Ove jeseni i zime u svjetska kina stiže sedam sjajnih knjiških klasika i bestselera

Utrka za Oscare bit će sljedeće godine vrlo neizvjesna - u kina do kraja ove godine stiže "Pijev život", "Atlas oblaka", "Velika očekivanja", "Jadnici", "Ana Karenjina", "Na cesti" i prvi dio "Hobita"

Big 553 1821

Piše Tanja Tolić

Richard Parker težak je gotovo 205 kilograma, ime je dobio po junaka iz Poeova pustolovnog romana "Doživljaji Arthura Gordona Pyma" i ima prilično zeznut karakter. Stalno je gladan. A trenutačno živi na brodu. Problem nije toliko u njegovoj težini, koliko vrsti. Richard Parker je, naime, bengalski tigar koji će se u jesenskom kino-hitu naći u društvu hijene, zebre, orangutana i indijskog dječaka Pija. "Pijev život", snimljen prema romanu Yanna Martela, koji je osvojio prestižnu nagradu Man Booker, najvažniju književnu nakon Nobelove, u kina stiže 21. studenoga i jedan je od čak sedam filmova ove jeseni koji se mogu pohvaliti da su kao predložak iskoristili književni klasik ili bestseler. "Pijev život" režirao je Ang Lee, tajvanski redatelj s holivudskom karijerom, koji se proslavio "Tigrom i zmajem", ali i filmovima po literarnim predlošcima Annie Proux ("Planina Brokeback") i Jane Austen ("Razum i osjećaji").

U utrci za Oscara početkom iduće godine mogao bi se lako, uz "Pija", naći još jedan suvremeni pisac, David Mitchell, koji je koautor scenarija za film snimljen prema njegovu romanu "Atlas oblaka", a čije su se režije prihvatili nekoć braća, a danas brat i sestra Wachowski (Laurence je, u međuvremenu, promijenio spol i postao Lana, a Andy je i dalje Andy).

Braća Wachowski proslavili su se trilogijom "Matrix", a "Atlas oblaka", koji radnjom prati šest različitih priča, sigurno im je bio izazov jer se jedna od priča, u reinkarnacijskom nizu, zbiva i u dalekoj budućnosti, u kojoj klonirana restoranska poslužiteljica čeka izvršenje smrtne presude zbog protukorporacijskog djelovanja. "Atlas" u kina stiže 26. listopada.

Nimalo lak izazov bit će i pred Keirom Knightley koja u novoj verziji "Ane Karenjine" (premijera je zakazana 16. studenoga) glumi naslovnu ulogu, istu onu koja je Greti Garbo 1935. godine donijela priznanje za najbolju glumicu njujorške udruge filmskih kritičara. Britanska glumica logičan je izbor za ulogu ako se zna da režiju potpisuje Joe Wright, redatelj koji je Keiru angažirao i za glavnu glumicu u "Okajanju", snimljenom prema romanu Iana McEwana, i "Ponosu i predrasudama", filmu prema ljubavnoj priči Jane Austen. Vronskog će utjeloviti Aaron Johnson, slabije poznat engleski glumac (što je, srećom, i dalje bolji izbor od vampira Roberta Pattinsona koji je bio u igri...), dok će Anina okrutnog supruga glumiti Jude Law.

U istom mjesecu, ali 8. studenoga, premijerno će na Novom Zelandu biti prikazan novi film Mikea Newella, proslavljenog britanskog redatelja, koji za svoja "Velika očekivanja", snimljena prema klasičnom djelu Charlesa Dickensa, još nije našao distributera. Scenarij za film potpisuje David Nicholls, hrvatskoj publici poznat kao autor vrlo uspješnog romana "Jedan dan" (po kojem je snimljen i istoimeni film), a u glavnim ulogama nastupaju Jeremy Irvine kao Pip, Helena Bonham Carter kao gospođica Havisham i Holliday Grainger kao Estella.

Četrnaestog prosinca u kina pak stižu "Jadnici", adaptacija uspješnog mjuzikla koji se bazira na klasičnom romanu Victora Hugoa, a koji redateljski potpisuje Tom Hooper, čiji je "Kraljev govor" ovjenčan s četiri Oscara. "Jadnici" imaju jaku glumačku postavu: Fantine glumi Anne Hathaway, inspektora Javerta Russel Crowe, a Jeana Valjeana Hugh Jackman. Pred Hooperom će biti težak zadatak jer istoga dana kada njegov film kreće u kina, pred publiku stiže i "Hobit: Neočekivano putovanje" Petera Jacksona, prvi od dva dijela prednastavka "Gospodara prstenova". Filmskoj sagi, snimljenoj prema djelima J. R. R. Tolkiena, malo će koji film moći konkurirati, tim više što je Jacksonova trilogija nagrađena s čak 17 Oscara.

Radnja "Hobita" odvija se 60 godina prije događaja iz "Gospodara prstenova" i prati Bilba Bagginsa u nastojanju da vrati izgubljeno kraljevstvo patuljaka Erebor. Bilba glumi Martin Freeman, a uz njega se pojavljuju i junaci koje od prije znamo - Frodo (Elijah Wood), Galadriel (Cate Blanchett), Legolas (Orlando Bloom), Gollum (Andy Serkis), Saruman (Christopher Lee) i, naravno, Gandalf (Ian McKellen).

Za 21. prosinca zakazana je pak premijera filma "Na cesti", snimljenog prema kultnom romanu Jacka Kerouaca, kojeg je režirao Walter Salles, hrvatskoj publici poznat možda kao jedan od redatelja omnibusa "Pariz, volim te", a glavne uloge u Kerouacovoj priči povjerene su Kristen Stewart, Amy Adams, Kirsten Dunst, Viggu Mortensenu i Steveu Buscemiju.

U zimu smo trebali gledati i remake "Velikog Gatsbyja", u kojem su, u najslavnijoj verziji, 1974. glumili Robert Redford i Mia Farrow, a čije se režije primio Australac Baz Luhrmann, možda najpoznatiji po mjuziklu "Moulin Rouge!". U Luhrmannovoj verziji, čija je premijera prebačena za ljeto 2013., Jaya Gatsbyja utjelovit će Leonardo DiCaprio, a Daisy Buchanan izvrsna Carey Mulligan, dok je uloga Nicka Carrawaya povjerena Tobeyju Maguireu. Film, navodno, ima budžet od 127 milijuna dolara, a bit će to čak peta verzija američkog klasika Francisa Scotta Fitzgeralda.



Na linkovima možete pogledati foršpane za filmove:

Pijev život
www.youtube.com/watch

Atlas oblaka
www.youtube.com/watch

Ana Karenjina
www.youtube.com/watch

Velika očekivanja
www.youtube.com/watch

Jadnici
www.youtube.com/watch

Hobit
www.youtube.com/watch

Na cesti
www.youtube.com/watch

Veliki Gatsby
www.youtube.com/watch

 

 * Tekst je u skraćenoj verziji prvotno objavljen u tjedniku Globus.

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više