Alan Bradley, 'tata' male detektivke Flavije de Luce, gostuje u Zagrebu 12. i 13. rujna

Kanadski pisac proslavio se serijalom o jedanaestogodišnjoj djevojčici koja istražuje zločine, a u Zagrebu će predstaviti svoju treću knjigu, "Dimljena haringa bez senfa", družiti se s hrvatskim čitateljima i potpisivati im knjige

Big 562 1852

Flavia de Luce jedanaestogodišnje je čudo od djeteta - glavna strast su joj kemijski eksperimenti i proučavanje otrova, no jednog dana svoje epruvete i Bunsenove plamenike odluči ostaviti po strani i upustiti se u rješavanje zločina. Naime, početkom 50-ih, u selu Bishop’s Lacey, gdje Flavia živi, jednog jutra u gredici krastavaca pod prozorom spavaće sobe Flavia prolanazi neznanca koji umire pred njezinim očima...

Tako počinje roman "Slast na dnu pite" kanadskog pisca Alan Bradleyja koji će 12. i 13. rujna gostovati u Zagrebu i ujedno predstaviti svoj treći roman iz serijala o mladoj detektivki koji ga je proslavio. Bradley je, naime, dosad objavio četiri od zasad planiranih šest romana o Flaviji: "Slast na dnu pite", "Korov, vješala i krvnikova kukuljica", "Dimljena haringa bez senfa" (upravo objavljena na hrvatskom), "I Am Half-Sick of Shadows" (objavljena krajm 2011. na engleskom). Peti nastavak, "Speaking Form Among the Bones" najavljen je za 2013. godinu, a šesti, "The Dead In Their Vaulted Arches", za početak 2014. godine.

U trećem nastavku, "Dimljena haringa bez senfa", Flavija rješava svoj najnoviji slučaj, dok je njezina obitelj na rubu bankrota. Njezin otac prodaje na aukciji svoje ljubljene poštanske marke i obiteljsko srebro. Usred obiteljske krize nezaustavljiva mlada detektivka istražuje slučaj premlaćivanja ciganske vračare i ubojstvo lokalnog kradljivca povezano sa skupinom pripadnika vjerskog kulta, lokalnom antikvarnicom i nestankom djeteta.

Alan Bradley u srijedu, 12. rujna, s početkom u 19,30 sati, družit će se s čitateljima i potpisivati knjige u zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića, u Preradovićevoj 5. Ulaz je slobodan! U četvrtak, 13. rujna, s početkom u 20 sati, bit će pak održana promocija njegove treće knjige u VIP clubu, na Trgu bana Jelačića 9, također u Zagrebu. I na ovo događanje će ulaz biti besplatan, ali prije toga treba u zagrebačkoj knjižari Ljevak na Trgu bana Jelačića 17, do 13. rujna podići besplatnu ulaznicu.

Inače, Alan Bradley rođen je u Torontu, a odrastao u Cobourgu u državi Ontario. Kao inženjer elektronike radio je na radijskim i televizijskim postajama u Ontariju i na Sveučilištu Ryerson u Torontu. Nakon što je odlučio otići u prijevremenu mirovinu kako bi se posvetio pisanju, Bradley objavljuje priče za djecu i podučava na kolegiju o pisanju scenarija i televizijskoj produkciji na Sveučilištu Saskatchewan. U suradnji s Williamom Sarjeantom piše knjigu "Ms Holmes of Baker Street" u kojoj autori iznose zapanjujuću tezu da je jedan od najslavnijih svjetskih detektiva, Sherlock Holmes, zapravo žena. Kontroverzna knjga donijela mu je široku popularnost, uz brojne novinske intervjue i gostovanja u radijskim i televizijskim emisijama. Njegov serijal o Flaviji de Luce 2007. godine nagrađen je nagradom Britanske udruge pisaca kriminalističkih romana - Dagger Award.

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više