Interliber 2011. – za vas smo izdvojili više od 90 novih knjiga!

Za hrvatske čitatelje najiščekivaniji sajam knjiga počinje u utorak, 8. studenoga, i potrajat će do nedjelje, 13. studenoga, a održavat će se u petom i šestom paviljonu Zagrebačkog velesajma. Od utorka do petka sajam je otvoren od 10 do 19 sati, a u subotu i nedjelju od 10 do 21 sat

Big 391 1283

Piše Tanja Tolić

Portal Najbolje knjige probrao je više od 90 novih naslova iz ovogodišnje ponude hrvatskih nakladnika na Interliberu. Tradicionalni sajam knjiga počinje 8. studenoga i potrajat će do 13. studenoga. Sajam će od utorak do petka biti otvoren od 10 do 19 sati, a za vikend od 10 do 21 sat. Knjige koje smo odabrali za vas sortirali smo u hitove, vodeći se imenima autora koji su poznati hrvatskoj publici ili se ubrajaju u klasike književnosti, potom u beletristiku, publicistiku, self-help literaturu, a posebno smo izdvojili i domaće autore te preporuke za mlade i djecu. Na kraju teksta nalaze se shopping liste, poredane po izdavačima abecednim redom, koje slobodno isprintajte za lakšu orijentaciju, a ako kliknete na fotografiju s lijeve strane otvorit će vam se foto-galerija s naslovnicama većine knjiga.

Hitovi
Zagrebački VBZ, u suradnji s Litterisom, objavio je novu knjigu francuskog romanopisca, autora kultnih "Elementarnih čestica". Za Interliber je priređen roman "Karta i teritorij" Michela Houellbecqa, koji je piscu konačno donio književnu nagradu Goncourt. Drugi naslov koji bi mogao biti VBZ-ov potencijalni hit su "Kutije" Güntera Grassa, nastavak kontroverzne autobiografske knjige "Dok ljuštim luk".

Profil je za čitatelje priredio izabrane pjesme Charlesa Bukowskog, "Užici prokletih", nastale u razdoblju od 1951. do 1953. godine, iako je za očekivati da bi mnogo veći Profilov hit mogao biti novi roman Kate Furnivall, "Konkubinina tajna", nastavak ljubavne priče djevojke Lisice. Uz ova dva naslova, među potencijalne Profilove hitove svakako bi se mogla svrstati knjiga hrvatskog znanstvenika Miroslava Radmana, "S onu stranu naših bioloških ograničenja", te sočna biografija Keitha Richardsa "Život", koja ima više od 600 stranica. Od domaćih hit-autora na Interliberu, Profil će predstaviti i Igora Mandića i njegovu dvostruku knjigu "Sloboda lajanja & Zauzeto Hrvat!". Mandić će sam predstaviti knjigu 9. studenoga u 12 sati na Profilovom štandu.

Fraktura ove godine na Interliber dolazi s nekoliko jakih aduta u rukavu. Pored "Marine" u Hrvatskoj omiljenog Carlosa Ruiza Zafóna, tu je "novi" Stieg Larsson, preciznije biografska knjiga njegove životne suputnice Eve Gabrielsson, "Millennium, Stieg i ja", u kojem autorica piše o njihovom zajedničkom životu. Nesumnjivi hit bit će i novi roman popularnog Jorgea Bucaya, "Računaj na mene", svojevrsni nastavak knjige "Ispričat ću ti priču" – ponovno se susrećemo s Demiánom koji opet dolazi psihoterapeutu Jorgeu jer mu je propao brak. Prvog dana Interlibera, na sajmu će gostovati i Rita Monaldi i Francesco Sorti, i to u 17 sati na velikoj pozornici, a tom će prilikom predstaviti svoj novi roman "Tajne konklava" koji se sadržajem naslanja na hit-serijal o opatu Melaniju.

Naklada Ljevak među hitovima nudi kultni "Queer" Williama Burroughsa, istodobno autobiografski portret i politički roman, koji prati beznadno lutanje glavnog junaka Williama Leeja. Dobro bi mogao proći i novi krimić Alana Bradleyja, "Korov, vješala i krvnikova kukuljica", autora koji je otprije poznat hrvatskoj publici, a među hitove bi mogla zasjesti i autobiografija Dalaj lame, "Sloboda u izgnanstvu".

Malena Planetopija na sajmu će predstaviti novu knjigu iznimno dobro prodavanog Vadima Zelanda, "Apokrifni transurfing", a kao hit bi se mogla pokazati i knjiga "Začin mog života" u kojoj stvarne žene pišu o stvarnom seksu. Uredila ju je, naime, Erica Jong.

