Ivica Đikić dobio književnu nagradu tportala i osvojio 100 tisuća kuna

Novinar i pisac Ivica Đikić svojim je romanom “Sanjao sam slonove”, koji je lani objavila Naklada Ljevak”, osvojio petu po redu književnu nagradu tportala, vrijednu 100 tisuća kuna, koja mu je dodijeljena sinoć na svečanosti u zagrebačkom Kinu Europa.

Romanom “Sanjao sam slonove” Ivica Đikić bio je u konkurenciji za nagradu roman@tportal.hr s još četiri pisca - Sibilom Petlevski (“Bilo nam je tako lijepo”), Lukom Bekavcem (“Drenje”), Zoranom Ferićem (“Kalendar Maja”) i Goranom Ferčecom (“Ovdje neće biti čuda”). Tportalov žiri kojim predsjeda Ana Grbac, a članovi su još Tomislav Brlek, Gordan Duhaček, Igor Mandić, Katarina Luketić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić odlučio je da je Đikićev roman najbolji od napisanih i izdanih u Hrvatskoj u 2011. godini.

U obrazloženju nagrade Đikiću žiri navodi kako “roman ‘Sanjao sam slonove’ govori o osjetljivim zbivanjima na pozadini društva u preobrazbi nadilazeći pritom dnevnopolitički novinarski angažman literarnom zrelošću pripovjedne proze”. Zahvaljujući žiriju i nakladniku, Đikić je u kinu Europa rekao da poziva buduće čitatelje svog nagrađenog romana da ne budu strogi suci, kao što to nisu bili niti članovi žirija kojem je predsjedavala Ana Grbac.

Drugi roman Ivice Đikića (1977.) “Sanjao sam slonove” pripovijest je o patološkoj isprepletenosti svijeta tajnih službi i politike s nestalnom privlačnošću organiziranog kriminala, tipičnog patološkog društvenog fenomena. Konstatirajući zlokobnu međuovisnost različitih društvenih slojeva Đikić ispisuje veliku literarnu društvenu studiju o traumatičnim hrvatskim vremenima i karakterima, i takav roman danas naprosto mora biti kriminalistički. Umjesto eventualne romantizacije jednog vremena, Đikić pripovijeda o pomutnji, strahu i kaosu u kojima sudbine protagonista neizbježno tonu u tragiku, i istovremeno dubinski sondira motivaciju likova, dopuštajući im i strast i opijenost uspjehom, slavom, ratnim pobjedama i zločinima. Špijuni, odvjetnici, emigranti, kriminalci i udbaši su u romanu “Sanjao sam slonove” demonski povezani u neuhvatljivoj spirali velikog tragičnog Događaja.
 

Facebook komentari

Novo u katalogu