20 najljepših knjižara na svijetu

Tko još danas, uz Amazon, uopće mora ići u knjižaru? Kad ste od kupovine knjige udaljeni tek jedan klik, a onda vam je još i osobno isporuče, koji je smisao uopće ustati s kauča? (Osim, naravno, da otvorite vrata poštaru?)

Pa, knjižare nisu samo mjesta gdje se knjige kupuju. Knjižare su i mjesta gdje se družimo, prostor u kojem knjigu možemo omirisati i opipati, i prostor koji je lijep. Portal flavorwire.com, specijaliziran za vijesti iz kulture, upravo je objavio izbor od 20 najljepših knjižara na svijetu, od Belgije preko Slovačke do Japana.

Prva je knjižara u nizozemskom Maastrichtu, imena Selexyz (1-3 fotografija), smještena u nekadašnjem dominikanskom samostanu. Slijedi rimska knjižara The Bookàbar (4) koja se ponosi svojim modernim dizajnom interijera. Treća je bratislavska knjižara Plural (5-6) u kojoj se knjige nalaze na policama koje u potpunosti prekrivaju zidove, a u sredini su stepenice na kojima se – sjedi i čita. Iza nje je portugalska Livraria Lello (7-9) u Portu, neogotička građevina otvorena 1906. godine.

Peta je belgijska Cook & Book (10-14), šesta magična kineska knjižara Bookworm (15), smještena u Beijingu. Sedma se nalazi u Buenos Airesu, u Argentini, zove se Librería El Ateneo Grand Splendid (16), a smjestila se u nekadašnjem kinu. Lože danas služe kao čitaonice. Dječje zabavna Poplar Kid's Republic (17) također je u Beijingu, a deveta u brazilskom Sao Paolu. Zove se Livraria da Vila (18-19).

Deseta, zarasla u biljke, nalazi se u Meksiku, a zove se Cafebreria El Pendulo (20). Sljedeća, pariška, imena Shakespeare & Company (21), kultna je knjižara u kojoj bi se lijepo moglo i odspavati. Dvanaesta se nalazi u Los Angelesu, a The Last Bookstore (22-23) ima iznimno visoke stropove. Mornarima i ljubiteljima sunčanja i kupanja namijenjena je grčka knjižara Atlantis (24) koja se nalazi na Santoriniju.

Četrnaesta knjižara, inače najveća knjižara na otvorenome na svijetu, nalazi se u Kaliforniji, a zove se Bart's Book (25). Sljedeća, Corso Como (26-27), ima adresu u Milanu, a veliki dio njezine ponude čine knjige posvećene umjetnosti i dizajnu. Šesnaesta knjižara, Barter Books (28-29), nalazi se u britanskom Alnwicku, a ona iza nje, zapravo Američki centar za knjigu (30), u Amsterdamu.

Tajvanska knjižara VVG Something (31) izgleda poput neke radionice, dok portuglasku knjižaru Ler Devagar (32), u Lisabonu, krasi bicikl koji "vozi" zrakom. Posljednja je smještena u Tokiju, a zove se Daikanyama T-Site (33-34).

Klikom na fotografiju, pogledajte galeriju najljepših knjižara!
 

Facebook komentari

Novo u katalogu