Algoritam će od hit-naslova ponuditi dvije nove knjige proslavljenog Stephena Kinga, zbirku priča "Mrkli mrak, bez zvijezda", te prvu knjigu "Revolveraš – Kula tmine".

Beletristika
Zagrebačka naklada na Interliberu će ponuditi dva zanimljiva klasična beletristička naslova, "Palog anđela" Williama Hjortsberga, detektivsku priču koja je poslužila kao predložak za film "Anđeosko srce", te ljubić napisan u maniri Jane Austen, "Poluspojeni par" Emilly Eden. Edenova, koja je živjela u 19. stoljeću, u svome romanu opisuje iskušenja kroz koja prolaze tri para te život u engleskoj provinciji svoga doba.

VBZ od drugih beletrističkih naslova nudi roman Williama Gladstonea, intrigantnog imena "Dvanaest", u kojem se autor bavi tajnom drevnog majanskog proročanstva o 2012. godini. Također, na Interliberu će predstaviti i novu zvijezdu europskog trilera, Simona Becketta, s njegovim romanom "Zapisano u kostima", koji prati slučajeve forenzičkog antropologa Davida Huntera.

Beletristička biblioteka Školske knjige, Lumen, na sajmu knjiga predstavit će se s nekoliko zanimljivih naslova. Prvi je svjetski bestseler "Prijelaz" Justina Cronina, čija je filmska prava već kupio Ridley Scott. Riječ je o prvom romanu iz fantastične trilogije u kojoj umjetno proizvedena vampriska stvorenja zauzimaju Zemlju. Drugi Lumenov novitet je "Imperfekcionisti" Toma Rachmana, bestseler New York Timesa, koji prati živote reportera i urednika jednih engleskih novina u Rimu. Lumen polaže velika očekivanja i u "Kaznovar" Catherine Fisher, te povijesni roman "Krug heretika" S. J. Parris, koji podsjeća na "Ime ruže".

Šareni dućan, uobičajeno, donosi dvije poslastice – "Divne gubitnike" Leonarda Cohena te "Malone umire" Samuela Becketta, dok će Mozaik knjiga na sajmu od beletristike za odrasle predstaviti "Sarin ključ" Tatiane de Rosnay te krimić "Sestra" Rosamund Lupton.

Novi krimić donosi i Fraktura koja će hrvatskim čitateljima predstaviti norveškog pisca imena Kjell Ola Dahl romanom "Čovjek u izlogu", ali i Finkinju Sofi Oksanen koja u romanu "Čišćenje" priča priču o dubokim posljedicama srama. Novi Frakturin autor je i Antonio Scurati koji će se hrvatskoj publici predstaviti napetim trilerom "Dijete koje je sanjalo kraj svijeta".

Edicija Božičević na sajam donosi roman "Scipion" urugvajskog književnika Pabla Casacuberta, u kojem je glavni lik propali znanstvenik koji se ne uspijeva osloboditi očeve sjene, te biotriler povjesničarke i arheologinje Fred Vargas, "Odlazi brzo, vrati se kasno", u kojem bubonička kuga prijeti suvremenom Parizu.

Algoritam će od beletristike predstaviti i novi roman Emily Giffin, "Ono najvažnije", autorice hita "Nešto posuđeno", a Profil ljubić "Posljednje pismo tvojeg ljubavnika" britanske autorice Jojo Mojes, koji je proglašen najboljim romantičnim romanom 2011. godine.

Publicistika
Koliko god se pisalo o Googleu kao poslovnom fenomenu, čini se da priča ne gubi na interesu, pa će VBZ na sajmu predstaviti publicistički naslov Davida A. Visea i Marka Malseeda, "Priča o Googleu". Stiže i knjiga fizičara Freda Alana Wolfa, "Nova alkemija", zapravo filozofsko putovanje od znanosti do duhovnosti, te njemački publicistički bestseler Richarda Davida Prechta, "Tko sam ja?", koja je prodana u više od milijun primjeraka. Za ljubitelje psihologije, VBZ je priredio "50 klasika psihologije" Toma Butler-Bowdona.

Profil od publicistike predstavlja "Obamin sindrom" Tariqa Alija, britanskog publicista, književnika i političkog aktivista. Zanimljivo zvuči i naslov "Adamu s ljubavlju" Natalije Princi, koja u svojoj knjizi ponovno preispituje mitove i slike ugrađene u kolektivnu svijest.

