Kultna Bowiejeva pjesma “Space Oddity” pretvorena u slikovnicu za odrasle

Major Tom, izmišljeni astronaut, koji je poslužio Davidu Bowieju kao njegov alter-ego u pjesmama “Space Oddity”, “Ashes to Ashes” i “Hello Spaceboy” konačno je dobio i lice, kao lik u slikovnici. Ilustrator Andrew Kolb napravio je e-knjigu na temelju pjesme “Space Oddity” u kojoj Major Tom odlazi na putovanje u svemir, ali se zbog kvara na letjelici nikada ne vrati na Zemlju.

Danas kultna pjesma, objavljena je kao singl 1969. godine, a nastala je godinu dana nakon film Stanleyja Kubricka “2001: Odiseja u svemiru”. Vjeruje se kako je Bowie pjesmom dijelom aludirao i na tada propali britanski svemirski program, a ne je samo iskoristio kao metaforu za ovisnost o drogi.

Kanađanin Andrew Kolb slikovnicu za odrasle izradio je u retro stilu, više kao koncept, nego kao pravu knjigu, no “Space Oddity” mogao se neko vrijeme skinuti s njegove web stranice u PDF formatu. Slikovnicu je postavio u kolovozu i u vrlo kratkom vremenu pogledalo ju je više od 90 tisuća ljudi, a mnogi su se i zalagali da slikovnica dobije svoje papirnatno izdanje.

Nažalost, muzička grupacija koja ima vlasništvo nad pjesmom “Space Oddity” zatražila je od Kolba da makne iz slikovnice reference na Bowiejevu pjesmu, zbog čega se e-knjiga više ne može niti skinuti s njegove stranice.

Umjetnik Simon Victor od Kolbove knjige napravio je kratki film koji možete pogledati na Vimeu (vimeo.com/28432956), a klikom na fotografiju na ovoj stranici možete pogledati ilustracije iz slikovnice.
 

Facebook komentari

Novo u katalogu