20 najljepših knjižara na svijetu

Knjižare su i mjesta gdje se družimo, prostor u kojem knjigu možemo omirisati i opipati, i prostor koji je lijep. Portal flavorwire.com, specijaliziran za vijesti iz kulture, upravo je objavio izbor od 20 najljepših knjižara na svijetu, od Belgije preko Slovačke do Japana

Big 443 1463

Tko još danas, uz Amazon, uopće mora ići u knjižaru? Kad ste od kupovine knjige udaljeni tek jedan klik, a onda vam je još i osobno isporuče, koji je smisao uopće ustati s kauča? (Osim, naravno, da otvorite vrata poštaru?)

Pa, knjižare nisu samo mjesta gdje se knjige kupuju. Knjižare su i mjesta gdje se družimo, prostor u kojem knjigu možemo omirisati i opipati, i prostor koji je lijep. Portal flavorwire.com, specijaliziran za vijesti iz kulture, upravo je objavio izbor od 20 najljepših knjižara na svijetu, od Belgije preko Slovačke do Japana.

Prva je knjižara u nizozemskom Maastrichtu, imena Selexyz (1-3 fotografija), smještena u nekadašnjem dominikanskom samostanu. Slijedi rimska knjižara The Bookàbar (4) koja se ponosi svojim modernim dizajnom interijera. Treća je bratislavska knjižara Plural (5-6) u kojoj se knjige nalaze na policama koje u potpunosti prekrivaju zidove, a u sredini su stepenice na kojima se – sjedi i čita. Iza nje je portugalska Livraria Lello (7-9) u Portu, neogotička građevina otvorena 1906. godine.

Peta je belgijska Cook & Book (10-14), šesta magična kineska knjižara Bookworm (15), smještena u Beijingu. Sedma se nalazi u Buenos Airesu, u Argentini, zove se Librería El Ateneo Grand Splendid (16), a smjestila se u nekadašnjem kinu. Lože danas služe kao čitaonice. Dječje zabavna Poplar Kid's Republic (17) također je u Beijingu, a deveta u brazilskom Sao Paolu. Zove se Livraria da Vila (18-19).

Deseta, zarasla u biljke, nalazi se u Meksiku, a zove se Cafebreria El Pendulo (20). Sljedeća, pariška, imena Shakespeare & Company (21), kultna je knjižara u kojoj bi se lijepo moglo i odspavati. Dvanaesta se nalazi u Los Angelesu, a The Last Bookstore (22-23) ima iznimno visoke stropove. Mornarima i ljubiteljima sunčanja i kupanja namijenjena je grčka knjižara Atlantis (24) koja se nalazi na Santoriniju.

Četrnaesta knjižara, inače najveća knjižara na otvorenome na svijetu, nalazi se u Kaliforniji, a zove se Bart's Book (25). Sljedeća, Corso Como (26-27), ima adresu u Milanu, a veliki dio njezine ponude čine knjige posvećene umjetnosti i dizajnu. Šesnaesta knjižara, Barter Books (28-29), nalazi se u britanskom Alnwicku, a ona iza nje, zapravo Američki centar za knjigu (30), u Amsterdamu.

Tajvanska knjižara VVG Something (31) izgleda poput neke radionice, dok portuglasku knjižaru Ler Devagar (32), u Lisabonu, krasi bicikl koji "vozi" zrakom. Posljednja je smještena u Tokiju, a zove se Daikanyama T-Site (33-34).

Klikom na fotografiju, pogledajte galeriju najljepših knjižara!
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više