Zašto je 1968. godina bila turbulentna i što se tada događalo u Jugoslaviji?

Odgovor na to pitanje doznajte na promociji nove knjige profesora povijesti Hrvoja Klasića koja će se održati 27. veljače, u 19.30 sati, u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića

Big 455 1512

Godina 1968. bila je jedna od najturbulentnijih godina druge polovine 20. stoljeća. Rat u Vijetnamu bio je u punom jeku. Atentati na Martina Luthera Kinga i Roberta Kennedyja podsjetili su svjetsku javnost da ni visokorazvijena demokratska društva nisu imuna na nedemokratske oblike političke borbe. Mladi, poglavito studenti, bez obzira na rasu, spol ili podrijetlo, vrlo burno su izražavali svoje nezadovoljstvo svijetom u kojem žive. Politička elita u Moskvi još jednom se potrudila dokazati da je socijalistička praksa nespojiva s “ljudskim likom”. Turbulencije nisu zaobišle ni Jugoslaviju. Dvadeset pet godina nakon osnivanja, federacija sastavljena od šest republika i dviju pokrajina proživljavala je ekonomsku, političku i socijalnu krizu. Razlike u pogledima na jugoslavensku budućnost prisutne su, u to vrijeme, unutar saveznog rukovodstva, između republičkih rukovodstava, ali i u najširoj javnosti.

Odlomak je to iz nove knjige, “Jugoslavija i svijet 1968.”, povjesničara Hrvoja Klasića u kojoj se, na jednoj razini, obrađuju promjene u zemlji, najvećim dijelom uvjetovane započetom privrednom reformom (1965.). Na drugoj razini promatra se položaj Jugoslavije 1968. u europskom i svjetskom kontekstu, njezin odnos prema Pokretu nesvrstanih, Varšavskom bloku i Zapadu. Iz te analize vidljiv je specifičan položaj Jugoslavije između Istoka i Zapada. Posebna pozornost posvećena je odnosu Jugoslavije prema Praškom proljeću i intervenciji Varšavskog bloka na Čehoslovačku. Kroz cijelo djelo promatra se položaj i uloga Josipa Broza Tita, kako u zemlji, tako i na međunarodnoj političkoj sceni. Osim najširoj publici, knjiga je i vrijedna literatura znanstvenicima, studentima humanističkih znanosti i brojnim sudionicima obrađenih događaja.

Kako je u recenziji knjige napisao prof. dr. Tvrtko Jakovina, Klasić je “jedan od omiljenih predavača, a i u tekstu knjige pokazao je zašto su učionice u kojima izvodi nastavu uvijek prepune”. Ako nikad niste čuli profesora Klasića uživo, imat ćete priliku za to u ponedjeljak, 27. veljače, u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, s početkom u 19.30 sati. Tada će se, naime, održati promocija knjige koju je objavila Naklada Ljevak, a uz autora o knjizi će govoriti i njezin urednik Kristijan Vujičić te recenzent Tvrtko Jakovina.

Inače, Hrvoje Klasić rođen je 1972. u Sisku. Godine 1997. diplomirao je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a na istom je fakultetu i magistrirao i doktorirao. Od 1995. zaposlen je kao profesor povijesti na sisačkoj gimnaziji, a od 2003. na Filozofskom fakultetu, Odsjeku za povijest. Dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2006. godinu. Iste godine dobio je i Godišnju nagradu grada Siska za knjigu “Hrvatsko proljeće u Sisku”. Suautor je dokumentarne serije “Hrvatsko proljeće”, nastale u produkciji Hrvatske radiotelevizije.


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više