“Novi” roman Carlosa Ruiza Zafóna u prodaji od 27. svibnja

Riječ je o prvom romanu španjolskog pisca, “Princ magle”, koji će u svibnju biti prvi put objavljen na engleskom jeziku, pod nazivom “The Prince of Mist”. Knjiga se može rezervirati na Amazonu

Big 43 197

Piše Tanja Tolić

Krajem svibnja španjolski pisac Carlos Ruiz Zafón, autor hitova “Sjena vjetra” i “Anđelova igra” objavit će prvi put na engleskom jeziku roman koji ga je proslavio u domovini – “The Prince of Mist”, odnosno na španjolskome “El príncipe de la niebla”. Roman, čije bi ime na hrvatskom glasilo “Princ magle”, Zafón je objavio kao 29-godišnjak, 1993. godine, a za njega je nagrađen i književnom nagradom za mlade. Bilo je to njegovo prvo literarno djelo, nakon što je godinama radio u reklamnoj agenciji.

“The Prince of Mist” bit će u prodaji od 27. svibnja, a objavit će ga u tvrdom izdanju nakladnička kuća W&N. Knjigu je već moguće rezervirati na britanskom Amazonu, a cijena joj je 10 funta, odnosno oko stotinu kuna.

Priča počinje 1943. godine, kada otac glavnog junaka Maxa Carvera, inače urar i izumitelj, odluči obitelj preseliti u maleni grad na obali Atlantika. Useljavaju u kuću koja je sagrađena za uglednog kirurga, dr. Richarda Fleischmanna, no liječnik i njegova žena napustili su kuću nakon što im se sin utopio u tragičnoj nesreći. Iza kuće nalazi se zapušteni vrt okružen metalnom ogradom na kojoj se nalazi šesterokraka zvijezda. Istražujući, Max otkriva u vrtu kipove nalik glumačkoj družini. U središtu skupine kipova, poslaganih opet u znaku šesterokrake zvijezde, nalazi se velik kip klauna. Maxu se učini da mu klaun daje znak. Ni u kući nije ništa manje neobično jer obitelj pronalazi kutiju prepunu starih filmova koji su pripadali Fleischmannima.

Obitelj postaje sve uznemirenija - Maxova sestra Alicia sanja uznemirujuće snove, mala Irina čuje glasove koji joj šapću iz starog ormara. Dječak, međutim, većinu vremena provodi sa svojim novim prijateljem, Rolandom, koji ga vodi na ronjenje pokraj olupine broda, koji je potonuo blizu obale za vrijeme strašne oluje. Svi su s broda nestali, osim jednog čovjeka – inženjera koji je sagradio svjetionik na kraju plaže. Za jednog urona, Maxa ugleda nešto što će mu oduzeti dah – na jarbolu poderanu zastavu sa simbolom… šesterokrake zvijezde. I dok dječaci istražuju olupinu, sve su bliže legendi o Princu magle…

U kratkom predgovoru, koji je napisao u povodu prve objave romana na engleski jezik, pisac kaže: “Dragi čitatelju, ‘Princ magle’ moj je prvi roman i obilježio je početak moje karijere pisca 1992. Knjiga je originalno objavljena kao roman za mlade čitatelje. Mnogo je godina prošlo i još mi je teško shvatiti što to zapravo znači. Priznajem da zapravo pišem za ljude koji vole čitati, i nikad ih ne tražim osobnu kartu kako bih provjerio njihovu dob, rasu ili spol. Da budem iskren, kad sam bio dječak, izbjegavao sam knjige koje su bile namijenjene ‘mladim čitateljima’. Moja ideja o knjizi za mlade čitatelje bila je jednaka ideji o knjizi za bilo koju vrstu čitatelja: ona koja potpuno obuzima čitatelja dok ju čita”.

www.amazon.co.uk/Prince-Mist-Carlos-Ruiz-Zafon/dp/0297856421
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više