Na tribini Razotkrivanje gostuje Dmitry Glukhovsky, autor romana “Metro 2033.”

Tribina na kojoj će ruski autor predstaviti svoj roman koji se samo u Rusiji prodao u pola milijuna primjeraka, održat će se u petak, 27. travnja, na zagrebačkom FER-u, s početkom u 19.30 sati

Big 494 1642

Mladić Artem preživio je nuklearnu kataklizmu i s nekoliko tisuća sugrađana živi duboko ispod površine zemlje - u razgranatoj mreži stanica i pruga moskovskog Metroa. Premda je život na njegovoj stanici, VDNG-u, prilično dobro organiziran, ljudi počinju nestajati, a opakog neprijatelja - mutante crne - teško se može savladati. Artem se naizgled ne odlikuje naročitom hrabrošću, međutim od tajanstvenoga Huntera dobiva izuzetno važan zadatak: od VDNG-a mora doći do srca Metroa, legendarnog Polisa, kako bi upozorio na probleme s kojima se njegova stanica suočava te pronašao rješenje koje će spasiti mnoge živote. U svojoj potrazi mladić će proputovati čitav Metro, a probit će se i na površinu, u ruševine grada gdje je život potpuno izobličen radijacijom.

Nastao kao internetski eksperiment Dmitryja Glukhovskog, Metro 2033. brzo je privukao čak dva milijuna ruskih čitatelja, a kad je izdan kao knjiga, samo u Rusiji prodan je u gotovo pola milijuna primjeraka. Ovaj znanstveno-fantastični roman, u kojem izraženo mjesto imaju društvena kritika i politička satira, postao je svjetski hit zahvaljujući prijevodima na više od dvadeset jezika. Prema njemu je nastala i istoimena vrlo popularna videoigrica.

Hrvatski čitatelji imat će priliku i osobno upoznati Dmitryja Glukhovskog na tribini Razotkrivanje koja će se održati u petak, 27. travnja, s početkom u 19.30 sati, na Fakultetu elektrotehnike i računarsvta, Unska 3, u Zagrebu. S autorom će razgovarati Seid Serdarević iz Frakture, nakladničke kuće koja je prevela njegov roman na hrvatski jezik.

Inače, Dmitry Glukhovsky rođen je u Moskvi 1979. godine. Diplomirao je novinarstvo i međunarodne odnose na Hebrejskom sveučilištu u Jeru¬zalemu. Kao novinar radio je u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Rusiji… Kao reporter obišao je sva veća krizna žarišta od Gvatemale do Maroka i Japana. Bio je prvi izvjestitelj koji se uživo javio sa Sjevernog pola. Pored romana “Metro 2033.”, Glukhovsky je napisao i zbirke priča “Noć” i “Priče o životinjama” te dramu “Infinita tristessa”. Godine 2007. objavljuje roman “Sumrak”, a 2009. “Metro 2034.”, koji nije nastavak “Metroa 2033.”, već paralelna priča s drugim protagonistima.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više