Za ljubav je potrebna ravnoteža primanja i davanja, kompatibilnost i iskrenost

Kino Europa, u kojem je Bruno Šimleša održao treće predavanje iz ciklusa "Ljubavologija u praksi", opet je bilo popunjeno do posljednjeg mjesta, a jučerašnje predavanje - o tome što je potrebno za istinsku ljubavnu vezu - uzburkalo je mnoge duhove

Big 398 1297


Fotografije: Robert Halamek

Da bi bilo koji odnos bio uspješan, potrebna je ravnoteža primanja i davanja. Da bi uspio ljubavni odnos, ključna je ravnoteža primanja i davanja – ljepote. Bio je to jedan od naglasaka sinoćnjeg trećeg predavanja iz ciklusa "Ljubavologija u praksi" kojeg je pisac Bruno Šimleša održao u kinu Europa. Dvorana je i opet bila popunjena do posljednjeg mjesta, a jučerašnje predavanje - o tome što je potrebno za stvaranje istinske ljubavne veze - uzburkalo je mnoge duhove, pa je u drugome dijelu predavanja, rezerviranom za pitanja posjetitelja, bilo i upadanja u riječ, i strastvenih rasprava, i burnog branjenja vlastitih stavova.

"Naravno da to ne znači da morate apotekarskom vagom mjeriti ono što ste dali, jedan dan u mjesecu to sve hladno trgovački zbrojiti i navesti, i onda tražiti nazad, ali bitno je da postoji ta ravnotežu na duge staze… Normalno je da postoje periodi kad je jednoj osobi teže, pa druga više gura. No, ako vas previše muče mane partnera, onda vjerojatno nema ljepote u odnosu, ne znate je prepoznati ili je još niste izgradili", naglasio je Bruno na početku.

Svatko tko nije zadovoljan svojim partnerskim odnosom, dodao je, treba razmisliti koja se od ovih kategorija odnosi na njega, a ako je stvar u tome da ne zna prepoznati partnerovu ljepotu, možda je to znak i nekompatibilnosti. Kako god bilo, u odgovoru na ovo prvo pitanje skriva se i rješenje – ima li uopće smisla ulagati u tu vezu.

Osim ravnoteže primanja i davanja, za uspješnu vezu bitna je i kompatibilnost te iskrenost. "Za vezu je potreban visok stupanj kompatibilnosti. Nemojte se zavaravati pa sebi govoriti kako ništa nije idealno i kako se ne morate baš u svemu slagati. Naravno, nemoguće je da smo u svemu isti, no u ključnim životnim pitanjima moramo biti slični. Ključna životna pitanja su ona za koja mi sami mislimo da nas određuju. U nebitnima možemo biti izrazito različiti, ili čak na suprotnim stranama, ali u ključnima je bitno da smo na istoj strani, želimo li imati maksimalno blisku ljubavnu vezu", pojasnio je Bruno.

Bitno je, dodao je, da ono što nas spaja bude snažnije od onog što nas razdvaja. Kompatibilnost je bitna zbog razvijanja poštovanja i stvaranje dugoročne strasti, jer ćemo se tako međusobno nadahnjivati.

Treći faktor uspješne ljubavne veze je iskrenost. Šimleša je naglasio kako vjeruje da je moguće, a i nužno, biti iskren, jer tako odmah znamo na čemu smo.

"Često na početku lažemo da bismo nekoga dobili. Kasnije lažemo da bismo ga zadržali. Dobijemo tu osobu, ali nema nas u vezi. Ima li smisla biti u vezi koja je – bezveze? Svjestan sam koliko je moćan taj osjećaj pripadanja i koliko nam je dragocjeno kad nekoga nazivamo svojim, ali doista se trebamo upitati ima li smisla biti u vezi u kojoj nema prostora za nas kakvi doista jesmo!", naglasio je autor "Ljubavologije".

Iskrenošću ćemo, dodao je, sigurno nekad povrijediti nama bliske osobe, ali povrijedit ćemo ih i laganjem. "Ovako bar imamo šanse za rast! Ako smo neiskreni, onda automatski ukidamo mogućnost da s tom osobom doživimo onaj vrhunac ljubavi za koji smo sposobni", pojasnio je.

Četvrto, od ukupno 10 predavanja u ciklusu "Ljubavologija u praksi", održat će se u srijedu, 14. prosinca, također s početkom u 19 sati, u kinu Europa, a posjetitelji će imati priliku više doznati o rješavanju i tumačenju testa kompatibilnosti kojeg je autor uvrstio u svoju knjigu.

Pojedinačna ulaznica za predavanja košta 30 kuna, dok godišnja karta košta 200 kuna, a mogu se kupiti na blagajni kina Europa ili u Knjižari Ljevak na Trgu bana Jelačića 17.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više