Novi roman Joa Nesbøa, “Spasitelj”, bit će objavljen sredinom listopada

“Spasitelj” je Nesbøov tzv. hrvatski roman, jer se u njemu tematizira Hrvatska i Domovinski rat. Glavni antagonist priče je Mali Spasitelj, plaćeni ubojica i hrvatski branitelj. Harry Hole je, naravno, opet u akciji

Big 367 1132

Sredinom listopada nakladnička kuća Znanje objavit će novi roman norveškog pisca Joa Nesbøa, “Spasitelj”, četvrti po redu preveden na hrvatski, nakon “Crvendaća”, “Nemeze” i “Đavolje zvijezde”.

“Spasitelj” je Nesbøov tzv. hrvatski roman, jer je prvi svjetski bestseler koji tematizira Hrvatsku i Domovinski rat. Glavni lik, inspektor Harry Hole, u romanu dolazi u Zagreb, gdje dobije ključne informacije za rješavanje slučaja, a i glavni antagonist omiljenog inspektora je Hrvat, plaćeni ubojica i vukovarski branitelj, nadimka Mali Spasitelj.

Osim Malog Spasitelja, u romanu postoji niz drugih hrvatskih likova, uglavnom hrvatskih iseljenika u Norveškoj. Dio radnje se odvija u Hrvatskoj, u prošlosti, u vrijeme opsade Vukovara, a drugi dio u sadašnjosti, u zagrebačkom hotelu Internacional i na drugim lokacijama u gradu. Pored toga, likovi u romanu komentiraju atmosferu u Zagrebu početkom 2000. godine, a jedan i telefonira u Zagreb kako bi doznao rezultat utakmice Dinama i Rijeke.

Nesbø je, inače, najprodavaniji autor nakladničke kuće Znanje, a njegova tri romana prevedena na hrvatski dosad su prodana u 50 tisuća primjeraka, s time je da je najprodavaniji prvi roman, “Crvendać” (više od 20 tisuća primjeraka).

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više