Vodič kroz sajam knjiga - 57 najboljih naslova na Interliberu 2012.

Ovogodišnji, 35. po redu Interliber trajat će od 13. do 18. studenoga, a portal Najbolje knjige, u suradnji s 15 najvažnijih hrvatskih nakladnika, donosi izbor potencijalnih hitova, novih velikih djela beletristike, maštovitih romana iz područja fantastike, najuzbudljivijih krimića i trilera, odabir literature za mlade i djecu te novih self-help i publicističkih naslova

Big 590 1976

Piše Tanja Tolić

(Klikom na fotografiju s lijeve strane pogledajte fotogaleriju naslovnica odabranih knjiga)

Monumentalni roman kandidata za Nobelovu nagradu za književnost od čak 1600 stranica, nova zbirka priča kultne kanadske spisateljice Alice Munro, knjiga koja je lani bila u užem izbor za prestižnu nagradu Booker, klasici poput Kundere i Jeana Cocteaua, ali i brzinski hitovi poput čak dva nova romana norveškog kralja krimića Joa Nesbøa te drugog dijela erotske trilogije "Pedeset nijansi", pokazuju da su hrvatski nakladnici, usprkos krizi i kontinuiranom padu prodaje knjiga, uspjeli zadržati balans u ponudi između onoga što se prodaje, ali nije uvijek kvalitetno, i onoga što bi bilo dobro čitati i kupiti književnosti radi. Portal Najbolje knjige i ove je godine iz, dojam je, ipak manje ponude novih naslova na ovogodišnjem Interliberu (13. do 18. studenoga na Zagrebačkom velesajmu) izdvojio 57 najzanimljivih knjiga 15 važnijih hrvatskih nakladnika.

Iako je gotovo uvijek nezahvalno prognozirati što će u Hrvatskoj postati hit, za očekivati je da će hrvatska publika, koja voli krimiće, posegnuti za dva nova Nesbøova romana - "Žoharima" (129,00 kn) u izdanju Profila, novim nastavkom avantura Harryja Holea, i samostalnim romanom u izdanju Znanja, "Lovci na glave" (89,00 kn), prema kojem je snimljen i istoimeni film. Dobro bi trebao proći i Frakturin "Mysterium", četvrti nastavak serijala o opatu Attu Mellaniju iz pera talijanskog bračno-spisateljskog para koji je već dvaput posjetio Hrvatsku, Rite Monaldi i Francesca Sortija.

Fraktura se odvažila i u nesvakidašnji izdavački pothvat objavom romana od gotovo 1600 stranica, "Paralelnih pripovijesti" Pétera Nádasa, jednoga od najboljih suvremenih svjetskih pisaca i kandidata za Nobelovu nagradu. Riječ je o kontroverznom romanu u kojem se na magičan način spaja čovjekova seksualnost i tjelesnost s filozofskim i povijesnim iskustvom te jednoj od najvažnijih knjiga objavljenih u posljednjih desetak godina. Uz bok Nádasu, po važnosti, sasvim sigurno stoji i nova zbirka priča Alice Munro, kanadske spisateljice koja je stekla vjernu čitalačku publiku i u Hrvatskoj. Lani objavljena zbirka "Služba, družba, prošnja, ljubav, brak" nagrađena je nagradom Kiklop za najbolju stranu prozu, a prevoditeljica Maja Šoljan Kiklopom za najbolji prijevod. Ona je ujedno prevela i ovogodišnji potencijalni hit, zbirku priča "Previše sreće" (149,00 kn), koju je također objavila naklada OceanMore. I u ovoj se knjizi Munro, dobitnica nagrade Booker 2009. godine, bavi onime u čemu je najbolja - ispisuje sjajne minijature o običnim ženama u čije se sudbine upliću dramatični događaji, od preljuba i laži do ubojstva.

