VIP i HT otvorili e-knjižare i krenuli u borbu za elektronske čitatelje

HT zasad ima siromašniju knjižaru, ali nudi prodaju svim korisnicima, uz kreditnim karticu, i knjige su dostupne na svim pametnim telefonima. VIP nudi knjige samo svojim korisnicima, bez plaćanja karticom, nema još aplikaciju za iPhone i iPad, ali u većoj ponudi ima i knjige na stranom jeziku

Big 313 955

Piše Tanja Tolić

Treći nastavak avantura Lisbeth Salander za 60 kuna? “Bajke” braće Grimm i “Gulliverova putovanja” Jonathana Swifta za malo više od 18 kuna? Tribusonova “Zbirka otrova” 30 kuna jeftinija?

Ne, nije u pitanju veliko snižanje knjiga prevedenih na hrvatski jezik, barem ne onih papirnatih. Ovoga tjedna počela je raditi elektronska knjižara Hrvatskog Telekoma, Planet 9 (www.planet9.hr), pa ljubitelji čitanja sada mogu birati između dvije virtualne trgovine knjiga. Naime, iako je HT još od travnja najavljivao prodaju elektroničkih knjiga, u tome ga je sredinom lipnja preduhitrio VIP koji je otvorio vlastitu e-knjižaru (na adresi eknjizara.vip.hr/).

VIP-ova knjižara omogućuje isključivo svojim korisnicima downloadiranje digitalnih verzija knjiga prilagođenih čitanju na ekranu, a dostupna je na računalima, smartphoneovima i tablet uređajima. Razvijena je u suradnji s prvom hrvatskom e-knjižarom TookBook.com, a zasad je dostupna samo korisnicima mobilnih uređaja s Android operativnim sustavom, iako će uskoro, prema najavama iz VIP-a, biti dostupna i na iOS operativnom sustavu.

Usluga je jednostavna za korištenje i dostupna bez upotrebe kreditnih kartica. Nakon što korisnik odabere naslov, tereti se njegov prepaid ili postpaid račun. Jednom kad je korisnik kupio e-knjigu, ona je njegova zauvijek te je dostupna na njegovom profilu u Vip eKnjižari.

Vip eKnjižara korisnicima pruža mogućnost odabira između više od 200 naslova na hrvatskom jeziku, te više od nekoliko desetaka tisuća naslova na engleskom jeziku, koji uključuju suvremena i klasična djela domaće i svjetske književnosti, ali i neke od popularnih naslova iz područja poslovne literature. Primjerice, tu su klasici Augusta Šenoe, Marina Držića, Ivana Gorana Kovačića i brojnih drugih hrvatskih autora, ali i djela velikana svjetske književnosti, poput onih Williama Shakespearea ili Dostojevskog.

HT-ova knjižara, za razliku od VIP-ove, dostupna je svim ljubiteljima knjige, bez obzira kojeg telekom operatera koriste, a sve kupljene knjige pohranjuju se u “oblaku” tako da su dostupne u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu. Također, korisnici je mogu prebaciti na bilo koji uređaj – računalo, e-čitač ili smartphone. Dobra vijest za mobilne korisnike jer Planet9 radi i na Android operativnom sustavu, i na iOS-u (iPhone i iPad) te na e-čitačima.

Knjiga se, za razliku od VIP-ove usluge, kupuje kreditnom karticom. Ljubitelji knjige će u svim T-Centrima diljem Hrvatske od idućeg tjedna moći kupiti i e-čitač Sagem Binder, a podatkovni promet je za sve koji skidaju knjigu na e-čitač u potpunosti besplatan.

Na prvi pogled, VIP-ova knjižara zasad je mnogo bogatija, što ne čudi jer je HT-ova tek krenula, a nudi i strane naslove. Cijene knjiga su u obje knjižare iste, a poneki naslovi, poput “Kula u zraku” Stiega Larssona daleko su isplativiji u elektronskom, nego u papirnatom izdanju – prvo košta 60,27 kuna, dok drugo ima cijenu od 179 kuna. Ako vas ne smeta nedostatak papira, elektronička knjiga se doista isplati. Ima, međutim, i ponekih nelogičnosti poput one da je “Nemeza” Joa Nesbøa, koja u paprinatom izdanju košta 19,90 kuna, u elektronskom obliku jeftinija za svega jednu lipu.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više