Novi roman Joa Nesbøa, “Spasitelj”, bit će objavljen sredinom listopada

Sredinom listopada nakladnička kuća Znanje objavit će novi roman norveškog pisca Joa Nesbøa, “Spasitelj”, četvrti po redu preveden na hrvatski, nakon “Crvendaća”, “Nemeze” i “Đavolje zvijezde”.

“Spasitelj” je Nesbøov tzv. hrvatski roman, jer je prvi svjetski bestseler koji tematizira Hrvatsku i Domovinski rat. Glavni lik, inspektor Harry Hole, u romanu dolazi u Zagreb, gdje dobije ključne informacije za rješavanje slučaja, a i glavni antagonist omiljenog inspektora je Hrvat, plaćeni ubojica i vukovarski branitelj, nadimka Mali Spasitelj.

Osim Malog Spasitelja, u romanu postoji niz drugih hrvatskih likova, uglavnom hrvatskih iseljenika u Norveškoj. Dio radnje se odvija u Hrvatskoj, u prošlosti, u vrijeme opsade Vukovara, a drugi dio u sadašnjosti, u zagrebačkom hotelu Internacional i na drugim lokacijama u gradu. Pored toga, likovi u romanu komentiraju atmosferu u Zagrebu početkom 2000. godine, a jedan i telefonira u Zagreb kako bi doznao rezultat utakmice Dinama i Rijeke.

Nesbø je, inače, najprodavaniji autor nakladničke kuće Znanje, a njegova tri romana prevedena na hrvatski dosad su prodana u 50 tisuća primjeraka, s time je da je najprodavaniji prvi roman, “Crvendać” (više od 20 tisuća primjeraka).

 

Facebook komentari

Novo u katalogu