Lumen će u kvalitetnoj literaturi pokušati konkurirati "Gospođom Hemingway" Paule McLain, pričom o Ernestu Hemingwayu, njegovoj supruzi Hadley i njihovom životu u Parizu dvadesetih godina 20. stoljeća, u krugu pripadnika izgubljene generacije - Getrude Stein, Ezre Pounda, F. S. Fitzgeralda i njegove supruge Zelde. Drugi im je adut "Jamrachova menažerija" Carol Birch, uzbudljiv roman kojeg su kritičari usporedili s "Velikim očekivanjima" i "Moby Dickom", a koji je lani bio u najužem izboru za Bookera. Radnja "Jamrachove menažerije" smještena je u 19. stoljeće, a glavni lik dječak Jaffy Brown, nakon incidenta s odbjeglim cirkuskim tigrom, odlazi raditi za Charlesa Jamracha, glasovitog uvoznika egzotičnih životinja, zajedno s dječakom Timom. Gospodin Jamrach unovačio je tu dvojicu dječaka za trogodišnju ekspediciju na oceanu i hvatanje legendarnog zmaja. Od nešto lakše literature, koja bi mogla biti potencijalni hit, Lumen pak nudi roman "Sve za lovu" iz superuspješnog krimi-chick lit serijala Janet Evanovich o Stephanie Plum, samoproglašenoj agentici za lov na bjegunce pod jamčevinom.

Nakladnička kuća MeandarMedia na Interliberu donosi pravi dragulj - "Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea" (59,00 kn) autora Williama Joycea, slikovnicu koja je nadahnula istoimeni kratki animirani film koji je ove godine dobio prestižnu nagradu Oscar, a na dobrom je putu da postane klasik suvremene dječje književnosti, iako će se, bez sumnje, svidjeti svim istinskim ljubiteljima knjige. Isti nakladnik razveselit će i ljubitelje Milana Kundere jer će se na Interliberu moći nabaviti osmo izdanje "Nepodnošljive lakoće postojanja" (99,00 kn).

Klasik nudi i Disput koji će objaviti "Užasnu djecu" (90,00 kn) francuskog pisca Jeana Cocteaua, roman koji je Cocteau 1929. napisao u jednom dahu za vrijeme terapije odvikavanja od ovisnosti. Zagrebačka naklada nudi pak dva "klasika": zbirku "Ne samo za Božić" Heinricha Bölla koja sadrži neke od najljepših pripovjedaka i satira ovog njemačkog nobelovca te izbor horor priča, "Horor 3: Priče za laku noć", u kojoj su objavljene nepoznate minijature velikana svjetske književnosti, poput Marka Twaina, Oscara Wildea, Ivana Turgenjeva, Rudyarda Kiplinga, Jacka Londona, Walta Whitmana... Šareni dućan hrvatsku će publiku pak upoznati s kultnim djelom Sherwooda Andersona "Winesburg, Ohio", "pisca za pisce" koji je ostavio trajan biljeg u djelima Hemingwaya, Faulknera, Henryja Millera, ali i Amosa Oza.

Od novih klasika preporučujemo roman "Ispario" (140,00 kn) Georgesa Pereca u nakladi MeandarMedia, lipogramski roman i književni pothvat bez premca koji je objavljen u Francuskoj 1969. godine, a zbog iznimne zahtjevnosti dosad je preveden na svega desetak jezika. Roman je parodija detektivskog žanra koja se proteže na više od tristo stranica, a cijeli je roman ispisan bez samoglasnika E! Naklada OceanMore publici će pak predstaviti gvatemalskog pisca Rodriga Reya Rosu i njegovu "Severinu" (119,00 kn), roman koji prikazuje ljubavno bunilo jednog knjižara kojem u život upadne vješta kradljivica knjiga.

Od "lakše" literature ove će godine hrvatski nakladnici na Interliberu ponuditi i veliki izbor fanastike, dobrim dijelom i stoga što se taj žanr srodio s onim literature za mlade koja u svijetu bilježi najveći porast prodaje. Starije ljubitelje fantastike sigurno će razveseliti šesti nastavak "Vodiča za autostopere kroz galaksiju" u izdanju Zagrebačke naklade, koji je napisao Eoin Colfer ("I još nešto"), inače autor uspješnog serijala o Artemisu Fowlu. Algoritam se može pohvaliti cijelim nizom novih naslova: "Kushielovom strijelom" Jacqueline Carey (199,00 kn), prvim dijelom trilogije o alternativnom svijetu u kojem je spasitelj pobjegao s križa; "Gradom od Pepela" Cassandre Clare (109,00 kn), nastavkom "Grada od Stakla"; "Mračnim sveskom" Gordona Dahlquista (199,00 kn), nastavkom "Staklene knjige kradljivaca snova" i, konačno, izvrsnim romanom "Ime vjetra" Patricka Rothfussa (199,00 kn), pričom od čak 724 stranice koji prati pustolovine Kvothea, junaka koji je razgovarao s bogovima, ljubio žene, pisao pjesme i, naravno, ratovao.

