Četvrti roman Christophera Paolinija, “Nasljeđe”, bit će objavljen 8. studenoga

Paolini se proslavio kad je sa 16 godina napisao prvi roman, “Eragon”, o dječaku koji u šumi pronađe jaje iz kojeg se izlegne zmajica. Uslijedila su još dva nastavka, “Prvorođeni” i “Vatra”, a nakon tri godine pauze stiže i završnica serijala

Big 354 1103

Piše Tanja Tolić

Nakon tri godine iščekivanja, početkom studenoga konačno će biti objavljen četvrti, ujedno i završni dio fantastičnog serijala “Nasljeđe” autora Christophera Paolinija koji je svijet prije gotovo deset godina upoznao s dječakom Eragonom i njegovom zmajicom Saphirom.

Paolinijev nakladnik Alfred A. Knopf objavio je da će četvrta knjiga, istoga naziva kao i serijal, “Nasljeđe”, odnosno na engleskom “Inheritance”, biti u prodaji od 8. studenoga, a hrvatski čitatelji koji čitaju na engleskom jeziku mogu se već sada predbilježiti za završni dio serijala u knjižarama Algoritma.

Amerikanac Christopher Paolini (1983) imao je svega 16 godina kada je napisao svoj prvi roman, “Eragon”, i objavio ga 2002. godine u vlastitoj nakladi. Po prvom nastavku serijala “Nasljeđe” - koji se sastoji od romana “Eragon”, “Prvorođeni”, “Vatra” i uskoro “Nasljeđe” (prve tri knjige prevedene su na hrvatski, a objavila ih je nakladnička kuća Kapitol) - snimljen je i istoimeni, nažalost ne osobito uspješan film. No roman je zato odmah ušao na listu bestselera The New York Timesa. Serijal “Nasljeđe” originalno je trebao biti trilogija, ali je Paolini ipak odlučio napisati i četvrti nastavak.

U prvoj knjizi “Nasljeđa”, upoznajemo Eragona koji, loveći u šumi, pronalazi prekrasan plavi kamen. Siromašni dječak s farme planira kamen prodati kako bi kupio hranu za svoju obitelj, no kad se iz njega izleže zmajica safirne boje, njegov će život krenuti sasvim drugim smjerom. Naoružani tek drevnim mačem i savjetima staroga pripovjedača, Eragon i Saphira putovat će kroz opasna područja staroga carstva kojim vlada kralj Galbatorix čije zlo ne poznaje granica i koji ne bira sredstva kako bi dokazao kako je dostojan nositi naslijeđeni ogrtač legendarnih Jahača zmajeva koji su nekada čuvali mir u Alagaësiji. Hoće li Eragon preuzeti ulogu legendarnih Jahača zmajeva?

U drugom nastavku, “Prvorođeni”, objavljenom 2005. godine, Eragon, nakon što spasi Varden od kralja Galbatorixa, mora usavršiti magiju i mačevanje. Na tom ga putu čeka mnoštvo prepreka i izdaja, a prijetnja rata, koji je, čini se, neizbježan, odjekuje zemljom.

Treća knjiga objavljena 2008. godine, “Vatra”, počinje samo nekoliko mjeseci nakon što je Eragon izgovorio riječ “brisingr“, koja na drevnom jeziku označava vatru. Otada je naučio ne samo prizivati magiju riječima, nego je i svim svojim bićem uronio u nju. Nakon krvave bitke u Ognjenoj dolini, on i njegova zmajica Safira jedva su izvukli živu glavu. Ali na jahača i njegova zmaja već čekaju nove pustolovine, i on se zapleće u cijeli niz obećanja koja možda neće moći održati. Obećao je svom bratiću Roranu da će mu pomoći spasiti njegovu voljenu Katarinu iz Galbatorixovih pandža, ali duguje svoju odanost i mnogim drugima. Vardeni očajnički trebaju njegove sposobnosti i snagu, kao i vilenjaci i patuljci. Kad pobunjenici krenu u napad i opasnost vreba sa svih strana, Eragon mora donositi odluke: odluke koje će ga voditi preko cijelog Carstva i izvan njegovih granica, odluke koje će ga dovesti do nezamislive žrtve. Eragon je jedina nada svih rasa da će se osloboditi tiranije. Može li jedan seoski dječak ujediniti pobunjeničke snage i poraziti kralja?

U završnom dijelu Eragon će se konačno suočiti s Galbatorixom, a od njih dvojice može preživjeti samo jedan… Fanovi Eragona i Paoliniji već naveliko špekuliraju što će se sve dogoditi u završnom dijelu, a zasad su potvrđene činjenice da se neće pojaviti novi jahač, ali će se pojaviti potpuno novi likovi, Eragon će biti zatvoren i mučen, ali ne u Galbatorixovoj tamnici, ponovno ćemo sresti Murtagha, kao i Nasuadu i Angelu, koja će u četvrtoj knjizi odigrati važnu ulogu.


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više