Naklada Ljevak donosi autobiografiju "Otkup sirove kože" Abdulaha Sidrana, u kojoj on, između ostaloga, piše i o Emiru Kusturici, Goranu Babiću i Slobodanu Praljku, dok Planetopija predstavlja "Ranjenu ženu" jungijanske psihologinje Linde Schierse Leonard, knjigu u kojoj se autorica bavi iscjeljivanjem odnosa očeva i kćeri. Posebno je pak intrigantan novi publicistički naslov Algoritma, "Žive lutke: Povratak seksizma" Natashe Walter, u kojem autorica istražuje kako je ženskom seksualnošću zavladao teror pornoindustrije.

Zagrebačka naklada predstavit će pak "Sumrak bogova" Ericha von Dänikena, svojedobno kultnog autora, koji u ovoj knjizi iscrpno dokumentira što je to prve posjetitelje ostavilo bez daha kad su prije 400 godina stajali pred masivnim kamenim blokovima Puma Punkua. Njih su, navodno, izgradili bogovi koji bi se na Zemlju trebali vratiti u prosincu 2012.

Self-help i duhovna literatura
Najveći hit među literaturom iz područja samopomoći bez sumnje će biti novi nastavak kultne "Tajne", "Meta tajna" Mela Gilla, koji je objavio zagrebački VBZ. Hrvatskoj publici dobro je poznata i druga VBZ-ova autorica, Louise L. Hay koja je u suradnji s Cheryl Richardson napisala knjigu "I vi možete imati izvanredan život".

Profil od self-helpa donosi "Solarnu jogu" Miroslava Kiša, a Hena com knjigu Therese Cheung, "Jedan me anđeo imenom zvao", autorice rođene u obitelji psihologa i spiritualista, koja piše o svojim iskustvima s anđelima. Dvostruka duga na Interliberu će, 11. studenoga, u dvorani Brijuni, s početkom u 18 sati, ugostiti Tima Frekea, koji će predstaviti svoju knjigu "Koliko traje sada". Freke u knjizi govori o tome kako je naučio živjeti u sadašnjem trenutku.

Domaći autori
Profil na Interliber dolazi s novom knjigom Viktora Žmegača "Filozog igra nogomet", a autor će i sam predstaviti knjigu 11. studenoga u 17 sati. Riječ je o svojevrsnom nastavku "SMS eseja".

Od domaćih autora, VBZ će na sajmu predstaviti dvije "novinarske" knjige – zbirku poezije Aleksandra Stankovića, "Uglavnom su me voljele starije gospođe", te "Rock 21. stoljeća" Aleksandra Dragaša.

Naklada Ljevak predstavlja drugi roman Ivice Đikića, "Sanjao sam slonove", napučen kriminalcima, emigrantima, špijunima, državnim odvjetnicima, ratnim zločincima i, naravno, slonovima. Među Ljevakovim novim domaćim autorima je i Srećko Hrovat s knjigom "Pažnja! Neprijatelj prisluškuje", zapravo knjigom razgovora s vodećim intelektualcima današnjice, no mnogo više pažnje će vjerojatno privući priručnik "Homeopatijom do zdravlja" prof. dr. Darka Ropca.

Fraktura od domaćih autora predstavlja hrvatskog kompozitora i pjesnika Dubravka Detonija i njegov "Atlas života", dok Algoritam predstavlja novu autoricu, Antoniju Novaković i njezinu zbirku vrlo kratkih priča "Birali ste broj koji se ne koristi". Također, Algoritam na sajam dolazi i s novom domaćom kuharicom, onom Suzy Josipović Redžepagić, koja nosi naziv "Mama zna!", te trećom knjigom putopisa Borisa Veličana "Doma je lijepo, ali svugdje je najljepše".

Literatura za mlade
Među literaturom za tinejdžere, ali i one malo starije koji se tako osjećaju, nesporni hit će biti četvrta knjiga "Vampirskih dnevnika" L. J. Smith koja nosi naziv "Ponovni susret". Algoritam donosi i nastavak romana "Opako ljupki" Melisse Marr koji se zove "Zamjena tinte", a dobra je vijest da je u vilinskom svijetu konačno zavladao mir. Za očekivati je da će tinejdžere na Algoritmovom štandu privući i "Monstrumnazija" Lisi Harrison, čija se radnja zbiva u Salemu, koji je utočište brojnim čudovišnim obiteljima. Školska knjiga pak donosi drugi nastavak fantastičnog serijala o Oksi Pollock, koji se zove "Šuma izgubljenih".