Fraktura od fantastike nudi novu sagu o PoluSvijetu, koja započinje prvim dijelom "Zima" engleskog pisca Roda Reesa, a uvodi čitatelja u PoluSvijet, najnapredniju računalnu simulacija ikad stvorenu, zamišljenu kao poligon za pripremu vojnika za traumatičnu stvarnost urbanog ratovanja. Lumen objavljuje roman Terryja Pratchetta, "Tiffany protiv vilinske kraljice", a mladim čitateljima ponudit će i nastavak "Hekatine škole" Rachel Hawkins - "Demonsko staklo". Novo ime u svijetu fantastike za mlade na hrvatskom tržištu je također Lumenova autorica Amanda Hocking i njezin roman "Zamijenjena", a s nadnaravnim bićima nastavlja i Naklada Ljevak koja objavljuje nastavak "Divnih bića" Kami Garcije i Margaret Stohl, "Divna tama". Je li moguće voljeti mrtvaca, tinejdžeri će pak doznati u romanu "Retrum" Francesca Mirallesa (89,00 kn) koji je objavilo Znanje.

Osim dva nova Nesbøa, ljubitelji krimića i trilera na svoje će doći i romanom danskog pisca Jussija Adler-Olsena "Ubojica fazana" (119,00 kn), u nakladi Znanja, u kojem inspektor Carl Mørck otvara slučaj star 20 godina. Mozaik knjiga u tom će žanru konkurirati s hvaljenim trilerom Charlotte Rogan "U čamcu" te novim romanom Rosamund Lupton "Poslije svega", hrvatskoj publici poznata kao autorica "Sestre". Lumen pak najavljuje novi roman američkog štancera krimića Jamesa Pattersona "Alex Cross" te, moguće, novu "Tvrtku" - roman "500" Matthewa Quirka koji prati pravnika Mikea Forda, zaposlenog u najmoćnijoj washingtonskoj konzultantskoj tvrtki.

Self-help i duhovna literatura, žanr koji se u Hrvatskoj najviše prodaje, ove se godine može pohvaliti s par izuzetnih naslova, što potvrđuje stav da ovu vrstu literature nikako ne bi trebalo potcjenjivati, jer je odavno prerasla jednostavnu (uglavnom američku) filozofiju o "pet koraka do sreće". Najjače ime domaće literature te vrste, ujedno i jedan od najprodavanijih hrvatskih autora, sociolog Bruno Šimleša upravo je objavio novu knjigu, "U rukavicama mi je ionako prevruće" (99,00 kn), u izdanju Naklade Ljevak, a za očekivati je da bi mogla postati bestseler, kao i njegove prethodne knjige "Škola života" i "Ljubavologija". Autor u knjizi otvoreno govori o životu, ljubavi, Bogu i duhovnosti, a dio tematike "dijeli" s još jednom knjigom koju je također objavila Naklada Ljevak. Riječ je o naslovu "U prilog Bogu" Karen Armstrong (189,00 kn), jedne od vodećih svjetskih stručnjakinja za vjerska pitanja, koja u ovoj knjizi tematizira intrigantnu temu - zašto, prvi put u povijesti, više milijuna ljudi ne želi imati nikakva posla s Bogom? Autorica iznosi zanimljivu tezu prema kojoj je, povijesno gledajući, ateizam rijetko bio poricanje svetog kao takvog, već je gotovo uvijek odbacivao određeno poimanje Boga.

Znanje nudi klasičan self-help, knjigu "The Tools" Phila Stutza i Barryja Michelsa (89,00 kn), u kojoj je predstavljeno pet alata za iscjeljenje psihičke i duhovne patnje te za korjenitu promjenu vlastitog života. Dosta važno, knjigu su napisali doktor medicine koji je radio kao psihijatar u zatvoru i privatni psihoterapeut koji je diplomirao pravo i magistrirao socijalni rad. Hena com u istom žanru konkurira s "Neočekivanim hodočašćem Harolda Fryja" Rachel Joyce (139,00 kn), romanom koji je u samo pola godine od objavljivanja u Britaniji preveden na 28 jezika i objavljen u 32 zemlje, a govori o Haroldu koji je jednog dana krenuo hodati, bez karte i kompasa, uvjeren da će spasiti nečiji život...

