Putopisna kuharica globalne proždrljivice iz Zagreba, iza koje stoji gladni Dalmatinac

Digitalna knjiga Ivane Orešić među ostalim otkriva u čemu je tajna malteške pite, gdje je hollywoodska glumica Julia Roberts pojela najbolju pizzu na svijetu, kojim specijalitetom su na otoku Ogigiji Posejdona začarale nimfe, što se jede kad se zimi izgubite u Pragu, je li sushi kordunski specijalitet, kako Indijanci spremaju losos...

Big 563 1859

Piše Boris Orešić

Kao što nas neki okusi mogu na trenutak vratiti u djetinjstvo, isto tako pohranjeni u neku od bezbroj ladica dugoročnog pamćenja mogu oživjeti i izazvati asocijaciju na neko mjesto, grad ili državu. I to bude sasvim dovoljno da se i nakon podosta godina čovjek na kratko uživi u situaciju i odmah prizove jasnu sliku stola za kojim je sjedio, društva, glazbe, nečega upečatljivog, zatrpanog u mutnoj sferi zaboravljenog koje iznenada postaje tako realno.

Kada se putopisi i recepti stave jedni do drugih kao rezultat nastaje putopisna kuharica. Upravo atribut putopisna već na prvi pogled razlikuje od ostalih kuharica ovu pod naslovom «Putopisna kuharica globalne proždrljivice». Globalnom proždrljivicom nazvala se autorica Ivana Orešić koja je u tekstove i fotografije pretočila svoja kulinarska iskustva. Kako je po zanimanju novinarka, ne čudi i njezin istraživački pristup kuhinjama različitih naroda i zemalja, od pojedinih hrvatskih regija do dalekih destinacija kao što su Kanda, Brazil, Kina…

Većinu tih mjesta Ivana je sama i obišla i imala se priliku neposredno upoznati s lokalnom kuhinjom. U želji da i kod kuće, u svojoj vlastitoj kuhinji, pripremi neka od tih jela s prizvukom egzotike, nije se obeshrabrila kada bi naišla na prepreku - nemogućnost nabavke svih autohtonih namirnica. Zamijenila ih je sastojcima koji se mogu nabaviti u gotovo svakom hrvatskom supermarketu, a ponekad i namjerno dodala neki po svom guštu. Tako su nastali originalni recepti bazirani na provjerenim tradicionalnim jelima od kojih su neka i svima u Hrvatskoj dobro poznata poput primjerice fileka ili tripica koje se kod nas kuhaju od pamtivijeka, ili pak sushija i pekinške patke za koje su čuli i oni koji ih nisu probali.

Za razliku od recepata iz nekih drugih knjiga, Ivanini su svi redom mnogo puta skuhani i isprobani u vlastitoj kuhinji. Tu definitivno nema copy-pastea. Recepti, dakle, nisu prepisani. Svaki je pomno osmišljen, uz začine i sastojke tipične za zemlju iz koje potječe.

Iz samog naslova «Putopisna kuharica globalne proždrljivice» da se zaključiti da je riječ o knjizi recepata iz raznih zemalja. Sasvim precizno ova knjiga nudi 110 recepata iz 32 zemlje na pet kontinenta. No, kuharica Ivane Orešić mogla bi biti intersantno štivo i onima koji od kuhače bježe kao vrag od tamjana i ne pada im na kraj pameti išta od toga kuhati. Ako su barem malo osviješteni o onome što im se nalazi na tanjuru, mogle bi im zanimljive biti kratke priče o zemljama i gradovima, i kulinarskim i prehrambenim navikama i običajima koji u njima vladaju.

Priče je Ivana većinom popratila i vlastitim fotografija, kao i slikama nekolicine svojih kolega fotoreportera koji su isto tako imali priliku putovati svijetom više od većine ljudi. Ivana ne krije da su kuhanje i putovanja njezine najveće strasti, omiljena zabava u slobodno vrijeme, ali i prilika za spajanje ugodnoga s korisnim.

Kao treću omiljenu aktivnost autorica navodi i novinarstvo. Većina novinara će, naime, ustvrditi da je njihov posao više od samog posla jer nema radnog vremena, što znači da radiš i onda kad ne radiš, odnosno ne radiš samo onda kada spavaš. Pa i onda nerijetko sanjaš kako pišeš tekst.

Ivana Orešić rođena je u Zagrebu 1978. godine. Novinarstvom se bavi desetak godina na relaciji Zagreb-Split. Kaže da obožava putovati, otkrivati nove okuse, mirise, ljudske navike, kulture, običaje, a zatim o njima pisati. Ljubav i talent prema kuhanju otkrila je u slično vrijeme kad i novinarstvo.
«Putopisna kuharice globalne proždrljivice» među ostalim otkriva u čemu je tajna malteške pite, gdje je hollywoodska glumica Julia Roberts pojela najbolju pizzu na svijetu, kojim specijalitetom su na otoku Ogigiji Posejdona začarale nimfe, što se jede kad se zimi izgubite u Pragu, je li sushi kordunski specijalitet, kako Indijanci spremaju losos...

«Uvjerite se da iza svake dobre kuharice Zagrepčanke stoji gladni Dalmatinac», poručuje autorica otkrivajući i detalj iz privatnog života, i zaključuje: «Uz globalnu proždrljivicu saznajte zašto je lijepo putovati, jesti i voljeti.“

Prvu priliku za javno predstavljanje svoje kuharice Ivana Orešić je dobila na festivalu hrane i filma, odnosno Food Film Festivalu Kinookus koji se početkom rujna održava u Stonu. Svi oni koji «Globalnu proždrljivicu» žele imati u svojoj kuhinji mogu je nabaviti u digitalnom obliku u multimedijalnom DVD izdanju, a knjiga bi uskoro trebala i u tisak. Za sve informacije najbolje je obratiti se samoj autorici na e-mail oresici@gmail.com.

* Autor teksta brat je kuharice pa ovom prilikom jamči da su svi recepti doista isprobani. I odlični!
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više