75 tisuća čitatelja proglasilo Harryja Pottera i 'Igre gladi' najboljom literaturom za mlade

Na upravo objavljenoj listi NPR Booksa, uz vampirske serijale, našli su se i klasici poput "Ubiti pticu rugalicu" i "Lovca u žitu". Izbor najpopularnijih knjiga za mlade dodatno je važan ako se zna da ta vrsta literature, nakon elektronskih knjiga, bilježi najveći porast prodaje

Big 543 1804

Piše Tanja Tolić

Serijal o Harryju Potteru zauzeo je prvo mjesto ljestvice 100 najboljih knjiga za mlade, prema izboru više od 75 tisuća čitatelja NPR Books koji je upravo objavljen. Na drugome mjestu su "Igre gladi" Suzanne Collins, dok je treće mjesto, neočekivano, zauzeo roman "Ubiti pticu rugalicu" Harper Lee. Na četvrtom mjestu je u Hrvatskoj neobjavljen roman Johna Greena "The Fault In Our Stars", na petome "Hobit" J. R. R. Tolkiena, šesto mjesto zauzima "Lovac u žitu" J. D. Salinger, sedmo Tolkienov "Gospodar prstenova", osmo "Fahrenheit 451" Raya Bradburyja, deveto ponovo John Green s romanom "Looking for Alaska", a deseto bestseler "Kradljivica knjiga" Markusa Zusaka.

Među stotinu najboljih svoje je mjesto (12.) našao i Douglas Adams i njegov "Vodič kroz galaksiju za autostopere", Philip Pullman i njegova fantastična trilogija "Njegove tamne tvari" (15.), dok je, primjerice, serijal "Sumrak" Stephenie Meyer zauzeo tek 27. mjesto. "Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme" Shermana Alexieja, koji kod hrvatske publike nije bog zna kako prošao, na ljestvici NPR Booksa zauzeo je visoko 31. mjesto.

Serijal "Vampirska akademija" Richelle Mead zauzeo je 39. mjesto, "Dina" Franka Herberta 41. mjesto, a serijal Christophera Paolinija o dječaku Eragonu koji nađe jaje iz kojeg se izlegne zmajica Saphira zasjeo je na 48. mjesto. Na sredini listi je i "Tiho, tiho anđele" Becce Fitzpatrick (54.), kao i još jedan roman objavljen na hrvatskom jeziku, "Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu" Ransoma Riggsa (58.). Serijal "Pali anđeo" Lauren Kate, koji je u Hrvatskoj bio jako popularan među mlađom, ali i starijom ženskom publiku, tek je 67., a tik iza njega je jedan drugi, također u Hrvatskoj popularan serijal, onaj o Kući Noći P. C. Cast i Kristin Cast. Serijal Maggie Stiefvater, "Vukovi iz Mercy Fallsa", od knjiga poznatih hrvatskoj publici, najgore je prošao, jer je zasjeo na daleko 97. mjesto, iako niti to nije loše ako se ima na umu da je finalista, prije sastavljanja liste stotinu najboljih, bilo čak 235.

Nakon elektronskih knjiga koje bilježe najveći porast prodaje u ovoj godini (prvi put se dogodilo da su, na britanskom Amazonu, premašile prodaju tiskanih knjiga), prva sljedeća najprodavanija kategorija upravo su knjige za djecu i mlade. Dapače, prodaja knjiga za djecu i mlade, prema posljednjim obrađenim podacima koji su objavljeni u listu Publishers Weekly, u prva četiri mjeseca ove godine porasla je za 62,6 posto - tvrda izdanja za 78,2 posto, a meka 34,4 posto. Takav uzlet literatura za mlade i djecu ove godine ima najviše zahvaliti serijalu "Igre gladi" Suzanne Collins, kao i istoimenom filmu snimljenom prema prvom nastavku trilogije, u kojem se hrabra Katniss dobrovoljno prijavi za okrutne Igre gladi kako bi spasila sestru.

Zanimljivo, literaturom za mlade dominiraju spisateljice, pa su od 235 autora finalista ljestvice NPR Booksa njih čak 147, odnosno 63 posto - žene. Autorice su zauzela tri prva mjesta ljestvice stotinu najboljih, dok su na cijelom popisu od stotinu najboljih otprilike podjednako zastupljene kao i muški autori.

Istodobno, iako je literatura za mlade, kako joj i samo ime kaže, prvenstveno namijenjena mladim čitateljima, ona je i sve popularnija među odraslom populacijom. Niz je teorija koje pokušavaju objasniti taj fenomen - od toga da je lakše čitati takvu literaturu, jer ima jednostavnije zaplete (što nije sasvim točno jer teen literatura postaje sve kompleksnija i mračnija, pa čak skreće i u distopijski žanr...), do toga da čitanje te vrste literature odraslima budi nostalgiju i vraća ih u doba kad je užitak u čitanju zapravo bio čisti eskapizam.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više