Dvostruka duga objavila je novu knjigu Deepaka Chopre, "Duhovna rješenja", a VBZ, nakladnička kuća koja je najjača u izdanjima self-helpa, intrigantnu knjigu Bronnie Ware "Pet stvari za kojima žale ljudi na samrti" (119,00 kn) te uspješnicu Meg Blackburn Losey "Razgovori s djecom današnjice" (119,00 kn), knjigu u kojoj se čitatelji upoznaju s posebnom i nadarenom djecom, a koja roditeljima pričaju o prošlim životima, iscjeljivanju srca i duše, Bogu i svemu onome što od njih ne očekujemo. Poklonike prirodne medicine i ljekovitog bilja razveselit će pak dva nova izdanja Marije Treben, također u nakladi VBZ-a: "Muške bolesti" (99,90 kn) i "Ženske bolesti" (99,90 kn).

Ovogodišnji klasični publicistički naslovi također bi trebali zadovoljiti apetite posjetitelja Interlibera. Planetopija objavljuje knjigu Nicka Lanea "Uspon života - deset najvećih izuma evolucije" (169,00 kn), u kojima autor čitatelje upoznaje s prijelomnim trenucima evolucije, te ispovijest Liora Sucharda "Mentalist" (139,00 kn), čovjeka koji čita misli, pomiče predmete umom i mijenja materiju. Bit će zanimljivo vidjeti i kako će se prodavati Planetopijina kuharica "Snaga sirovog" (169,00 kn) koju su napisali poznati sirovojedi Lena i Darko Jurić.

Znanje od publicistike donosi i biografiju "Kleopatra - život" (99,00 kn) dobitnice Pulitzerove nagrade Stacy Schiff, u kojoj autorica "oživljava" jednu od najintrigantnijih žena u povijesti, iako je živjela svega 40 godina. Fraktura je za ljubitelje publicistike pripremila fascinantno djelo utjecajnog suvremenog njemačkog povjesničara Götza Alyja "Hitlerova socijalna država", u kojem autor analizira fiskalnu i proračunsku politiku nacionalsocijalističkog režima te novu knjigu jedne od najvećih novinarskih zvijezda SAD-a Fareeda Zakarije, "Budućnost slobode", koja u pitanje dovodi ustaljena mišljenja o demokraciji te nas na provokativan način poziva da promislimo je li demokracija uvijek dovoljna. Slično kao i Fraktura, i Disput se u jednom svojem izdanju bavi nacističkom Njemačkom - riječ je o knjizi Franza Neumanna "Behemot -Struktura i praksa nacionalsocijalizma 1933.-1944.".

Algoritam nam, pak, Jonathana Safrana Foera, autora romana "Jako glasno i nevjerojatno blizu", predstavlja i kao publicista djelom "Jesti životinje" (129,00 kn), u kojem otkriva što sve ljudi čine životinjama prije nego ih strpaju - na tanjur. Naklada Ljevak publici će predstaviti "Povijest umjetnosti u Hrvatskoj" Milana Pelca (399,00 kn), jedinstvenu kulturološku knjigu koja na sažet, pregledan i razumljiv način prikazuje umjetničku baštinu Hrvatske od Vučedola do početka 80-ih godina 20. stoljeća.


Što kupiti djeci na Interliberu?
Od bogate ponude knjiga za djecu izdvajamo serijal "Beast Quest" Adama Bladea, međunarodni fenomen namijenjen mlađoj tinejdžerskoj dobi. "Beast Quest" je, upozoravamo roditelje, serijal od čak 100 naslova koji je preveden na više od 30 jezika, a samo u engleskom izdanju prodan je u više od 9 milijuna primjeraka. Zagrebačko Znanje u prvom je valu objavilo šest knjiga, po cijeni od 29,90 kuna, a priča se odvija u kraljevstvu Avantije kojem prijeti propast jer su ga počele uništavati zvijeri začarane zlom kletvom čarobnjaka tame Malvela. Dječak Tom kreće na opasno putovanje kako bi zvijeri oslobodio kletve i spasio kraljevstvo. Ono što djecu magičnu privlači serijalu su karte koje se nalaze na kraju svake knjižice, a mogu se izrezati i skupljati. Klincima bi se mogla svidjeti i Planetopijina "Trikologija" (195,00 kn) autora Alberta D. Schafera, najnoviji naslov iz popularne serije slikovnica Ologija, u kojem čitatelj ulazi u svijet pomno čuvanih tajni velikih iluzionista. Ako vam po kući odjednom počnu nestajati stvari, ili djeca, znat ćete kako su to naučili. U knjizi se, naime, nalaze i rekviziti za trikove.

*Napomena: Uz dio knjiga navedene su i cijene (za sve nisu bile poznate u trenutku pisanja ovoga teksta). Moguće je da će neke od tih cijena na Interliberu biti niže zbog uobičajenog sajamskog popusta.



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više