John Grisham 25. svibnja objavljuje prvi roman za mlade

Piše Tanja Tolić

Savršeno umorstvo. Nepoznati svjedok. Jedina osoba koja zna istinu jest usamljeni heroj sudnice. A on ima samo 13 godina. Upoznajte Theodorea Boonea.

Tim riječima John Grisham, proslavljeni američki pisac sudskih trilera, najavljuje svoj novi roman koji će biti objavljen 25. svibnja 2010. Roman naziva “Theodore Boone: Kid Lawyer” namijenjen je mladim čitateljima, od osam do 12 godina starosti, a prodavat će se za 16,99 dolara. Roman će objaviti američka nakladnička kuća Dutton Children’s, inače jedan od najstarijih američkih nakladnika posvećenih dječjoj i mladenačkoj literaturi, a koju je 1986. godine kupila grupa Penguin.

Radnja romana, prvog Grishamovog za mlade, odvija se u gradiću Strattenburg. Tamo živi mnogo odvjetnika, a iako ima samo 13 godina, Theo Boone uvjeren je kako je i on jedan od njih. Theo poznaje sve suce, policajce, sudske službenike – i zna jako mnogo o pravu. Mašta o tome kako će i on postati veliki odvjetnik i provesti život u sudnici. No Theo će se naći u sudnici mnogo prije nego je očekivao. S obzirom da zna toliko stvari – možda čak i previše – odjednom biva uvučen u središte senzacionalnog suđenja za umorstvo. Kako stvari stoje, hladnokrvni ubojica bit će oslobođen, a Theo je jedini koji zna istinu. Opasnost je veliks, no Theo se neće zaustaviti sve dok pravda ne bude zadovoljena.

“Theodore Boone: Kid Lawyer” prva je od, zasad, najavljene dvije knjige koje će Grisham napisati za mlade. Roman “Theodore Boone: Kid Lawyer” prvi je koji je napisao, a nakladnik kaže kako roman govori o “13-godišnjem odvjetniku amateru koji nevoljko biva upleten u napeto suđenje za ubojstvo”. Drugi roman, u kojem je glavni junak također Boone, bit će objavljen 2011. Theo je, otkrivaju u Penguinu, sin dvoje odvjetnika i živi u malenom gradu na jugu Amerike.

Znači li to da Grisham prestaje pisati za odrasle? Naravno da ne – novu knjigu za odraslu publiku planira objaviti već u listopadu ove godine. Thea pak ne očekuje lagan posao, jer će se morati boriti s magijom i vampirima koji su prepravili dječje i mladenačke romane. Kao što je poznato, John Grisham karijeru je počeo kao odvjetnik i nije planirao pisati. Međutim, 1984. svjedočio je slučaju u kojem 10-godišnja djevojčica svjedočila protiv muškarca koji ju je silovao i potom je ostavio da umre.

“Nikad ranije nisam osjetio takve emocije, takvu dramu”, ispričao je Grisham. “Postao sam opsjednut pričom; pitao sam se što bi se dogodilo da je otac djevojčice ubio silovatelja i završio na optuženičkoj klupi. Morao sam to napisati.” Grishamov prvi roman bio je “A Time to Kill”. Objavljen je 1989. i prodan u svega 5000 primjeraka. Njegov drugi roman, “Tvrtka”, postao je trenutni hit. Treći roman, “Slučaj Pelikan”, o studentici prava koja istražuje umorstvo dvojice sudaca Vrhovnog suda, bio je još veći bestseler, a sve ostalo je, kad su u pitanju Grishamovi romani, povijest.
 

Facebook komentari

Novo u katalogu