Nakon vampira, anđela i Isusa Krista, Anne Rice okrenula se vukodlacima

U upravo objavljenom romanu, "The Wolf Gift", kraljica vampira piše o mladiću koji se preobrazi u vukodlaka i dobije posebne darove, ali uz uvjet. Smije ih koristiti samo u korist dobra...

Big 463 1525

Piše Tanja Tolić

Što je zajedničko vampirima, vješticama, demonima, anđelima, Isus Kristu i dibbucima, demonima koji zaposjedaju tijela živih osoba? Odgovor je - Anne Rice, koja ih je sve učinila likovima svojih romana. Toj impresivnoj mješavini nadnaravnog, s primjesama kršćanstva i židovstva, američka spisateljica sada je dodala i - vukodlake. U svojem novom, upravo objavljenom romanu naziva "The Wolf Gift" (Vučji dar) okrenula se likantropiji, pa se čini da je, barem na neko vrijeme, završila njezina religiozna i anđeoska faza.

Rice je, naime, posljednjih godina napisala dvije od najavljene tri knjige o Isusu Kristu te dva povezana romana o anđelima od kojih je jedan, "Vrijeme anđela", preveden i na hrvatski (nastavak se zove "Of Love and Evil" i još nije preveden). Novim romanom Anne Rice vratila se gotičkoj fikciji nakon punih deset godina.

U središtu radnje je 23-godišnji novinar iz San Francisca, Reuben Golding, koji dolazi na raskošno imanje Nideck, kako bi o njemu napisao članak. Imanje je na prodaju, a prodaje ga Marchent Nideck koja ga je naslijedila od ujaka Felixa, avanturista čija je oporuka tek nedavno otvorena i pročitana, iako je on nestao pod nerazjašnjenim okolnostima još prije 20 godina. Očekivano, Reuben se zaljubljuje u misterioznu Marchent i njih dvoje ubrzo postaju ljubavnici.

Jedne noći iz sna ga bude Marchentini krikovi - Reuben u prizemlju nalazi mrtvu Marchent i dvojicu napadača koji napadnu i njega. Reubena neočekivano spasi pas koji se pojavljuje niotkuda i otjera napadače, no istodobno ga i ugrize u vrat i lice. Mladić se budi u bolnici, okružen zbunjenim liječnicima koji nisu sigurni je li ga ugrizao pas, vuk ili čovjek. Uskoro doznaje da je dobio "vučji dar", virus koji se napadačevom slinom prenio u njegovo tijelo i promijenio mu stanice na molekularnoj razini, sve do matičnih. No njegov dar ima cijenu; smije ga koristiti samo za dobro, jednako kao i druge, namjerno odabrane "žrtve" vučjih ugriza, koje su također preživjele napad i promjenu te se danas nazivaju Morphenkinderima...

Anne Rice dugo je oklijevala pisati baš o vukodlacima, jer je njezina pokojna sestra Alice Borchardt izgradila karijeru upravo na likantropiji, a čitatelje je osvojila svojom trilogijom o vukodlacima u srednjovjekovnom Rimu. "Nisam htjela upasti na njezin teritorij... No danas mi se čini da to uopće nije bio pravi razlog. Mislim da Alice ne bi smetalo da sam i sama počela pisati romane o vukodlacima, jer nije smatrala da su vukodlaci 'njeni', kao što niti ja ne smatram da posjedujem vampire", rekla je Anne Rice nedavno.

Vukodlacima se na kraju okrenula na sugestiju TV producenta Jeffa Eastina koji joj je predložio: "Ako ikada odlučiš pisati o vukodlacima, kupit ću tone tvojih knjiga." Rice je isprva razmišljala o tome da napiše scenarij za TV seriju, no nakon nekog vremena zaključila je da ipak želi napisati roman. Dovršila ga je za dva i pol mjeseca! Kaže kako nije čitala knjige slične tematike, nego samo gledala filmove o vukodlacima, a za razliku od drugih pisaca fantastike koji preobrazbu iz čovjeka u vuka često prikazuju kao izuzetno bolnu, Rice je htjela prikazati uzbudljivu stranu priče.

"Nije me zainteresirala za pisanje uobičajena tragična figura vukodlaka koji poludi kad se preobrazi, a onda se idućega dana ničega ne sjeća, i tako sve dok ga ne ubiju srebrnim metkom, jer pisac više ne zna kako da se ispetlja iz te radnje. Htjela sam da Reuben bude potpuno svjestan svega i pitala sam se zašto uvijek opisuju preobrazbu kao bolnu. Sigurno je dobar osjećaj da ti mišići postanu veći, udovi dulji, a sav si prekriven tim divnim krznom koje te štiti", objasnila je Rice.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više