Što su geekovi radili iza željezne zavjese?

Elektronska knjiga i istodobno interaktivna aplikacija Kristiana Benića prva je takva u Hrvatskoj. Objavila ju je agencija Jasno & Glasno koja svojim prvim knjiškim izdanjem direktno izlazi na strano tržište. U knjizi se odgovara na pitanja tko je stvorio Spider-Mana u suknji, kako su klinci na istoku sami sastavljali igraće konzole, zašto nitko nije vidio ništa ilegalno u piratskim video-igricama i tko je doista sanjao električne ovce?

Big 576 1889

Polagali su pionirsku zakletvu, recitirali stihove u slavu voljenog diktatora, pisali zadaćnice o mitskim pobjedama u legendarnim bitkama na rijeci ovoj i planini onoj, a onda bi odložili svoju trorogu titovku, razmrsili čvor na crvenoj marami, zatvorili se u svoje male sobičke - i mijenjali svijet. Rakete za Mars. Superjunaci (koji nisu bili članovi Saveza socijalističke omladine!). Improvizirana super-računala od prošvercanih dijelova. Pravi pravcati roboti. Stripovi, VHS kasete i nikad razriješena enigma: Commodore 64 ili ZX Spectrum. A, svim nasilu preučenim lekcijama iz povijesti unatoč, jedini ratovi koji su ih zapravo zanimali bili su - Ratovi zvijezda...

Elektronska knjiga i interaktivna aplikacija "Geekovi iza željezne zavjese" autora Kristiana Benića (1984), objavljena isključivo na engleskom jeziku, zabavna je i nikad ispripovijedana priča o mašti, nadama i nesputanoj kreativnosti geekova u socijalističkim zemljama, od početka prošlog stoljeća do spektakularnog pada Berlinskog zida. Benić je formalnim obrazovanjem profesor povijesti i filozofije, bivši je novinar i urednik portala Novog lista, dugogodišnji suradnik tiskanog i online izdanja magazina Plan B te autor niza tekstova o retro fenomenima, vezi filozofije i pop kulture, te budućnosti odgoja i obrazovanja. Savjetnik je za pitanja kulturne politike, izdavaštva i marketinga u kulturi te Kustos muzeja informatike i informatičke kulture Peek&Poke u Rijeci. Aktivan je tviteraš @Kile100, retro tumblraš Kile100 te zaljubljenik u sve elemente "geek" kulture - nove tehnologije, gaming, igračke, stripove i SF u svim formama. Knjigu od 150 stranica, koja pokriva razdoblje od 1920. do 1990. godine, uredili su pak Ana Penović i Boris Ličina, a objavila agencija Jasno & Glasno.

"Knjiga se sadržajno, kako joj i ime kaže, kreće prema geek temama - prvim SF stripovima u Plavom Vjesniku, igračkama poput Mehanotehnike, filmovima kakav su 'Gosti iz galaksije', modelarskim i informatičkim grupama koje smo posjećivali, satelitskoj televiziji, fenomenu 'Sam svoj majstor', dolasku VHS-a u bivšu Jugoslaviju i razvoju video scene. Osim toga, u knjizi možete čitati o magazinima na kojima su tadašnji geekovi izrastali, a to su Suvremena tehnika, Kosmoplov, Yu video, Sirius i slični, te o ljudima koji su svojim radom i djelovanjem obilježili početak ICT industrije i njenih zaljubljenika na ovim prostorima. U aplikaciji se pak nalazi i dosta galerija te pratećih video zapisa koji su samo izdanje učinili multimedijalnim i interaktivnim", objašnjava urednica Ana Penović iz tvrtke Jasno & Glasno koja ima ambiciozne planove za izdavaštvo.

"Geekovi iza željezne zavjese" prva su knjiga iz serije "Iza željezne zavjese". Jasno & Glasno zasad sigurno planira na proljeće sljedeće godine objaviti drugu knjigu iz serije - "Seks iza željezne zavjese". Kao i "Geekovi", i ova će knjiga biti isključivo na engleskom jeziku, a zasad nemaju planova za izdavanje na hrvatskom. Osim serije "Iza željezne zavjese", tvrtka Jasno & Glasno planira ući i drugim izdanjima na Kindle tržište, ali također samo na engleskom - u pitanju je dugoračan, višegodišnji plan.

"Geekovi iza željezne zavjese" mogu se skinuti kao aplikacija u Apple storeu (itunes.apple.com/app/geeks-behind-iron-curtain/id556517418) ili kao Kindle izdanje na Amazonu (www.amazon.com/dp/B009ACBV2K). Cijena aplikacije je 3,99 dolara, a Kindle knjige 6,99 dolara. Za dizajn se pobrinula Maja Benčić, aplikaciju je izradila tvrtka Interactive1, dok se za prijevod pobrinula tvrtka Translator. Više o knjizi možete doznati na službenim stranicama www.retrogeek.us.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više