Trećina čitatelja zbog kupovine e-knjiga smanjila ili prestala kupovati tiskana izdanja

Istraživanje je provedeno među 1000 kupaca elektronskih knjiga iz 10 zemalja, javnosti će biti prezentirano u studenome, a preliminarne rezultate predstavila je Jo Henry iz Bowkera na konferenciji 'Tools of Change' kojom je otvoren ovogodišnji Frankfurtski sajam knjiga

Big 578 1900

Piše Tanja Tolić
Fotografije Bernd Hartung i Alexander Heimann / Frankfurtski sajam knjiga

Trećina čitatelja koji su u posljednjih pola godine kupili digitalnu knjigu smanjili su kupnju tiskanih knjiga ili ih čak sasvim prestali kupovati. Pokazalo je to istraživanje koje je provela tvrtka R. R. Bowker, agencija koja u SAD-u dodjeljuje ISBN brojeve i daje informacijsku potporu nakladničkoj industriji. Istraživanje je provedeno među 1000 kupaca elektronskih knjiga iz 10 zemalja, javnosti će biti prezentirano u studenome, a preliminarne rezultate predstavila je Jo Henry iz Bowkera na konferenciji "Tools of Change" (TOC) kojom je otvoren ovogodišnji Frankfurtski sajam knjiga. Sajam je počeo danas i traje do 14. listopada, a TOC, koji se održava četvrtu godinu za redom, u međuvremenu je postao neformalno okupljalište inovatora iz nakladničkog svijeta.

"Tržište elektronskih knjiga, prema podacima rasta, ne raste eksponencijalno, nego kreće prema stratosferi. U tome vodi Indija u kojoj je 39 posto ispitanika reklo da je u posljednjih pola godine kupilo e-knjigu ili e-odlomak knjige, dok je takvih u siječnju bilo 34 posto. U SAD-u je broj takvih kupaca porastao s 22 na 26 posto, a u Velikoj Britaniji s 22 na 24 posto", rekla je Jo Henry.

Iako je opći trend printa negativan u korist digitalnih knjiga, značajan broj ispitanika rekao je da su povećali kupnju tiskanih knjiga upravo zahvaljujući elektronskim knjigama, a nije zanemariv niti broj onih koji su, upravo zbog e-knjiga, počeli kupovati i papirnata izdanja, iako takva prije nisu kupovali. "Očito je da ta dva formata mogu funkcionirati dobro jedan uz drugi", napomenula je Henry.

Kad su u pitanju cijene, ispitanici smatraju kako bi e-knjiga trebala biti upola jeftinija od tvrdoukoričenog izdanja, odnosno iznositi 80 posto cijene mekog izdanja. Čitatelji su također skloniji više platiti za knjigu omiljenog pisca, nego za onu nepoznatog autora. Ispitivanja tržišta također pokazuju da ključnu ulogu u većoj kupnji digitalnog sadržaja igra onaj besplatni, odnosno da su čitatelji skloniji kupovini e-knjiga ukoliko nešto dobiju i badava. Piratstvu, ako je vjerovati ispitanicima, nisu skloni, pa dvije trećine tvrdi da nikada ne bi knjigu "skinulo" ilegalno.

Andrew Bud, globalni direktor MEF-a, trgovinske organizacije mobilne industrije, prezentirao je pak istraživanje koje upućuje na to da bi mobilni internet mogao biti novo veliko tržište i za nakladnike knjiga. Iako veliki dio čitatelja već sada koristi mobilne uređaje i za čitanje, podaci pokazuju da se knjige ubrajaju među sadržaj koji najmanje kupuju mobilnim putem. Oko 17 posto ispitanika reklo je da je kupilo knjigu putem mobilnog uređaja što je, kaže Bud, brojka iz "zone sumraka" - niti toliko mala da bi bila zanemariva, niti velika koliko doista može biti.

Mobilni uređaji, napomenuo je, bit će sljedeća velika stvar u nakladništvu primarno stoga što su oni uvijek uz svojeg korisnika i zato što su postali "ekran prvog izbora"; ne samo da korisnici putem tih uređaja pristupaju vijestima, nego ih koriste i kao prvi izbor u večernjoj zabavi, primjerice gledanju video sadržaja. Mobilni uređaji, pored toga, imaju prednost koju nema niti jedan drugi medij - potiču korisnika na angažman, i to vrlo jednostavno, "u tri klika", što to tržište čini izuzetno atraktivnim za sve vrste sadržaja. Prednost im je i relativno laka kupovina, pod uvjetom da tvrtke koja prodaje korisnicima dade jamstvo sigurnosti kupovine i čuvanja osobnih podataka, na način na koji je to uspjelo Amazonu i Appleu.

Nakon TOC-a u Frankfurtu je održan i panel posvećen sve većoj ulozi čitatelja u kreiranju "književnog" sadržaja, primarno kroz tzv. fan fiction - pisanju novih priča na temelju postojećih. O tome su govorili Allen Lau i Amy Martin iz Wattpada, najveće svjetske online zajednice za otkrivanje i dijeljenje priča koja, između ostalog, povezuje i pisce i čitatelje. Na Wattpadu danas pišu i proslavljeni pisci poput Margaret Atwood i Paula Coelha, a tvrtka je svojim korisnicima omogućila da uploadaju sadržaj i putem mobitela. Ne samo da tako mogu čitati i pisati, nego se korisnici još bolje umrežuju s piscima i postaju "beta čitatelji" - svojim komentarima na objavljene izvatke njihovih novih djela pomažu im da ih unaprijede.

Wattpad je, primjerice, postao magnet za mlade, pa je trećina njihovih korisnika, koji se broje u milijunima, mlađa od 35 godina, a i centralno je mjesto za one koji vole žanrovsku fikciju, posebno ljubavne romane, vampirske ljubavne romane i koji pišu fan fiction. Wattpad je, istaknuo je Lau, postao i mjesto na kojem nakladnička industrija otkriva nove talente, pa su tako spisateljice Abigail Giggs i Birttany Geragotelis dobile ugovore s nakladničkim kućama upravo zahvaljući tome što je njihov nadnaravni fan fiction generirao milijune čitanja. Lau smatra kako fan fiction nikako ne šteti tradicionalnom izdavaštvu. Dapače, uvjeren je kako je fan fiction o Harryju Potteru ili Sumrak sagi stvorio ogromnu besplatnu promociju. "Tako svijet danas funkcionira", zaključio je.

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više