Dječje knjige i slikovnice
Algoritam će na Interliberu predstaviti nastavak "Tunela" Rodericka Gordona i Briana Williamsa, koji se zove "Velike dubine", a Mozaik prelijepu slikovnicu "Grga Čvarak" prema motivima pjesme Ratka Zvrka.

Cijeli niz predivnih knjiga i slikovnica za najmlađe predstavit će zagrebačka Planetopija – primjerice knjigu koju je napisao i ilustrirao Zdenko Bašić, "Sjeverozapadni vjetar", a koja će biti i posebno predstavljena 12. studenoga na glavnoj pozornici paviljona 6 u 16.30 sati. Mališane koji dođu na Planetopijin štand očekuju i "Pinokijeve pustolovine" Carla Collodija, koje su ilustrirali Bašić i Manuel Šumberac, potom trodimenzionalni "Zvukovi prošlosti: Vitezovi" Nickija Palina i Clinta Twista, fantastični "Pričosvijet 2: Putovanja i pustolovine", uz pomoć kojeg djeci sami možete izmisliti priče, te predivne priče za laku noć grupe autorica u knjizi "Anđeli za laku noć". Tu su još i "Izumi i otkrića" Petera Rileyja, također trodimenzionalna knjiga.

I Profil je za mališane priredio 3D knjigu, klasik Antoinea de Saint-Exupéryja, "Maloga princa".


SHOPPING LISTA
Napomena: Uz neke od knjiga stavili smo i cijene koje su nam poslali sami nakladnici, no moguće je da zbog sajamskih popusta neke od tih cijena budu i niže

Algoritam
1. Stephen King, Revolveraš – Kula tmine: knjiga prva, 149 kn
2. Natasha Walter, Žive lutke: Povratak seksizma, 129 kn
3. Joe Haldeman, Vječni rat, 69 kn
4. Stephen King, Mrkli mrak, bez zvijezda, 99 kn
5. Roderick Gordon i Brian Williams, Velike dubine, 139 kn
6. Jude Watson; Kao u grobu - 39 tragova (knjiga četvrta), 79 kn
7. Suzanne Collins, Igre gladi, 139 kn
8. Georges Remi-Herge, Tintinove pustolovine 4, 129 kn
9. Emily Giffin, Ono najvažnije, 69 kn
10. L. J. Smith, Vampirski dnevnici 4: Ponovni susret, 59 kn
11. Antonija Novaković, Birali ste broj koji se ne koristi, 79 kn
12. Melissa Marr, Zamjena tinte, 129 kn
13. Lisi Harrison, Monstrumnazija, 59 kn
14. Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna! (Moja mama kuha najbolje), 199 kn
15. Neil Gaiman, Anansijevi dečki, /
16. Boris Veličan, Doma je lijepo, ali svugdje je najljepše (Pješice od Zagreba do Sahare), 129 kn

Dvostruka duga
1. Tim Freke, Koliko traje sada, 130 kn

Edicija Božičević
1. Gustáv Murín, Kako je malen ovaj svijet, 160 kn
2. Thomas Galvinic, Ljubav prema remiju Carla Haffnera, /
3. Thomas Galvinic, Ubojica s kamerom, /
4. Fred Vargas, Odlazi brzo, vrati se kasno, /
5. Pablo Casacuberta, Scipion, /

Fraktura
1. Dubravko Detoni, Atlas života, /
2. Eva Gabrielsson, Millennium, Stieg i ja, /
3. Jorge Bucay, Računaj na mene, /
4. Sofi Oksanen, Čišćenje, /
5. Kjell Ola Dahl, Čovjek u izlogu, /
6. Antonio Scurati, Dijete koje je sanjalo kraj svijeta, /
7. Rita Monaldi i Francesco Sorti, Tajne konklava, /

Hena com
1. Theresa Cheung, Jedan me anđeo imenom zvao, 129 kn
2. Wiliam Dietrich, Krv Reicha, 149 kn

Mozaik knjiga
1. Ratko Zvrko, Grga Čvarak, /
2. Tatiana de Rosnay, Sarin ključ, /
3. Rosamund Lupton, Sestra, /

Naklada Ljevak
1. Jasna Horvat, Auron, 139 kn
2. Autobiografija Dalaj lame, Sloboda u izgnanstvu, /
3. Darko Ropac, Homeopatijom do zdravlja, 239 kn
4. Alan Bradley, Korov, vješala i krvnikova kukuljica, /
5. Srećko Horvat, Pažnja! Neprijatelj prisluškuje, /
6. William S. Burroughs, Queer, 129 kn
7. Ivica Đikić, Sanjao sam slonove, 129 kn
8. Abdulah Sidran, Otkup sirove kože, 129 kn

