilo me i koliko ljudi čita te kolumne. Baš sam bila ponosna na čitatelje jer uživaju u ogoljivanju duše, umjesto u ogoljivanju tijela, na koje smo navikli u medijima”, pojasnila je.

Kolumne su je ponukale da kupi Šimlešinu prethodnu knjigu, “Škola života”, a to je ujedno i knjiga koju danas svim poklanja za rođendane, jer misli kako je trebaju imati svi “koji drže do higijene duše”.

“’Ljubavologija’ je prava mala biblija, enciklopedija ljubavi i odnosa”, preporučila ju je Nataša.

“Ne postoji osoba na ovome svijetu koja ne želi biti sretna, no često nam to ne uspijeva. Ovo zapravo nije knjiga, nego priručnik, no da bi se dogodio napredak, morat ćete biti iskreni”, rekla je Antonija Blaće. Dodala je kako je “Ljubavologija” prepuna Bruninih rečenica “sačekuša” koja vrebaju čitatelja kad si pokuša “podvaliti” neki izgovor.

“Nema šanse da ikome možete dati ljubav, ako se najprije ne zaljubite u sebe”, poručila je Antonija.

Promocija “Ljubavologije” nastavit će se u subotu, 11. lipnja, od 12 sati, kada će Bruno Šimleša potpisivati primjerke svoje knjige u knjižari Ljevak na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Kliknite na fotografiju i pogledajte fotogaleriju s promocije!
 

Facebook komentari

Novo u katalogu