Drugi primjerak romana “Bemteumozak” odlazi Tei Predovan u Zadar, danas treći zadatak

Nakladnička kuća Planetopija i portal Najbolje knjige danas dijele posljednji primjerak romana Maksima Cristana. Uključite se u našu nagradnu igru!

Roman Maksima Cristana koji upravo piše na hrvatskom jeziku zvat će se “Adolescentski vodič za ne popizdit prerano”; hrvatski časopis za beskućnike za koji Maksim povremeno piše zove se Ulične svjetiljke; Maksimova talijanska nakladnička kuća zove se Feltrinelli. Tako glase točni odgovori na jučerašnji zadatak u nagradnoj igri koju organiziraju Planetopija i portal Najbolje knjige. Nagradu, drugi od tri primjerka romana “Bemteumozak” koliko ih poklanjamo, osvojila je Tea Predovan iz Zadra!

Što se događa kad netko odjednom “sve otkači i radi samo ono što mu se prohtije i što mu paše”? Maksim Cristan nekada je bio uspješan poslovni čovjek. Činilo se da kroči prema budućnosti “rezerviranoj samo za rijetke sretnike”. Sve do dana kada se u njemu nešto prelomilo te je “otkačio” čitav svoj dotadašnji život.

Ukrcavši se na prvi vlak koji je kretao iz Zagreba, stigao je u Milano. Bez znanja jezika, bez novca, smještaja ili plana kako i što dalje. Znao je samo jedno: presudno je da radi samo ono “što mu se prohtije i što mu paše”. Usprkos strahovima i sumnjama, morao je otkriti svoj jedini pravi put. Na ulicama i trgovima Milana Maksim je živio nekoliko godina. Upoznao je glad i hladnoću, te granice vlastite izdržljivosti, upornosti i snalažljivosti. S vremenom je prepoznao i svoju potrebu za pisanjem koju je dugo žrtvovao uspjehu, novcu i društvenim pravilima. Imati sve vrijeme ovoga svijeta i pisati... Može li bolje? Ta ga je spoznaja dovela do toga da sam nauči talijanski jezik, postane ulični pisac i uzdržava se prodajom knjižica iz vlastite radinosti.

Svoja iskustva i dogodovštine Maksim opisuje u duhovitoj, provokativnoj i gorko-slatkoj priči “Bemteumozak”, a njegov hrvatski nakladnik Planetopija i portal Najbolje knjige poklanjaju tri primjerka njegova romana. Svaki dan postavit ćemo vam jedan nagradni zadatak, a danas objavljujemo treći, ujedno i posljednji. Točne odgovore, zajedno s vašim imenom, prezimenom i adresom, pošaljite nam do ponoći na najboljeknjige@najboljeknjige.com. Ime trećeg dobitnika objavit ćemo sutra, a u nagradnoj igri mogu sudjelovati samo fanovi iz Hrvatske. Sve odgovore možete pronaći na portalu.



Treći zadatak:
1. Koliko je mobitela Maksim imao dok je bio poslovni čovjek?
2. O kojem je automobilu tada potajno sanjao?
3. Na koji je datum, kako sam kaže, “otkačio”?




 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više