Planetopija
1. Karen Wallace, Lou Kuenzler, Katy Mora i Anne Civardi, Anđeli za laku noć, /
2. Začin mog života, Stvarne žene pišu o stvarnom seksu, uredila Erica Jong, /
3. Vadim Zeland, Apokrifni transurfing, /
4. Linda Schierse Leonard, Ranjena žena: Iscjeljivanje odnosa očeva i kćeri, /
5. John i Caitlin Matthews, Pričosvijet 2: Putovanja i pustolovine, /
6. Nicki Palin i Clint Twist, Zvukovi prošlosti: Vitezovi, /
7. Carlo Collodi, Pinokijeve pustolovine, /
8. Zdenko Bašić, Sjeverozapadni vjetar, /
9. Peter Riley, Izumi i otkrića, /

Profil
1. Miroslav Radman, S onu stranu naših bioloških ograničenja, /
2. Keith Richards, Život, /
3. Igor Mandić, Sloboda lajanja & Zauzeto Hrvat!, /
4. Natalija Princi, Adamu s ljubavlju, /
5. Tariq Ali, Obamin sindrom, /
6. Jojo Moyes, Posljednje pismo tvojeg ljubavnika, /
7. Kate Furnivall, Konkubinina tajna, /
8. Davor Suhan, Bolero, /
9. Viktor Žmegač, Filozof igra nogomet, /
10. Charles Bukowski, Užici prokletih - Izabrane pjesme, 1951. – 1953., /
11. Zoran Pilić, Đavli od papira, /
12. Branimir Tuđan, Krav maga za život, /
13. Antoine de Saint-Exupéry, Mali princ, /
14. Miroslav Kiš, Solarna joga, /

Šareni dućan
1. Leonard Cohen, Divni gubitnici, 79 kn
2. Samuel Beckett, Malone umire, 79 kn

Školska knjiga
1. Tom Rachman, Imperfekcionisti, /
2. Catherine Fisher, Kaznovar, /
3. S. J. Parris, Krug heretika, /
4. Anne Plichota i Cendrine Wolf, Oksa Pollock: Šuma izgubljenih, /
5. Justin Cronin, Prijelaz, /
6. Steve Alten, Majansko proročanstvo, /

VBZ
1. Tom Butler-Bowdon, 50 klasika psihologije, 129 kn
2. Richard David Precht, Tko sam ja?, 129 kn
3. Fred Alan Wolf, Nova alkemija, 110 kn
4. Mel Gill, Meta tajna, 130 kn
5. Louise L. Hay i Cheryl Richardson, I vi možete imati izvanredan život, 79,90 kn
6. David A. Vise i Mark Malseed, Priča o Googleu, 129 kn
7. Aleksandar Dragaš, Rock 21. stoljeća, 150 kn
8. Aleksandar Stanković, Uvijek su me voljele starije gospođe, 99 kn
9. Günter Grass, Kutija, 120 kn
10. Simon Beckett, Zapisano u kostima, 110 kn
11. Hong Ying, Šangajska konkubina, 119 kn
12. Chimamanda Ngozi Adichie, Polovica žutog sunca, 110 kn
13. William Gladstone, Dvanaest, 110 kn
14. Michel Houellebecq, Karta i teritorij, /

Zagrebačka naklada
1. William Hjortsberg, Pali Anđeo, 160 kn
2. José Argüelles, Arkturova sonda, 90 kn
3. Erich von Däniken, Sumrak bogova, 90 kn
4. Emilly Eden, Poluspojeni par, 160 kn

Meandar Media

1. José Eduardo Agualusa, Tropski barok, /
2. José Eduardo Agualusa, Žene mojega oca, /
3. Rui Zink, Turistička destinacija, /
4. Laurent Tirard, Filmske lekcije - razgovori s vodećim redateljima našega vremena, /
5. Valter Milovan, Bilješke o Pasoliniju, /
6. Alain Badiou i Nicolas Truong, Pohvala ljubavi, /
7. Vanda Mikšić, Interpretacija i prijevod, /
8. Thomas Bernhard, Brisanje, raspad, /

(Na molbu nakladničke kuće Meandar Media, naknadno smo dodali i njihov popis knjiga. O njihovim knjigama ne možete više doznati u glavnome tekstu, jer je on napisan ranije.)



 


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više