10 sjajnih kuća napravljenih od knjiga

Istinski ljubitelji knjiga toliko vole priče zarobljene u papir da bi, sigurno, najradije i živjeli u kući izrađenoj od knjiga. Donosimo vam deset takvih građevina po izboru stranice Favorpill

Big 500 1661

Sigurno vam je poznat taj osjećaj - kad počnete čitati zanimljivu knjigu, ona vas toliko snažno uvuče unutra, da se čini kao da ste zašli u neki novi svijet. Snagom svojih ideja, ojačane piščevim osjećajima, knjige doista grade nove stvarnosti, do te mjere da istinski ljubitelj knjiga ponekad poželi i živjeti u - kući od knjiga. Knjige, naime, ne grade samo svjetove, nego se mogu, doslovce, koristiti i kao građevni materijal. Tko ne bi poželio živjeti u ovih 10 sjajnih kuća, građevina napravljenih od knjiga?! Dobro, barem dok ne počne padati kiša, a vi ste upravo dohvatili neku jako zanimljivu knjigu sa stropa.

Stranica Flavorpill izdvojila je 10 zdanja napravljenih upravo od knjiga. Prva je instalacija Scanner (1) slovačkog umjetnika Mateja Krena, koja je trenutno izložena u Italiji, u bolonjskom Muzeju moderne umjetnosti. Riječ je o gigantskoj utvrdi izrađenoj od knjiga, u koju se, sigurno, ne bi uvukla samo djeca, nego vrlo rado i odrasli. I oktogonalna Book Cell (2) također je djelo Mateja Krena.

Iglu od knjiga (3) napravio je pak kolumbijski umjetnik Miler Lagos. Četvrta slika prikazuje zgradu izrađenu od 7000 recikliranih primjeraka telefonskog imenika (4). Sedmerokatna Babilonska kula (5) ideja je Marte Minujin pretočena u stvarnost i izgrađena uz pomoć 30 tisuća knjiga koje su darovali čitatelji, knjižnice i više od 50 veleposlanstava. Vrh Babilonske kule možda ne može, kao u priči, dosegnuti nebo, no argentinska umjetnica 25-metarskim tornjem doista je ujedinila svijet jer su knjige, od kojih je toranj izgrađen, objavljene na različitim svjetskim jezicima. Kula je izgrađena na Trgu San Martin u Buenos Airesu, kako bi obilježila činjenicu da je glavni argentinski grad 2011. proglašen i svjetskim glavnim gradom knjige.

Janet Cardiff i George Bures Miller sagradili su pak minijaturnu kuću (6) od stotina recikliranih knjiga za oksfordsku Galeriju moderne umjetnosti 2008. godine. Tom Bendtsen autor je instalacije Argument #2 (7), dok se savršena kuća za igranje nalazi u dječjoj sobi Javne knjižnice u gradi Iowi (8). Još jedna predivna utvrda od knjiga (9) može se pogledati u knjižnici Trondheim, a popis deset sjajnih građevina, po izboru Favorpilla, završava garažom Javne knjižnice Kansas Cityja (10)!

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više