J. K. Rowling je nacrtala cijelu radnju 5. nastavka o Potteru, a vjerojatno i svih ostalih

Kako pisci pišu? Autorica Harryja Pottera, koja je ovih dana otkrila da piše knjigu za odrasle, radnju petog nastavka detaljno je isplanirala na papiru. Pogledajte kako!

Big 461 1521

Tajna dobroga pripovijedanja nije samo u mašti, nego i u dobroj pripremi i organizaciji. Znaju to dobro scenaristi napetih televizijskih serija, koji cijele sezone i eklsplozivne obrate planiraju mjesecima do u detalje. Isto čine i brojni pisci. Primjerice, J. K. Rowling koja je javnosti otkrila nacrt svojeg plana za peti nastavak o malome čarobnjaku, “Harry Potter i Red feniksa”.

Kako je britanska autorica objavljivala pojedine nastavke, tako su bila i sve glasnija pitanja čitatelja i kritičara. Je li znala, primjerice, za Voldemortove horkrukse dok je pisala prvi nastavak, “Harry Potter i Kamen mudaraca”? Kako je cijela priča funkcionirala u njezinoj glavi dobro se vidi upravo na nacrtu za petu knjigu kojeg je, doslovce, nacrtala na komadu običnoga papira iz bilježnice na crte. On potvrđuje da je Rowlingova itekako dobro planirala svaku od svojih knjiga.

Na papiru su iscrtana sva poglavlja, mjeseci, nazivi poglavlja, ukratko opisana radnja u svakome od njih, a posebnu kolonu dobilo je proročanstvo i dio priče koji se oko njega razvija, potom odnos Harryja i Snapea, Hagridova priča. Ucrtane su čak i pripovjedne digresije i njihov razvoj kroz knjigu, čak i ako ih ne spominje u pojedinim poglavljima. Jedna kolona posvećena je i razvoju priče oko Dumbledoreove vojske (označena je s D.A.), potom autorica ima i “romantičnu” kolonu koja je posvećena ljubavnim pričama s Cho, odnosno Ginny, a tu je i kolona naziva “O of P”, odnosno Red feniksa, koja se bavi likovima koji vjeruju da je Voldemort još živ.

Inače, J. K. Rowling je upravo ovih dana najavila kako piše knjigu za odrasle. “Iako sam jako uživala u pisanju romana o Potteru, moja sljedeća knjiga neće biti niti nalik serijalu”, objavila je J. K. Rowling, koja je prvog Pottera napisala 1998. godine, a posljednjeg, sedmog, objavila 2007.

Kliknite na fotografiju da biste vidjeli nacrt J. K. Rowling!

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više