Jonathan Franzen: Prije uspjeha bio sam bijesan i zavidan, no bijes mi je spasio život

Autor "Korekcija" i "Slobode", koji je sinoć gostovao u Zagrebu na poziv V.B.Z.-a, bio je duhovit, šarmantan, nasmijavao je čitatelje svojim upadicama i definitivno ih osvojio prednošću s kojom je potpisivao svoje knjige

Big 473 1568

Piše Tanja Tolić

"Pisanje je za mene jedan od najtežih poslova, oduzima jako mnogo vremena. Da, na kraju pisanja postoji proizvod, no ja sam baš tip iz 70-ih, mene mnogo više zanima kako postati osoba koja je u stanju napisati roman", rekao je Jonathan Franzen, autor "Korekcija" i "Slobode", i jedan od najbitnijih pisaca današnjice, na promociji u Zagrebu, koja se u četvrtak navečer, u organizaciji njegovog hrvatskog nakladnika, izdavačke kuće V.B.Z., održala u VIP clubu.

"Kakvo je bilo moje iskustvo pisanja prije uspjeha? Bio sam pun zavisti i bijesa većinu vremena. Danas mi je jasno da je 'Korekcije' napisala jedna jako ljuta osoba", rekao je pred otprilike 250 svojih čitatelja, koliko ih je stalo u, nažalost, premalen prostor da primi sve one koji su ga željeli vidjeti i čuti, pa su mnogi ostali pred vratima.

"Uvjeren sam da je bijes, ljutnja drugi oblik depresije, sam po sebi čini veliku štetu. No, dok si ljut, barem si aktivan. Bijes je bio taj koji me ujutro izvlačio iz kreveta. Pomislio bih: 'Dovraga, pokazat ću ja ti jebivjetrima što mogu!'", dodao je, nasmijavši publiku.

Prije nego je postao slavan američki, ali i svjetski pisac, mnogo prije nego su ga počeli nazivati najvažnijim piscem današnjice i uspoređivati ga s Tolstojem, Franzen je, po vlastitom priznanju, bio jako ranjiv, prepun sumnji i lako ga je bilo skrenuti s puta.

"Bijes mi je spasio život", zaključio je, a onda se našalio i na vlastiti račun. Ispričao je publici kako je u Zagrebu smješten u jako lijepom hotelu, kako je siguran da bi mu osoblje rado napravilo sendvič da ih je zatražio, no on je svejedno na doručak sišao s jaknom, kako bi u džepove strpao nešto hrane za poslije. "Ja od nekad bih samome sebi rekao: 'Pa, dobro, što ti je?'. Jutros sam pomislio kako sam šarmantno ekscentričan", priznao je, što su posjetitelji popratili aplauzom.

Na pitanje kako je reagirao na to da je američki predsjednik Barack Obama poželio pročitati njegov posljednji roman, "Slobodu", i prije nego se našao u knjižarama, Franzen je odgovorio: "Bio sam šokiran što predsjednik slobodnoga svijeta, s toliko obaveza, čita tako dugačak roman, ali se Obama branio time kako brzo čita i kako čita samo noću. Nisam provjeravao."

Posjetiteljima zagrebačke promocije Franzen je otkrio i kako su mnogi redatelji bili zainteresirani za filmsku ekranizaciju njegovih "Korekcija", no kako su i svi redom, jedan po jedan bili poraženi u tom nastojanju. Ekranizacije se na kraju "primio" sam Franzen koji je napisao cijelu prvu sezonu televizijske serije koja će se početi snimati upravo prema "Korekcijama".

Franzen je bio duhovit, šarmantan, nasmijavao je posjetitelje svojim ironičnim upadicama (bez ironije, kaže, ne izlazi iz kuće!) i definitivno ih osvojio prednošću s kojom je potpisivao svoje knjige, a i oni su osvojili njega svojim pitanjima.

"Znam da je vruće i da je gužva, no baš je zabavno biti u Zagrebu i pričati s vama o mojim likovima kao da ste doista pročitali moje romane", našalio se i dodao kako se raduje što je toliko čitatelja došlo na promociju, jer je i on sam veliki čitatelj.

Inače, Franzen je u Zagreb stigao iz Albanije, gdje je proučavao ptice, što je njegov veliki hobi. "Volim promatrati ptice, a još više to volim danas činiti jer nestaju. Ptice se ne uklapaju u moderan plan koji ljudi imaju za Zemlju, a čini mi se da se i čitatelji i pisci ne uklapaju u taj plan. Poistovjećujem se s pticama jer se i sam osjećam kao da se ne uklapam", pojasnio je.

Promociju je završio pročitavši publici odlomak iz svog romana "Sloboda", onaj u kojem bivša rock zvijezda Richard Katz daje histeričan intervju srednjoškolcu koji on poslije objavi na svom blogu. Neurotični Katz, kojeg je Franzen sjajno utjelovio čitajući - u jednom se trenutku čak i iskreno, kao da ga nije on sam stvorio, nasmijao vlastitom liku iz knjige - isprao je kod publike pomalo gorak okus i osjećaj razočaranja koji je izazvao moderator promocije, Borivoj Radaković.

Nažalost, umjesto da piscu postavlja zanimljiva pitanja koja će ga približiti čitateljima, a od kojih su mnogi stajali nagurani u očito premalenom prostoru (i to je veliki propust organizatora, jer bi sigurno napunili i veću dvoranu, a bolje bi se osjećao i gost i publika!), Radaković je Franzena gnjavio pseudointelektualnim brbljarijama, vlastitim nerazumljivim i dosadnim opservacijama o "Slobodi", a u dva navrata je čak i prepričao dobar dio sadržaja, na što ga je sam Franzen prekinuo, upozoravajući ga da tako potencijalno uništava užitak čitanja onima koji roman još nisu pročitali. Radakovićev egotrip tako je zasjenio posjet ne samo velikog pisca, kakvi rijetko dolaze u Hrvatsku, nego i, očito, velikog čovjeka koji veoma poštuje čitatelja, makar on živio i u tako maloj zemlji kao što je Hrvatska.


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više