Prvi primjerak romana Maksima Cristana odlazi Igoru Zoriću u Vinkovce, danas drugi zadatak

U duhovitoj, provokativnoj i gorko-slatkoj priči “Bemteumozak” Maksim opisuje svoja iskustva dok je živio kao beskućnik, a njegov hrvatski nakladnik Planetopija i portal Najbolje knjige poklanjaju vam tri primjerka njegova romana. Svaki dan postavit ćemo vam jedan nagradni zadatak

Roman Maksima Cristana u izvorniku se zove “fanculopensiero” i na talijanskom je jeziku objavljen 2007. godine; Maksim je kao šenaestogodišnjak čitao Kafku; transvestit kojeg spominje u romanu zove se Donatella la Bella. Tako glase točni odgovori na jučerašnji zadatak u nagradnoj igri koju organiziraju Planetopija i portal Najbolje knjige. Nagradu, prvi od tri primjerka romana “Bemteumozak” koliko ih poklanjamo, osvojio je Igor Zorić iz Vinkovaca!

Što se događa kad netko odjednom “sve otkači i radi samo ono što mu se prohtije i što mu paše”? Maksim Cristan nekada je bio uspješan poslovni čovjek. Činilo se da kroči prema budućnosti “rezerviranoj samo za rijetke sretnike”. Sve do dana kada se u njemu nešto prelomilo te je “otkačio” čitav svoj dotadašnji život.

Ukrcavši se na prvi vlak koji je kretao iz Zagreba, stigao je u Milano. Bez znanja jezika, bez novca, smještaja ili plana kako i što dalje. Znao je samo jedno: presudno je da radi samo ono “što mu se prohtije i što mu paše”. Usprkos strahovima i sumnjama, morao je otkriti svoj jedini pravi put. Na ulicama i trgovima Milana Maksim je živio nekoliko godina. Upoznao je glad i hladnoću, te granice vlastite izdržljivosti, upornosti i snalažljivosti. S vremenom je prepoznao i svoju potrebu za pisanjem koju je dugo žrtvovao uspjehu, novcu i društvenim pravilima. Imati sve vrijeme ovoga svijeta i pisati... Može li bolje? Ta ga je spoznaja dovela do toga da sam nauči talijanski jezik, postane ulični pisac i uzdržava se prodajom knjižica iz vlastite radinosti.

Svoja iskustva i dogodovštine Maksim opisuje u duhovitoj, provokativnoj i gorko-slatkoj priči “Bemteumozak”, a njegov hrvatski nakladnik Planetopija i portal Najbolje knjige poklanjaju tri primjerka njegova romana. Svaki dan postavit ćemo vam jedan nagradni zadatak, a danas objavljujemo drugi. Točne odgovore, zajedno s vašim imenom, prezimenom i adresom, pošaljite nam do ponoći na najboljeknjige@najboljeknjige.com. Ime drugog dobitnika objavit ćemo sutra, a u nagradnoj igri mogu sudjelovati samo fanovi iz Hrvatske. Sve odgovore možete pronaći na portalu.


Drugi zadatak:
1. Kako će se zvati Maksimov roman koji upravo piše na hrvatskom jeziku?
2. Kako se zove hrvatski časopis za beskućnike, za koji Maksim povremeno piše?
3. Kako se zove Cristanova talijanska nakladnička kuća?



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više