Što rukopisi pisaca otkrivaju o njihovom karakteru?

Stranica Flavorpill podvrgnula je brzoj grafološkoj analizi rukopise 10 proslavljenih pisaca. Doznajte što su sve slova, petlje i linije pisanja otkrili o Jane Austen, Franzu Kafki, Emily Dickinson, Borgesu, Hemingwayu, Orwellu, Fitzgeraldu...

Big 454 1510

O piscima knjiga mogle bi se napisati cijele psihološke studije; dovoljno je pomnije promotriti njihove likove i sve, više-manje, brzo postane jasno. U sekundi otkrijete tko je neurotičan, tko opsjednut seksom, a tko možda pati od težeg oblika logoreje. Web stranica Flavorpill otišla je korak dalje u brzoj, i naravno površnoj psihološkoj analizi, pa su pisce podvrgnuli analizi rukopisa. Sa stranice na Tumblru - Fuck yeah, manuscripts! - skinuli su fotografije rukopisa ili dnevnika deset poznatih pisaca, a onda ih podvrgnuli i brzoj grafološkoj analizi, sljedeći pravila petominutnog online teksta. Kako i sami priznaju, sve je to naravno šala, a cilj je bio zabaviti čitatelje!

1. Emily Dickinson
Rukopis poznate pjesnikinje, "Wild Nights", poeme o čežnji napisane 1861. godine, od prve objave u 90-im godinama 19. stoljeća stalni je izvor debata. O čemu zapravo Dickinson piše? Zdvaja li pjesnikinja nad "divljim noćima kreacije", nakon kojih slijede prazna jutra kada stranice ostaju bijele i neispisane, ili možda stihovi ipak izražavaju silovitu seksualnu žudnju žene koja je živjela usamljeno i isključena od svijeta? Analiza rukopisa, preciznije njegova nakrivljenost u desnu stranu, "otkriva" kako je riječ o emotivnoj i brbljavoj osobi, no urednost i pisanje u ravnoj liniji upućuje i da je riječ o osobi koja se dobro kontrolira i usmjerena je na cilj. Velika slova moguće upućuju na potrebu za pažnjom, dok velike petlje inače znače da je riječ o senzualnoj, čak "gladnoj" osobi.

2. Jorge Luis Borges
Stranica bilježnice ispunjena urednim rukopisom koji stremi prema gore upućuje na osobu koja je samodovoljna i neovisna, dok sitna slova govore kako je u pitanju inteligentna, skromna osoba koja posjeduje veliku sposobnost koncentracije. Donje ekstenzije slova, ravne poput štapa, sugeriraju kako je riječ o stoiku jednostavnog ukusa koji samo želi obaviti posao. Sabijenost rukopisa pak otkriva introvertiranu ličnost.

3. Ernest Hemingway
Njegov rukopis "The Battlera", još jedne priče o Nicku Adamsu, protagonistu nekoliko Hemingwayevih priča, otkriva osobu jasnih misli, na što upućuju jednako razmaknute linije rukopisa. Kao i kod Borgesa, donje ravne linije slova umjesto petlji, otkrivaju čovjeka jednostavnog ukusa. Hm...

4. Chuck Palahniuk
Autor romana "Klub boraca", po kojem je snimljen i istoimeni klutni film s Bradom Pittom i Edwardom Nortonom u naslovnim ulogama, konfuzna je osoba, koja ima problema s organizacijom vremena i prostora. To bi se, naime, dalo zaljučiti iz brze analize rukopisa njegova notesa. Dapače, moguće je i da je riječ o pretjerano srdačnoj osobi. Usput, jeste li zamijetili mali crtež penisa?

5. Jane Austen
Njezin nacrt za roman sugerira kako je riječ o osobi koja je bila pretjerano uslužna i otvorena prema ljudi. Dugačke donje petlje na slovima upućuju na pojačanu želju za fizičkom aktivnošću, dok ostavljanje margina s lijeve strane otkriva kako je bila angažirana oko svoje budućnosti, što pak upućuje na ambicioznu osobu, okrenutu prema društvu. Eto. Sve je jasno.

6. David Foster Wallace
Iznimno talentirani pisac koji se ubio 2008. godine, a bio je najbolji prijatelj jednog drugog američkog pisca, Jonathana Franzena, svojim bilješkama otkriva kako je bio praktična, čak "mehanička" osoba usmjerena na kratkotrajne ciljeve. Cjelokupan dojam njegova rukopisa upućuje na ličnost koja je uzimala u obzir mnogo detalja i bila ih je sposobna složiti u smislenu cjelinu.

7. Edith Wharton
Autorica "Doba nevinosti", svojim rukopisom "Kuće veselja" otkriva da je, moguće, bila pesimistična i umorna osoba. Slova su joj velika, pa to, potpuno suprotno, upućuje na zdrav ego, a prilično veliki prored na velikodušnu i slobodnu osobnost. Lagan rukopis otkriva pak obrazovanu osobu koja preferira intelektualni pristup temama i situacijama.

8. Franz Kafka
Autor "Procesa", ako je suditi po njegovom uspravnom rukopisu, bio je rezervirana i hladna osoba. Neujednačenost bazne linije sugerira da je bio ćudljiv i nemiran. No, da... Čovjek ne treba biti grafolog da bi to "pročitao" iz ove stranice "Procesa". Spašavaju ga arkade, okrugle linije na vrhu koje mjestimično povezuju neka slova, a koje sugeriraju da je riječ o kreativnoj ličnosti i konstruktivnom misliocu koji duboko promišlja prije nego se odluči na nešto. To je analni, bizarni Kafka kojeg svi dobro znamo...

9. Francis Scott Fitzgerald
Bila je dovoljna jedna stranica rukopisa "Velikog Gatsbyja" da Fitzgerald otplovi s otvorene lijeve margine ("interes za budućnost, ambicija, okrenutost društvu") prema desnoj strani ("interes za prošlost, najbolje radi kad nije u prvom planu, introspektivan"), što govori ili da je bio dobar u svemu, ili da je bio lagano shizofreničan.

10. George Orwell
Rukopis autora "1984.", koji je usmjeren prema gore, otkriva optimizam. Njegove relativno kratke petlje na slovima, primjerice na slovu "g", upućuju pak da je riječ o osobi koju uopće ne zanimaju fizičke aktivnosti, koja je možda čak i lijena, a svakako previše sjedi. Uglata priroda njegovih slova, koja su jako povezana, upućuju na analitičnog, napetog, ali i discipliniranog pisca. Tako piše osoba koja je obično u stanju vidjeti više od jednog pristupa problemu i koja koristi snagu volje kako bi upravljala i kontrolirala svoje postupke.

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više