Počeo Pulski sajam knjige, u 70 programa sudjelovat će oko 200 autora

Sa(n)jam knjige otvara se 30. studenoga u 18 sati, a potrajat će do 9. prosinca. Zvijezde ovogodišnje Pule bit će talijanski i turski pisci, a u nedjelju, 9. prosinca, točno u podne, bit će poznati dobitnici ovogodišnjeg Kiklopa. Posjetitelji će pak moći kupiti više od 20.000 naslova, uz popust od 20 do 70 posto

Big 600 2009

Pulski sajam knjige, nazvan Sa(n)jam knjige, ove godine konačno postaje punoljetan - slavi osamnaest godina, a u više od 70 programa sudjelovat će gotovo 200 autora: književnika, povjesničara, publicista, esejista, prevoditelja, glazbenika, glumaca, likovnih umjetnika, knjižničara, urednika i književnih kritičara. Sajam se otvara sutra, 30. studenoga, a potrajat će do 9. prosinca.

Ove će godine sajam prvi put u svojoj povijesti imati "noćno otvorenje": vrata će otvoriti u petak, 30. studenoga, u 18 sati, ispred Doma hrvatskih branitelja, a prvi put će se dogoditi i "noćna prodaja" - naime, sajam će prvoga dana biti otvoren za knjigoljupce do 23 sata. Posjetitelji će, u prosjeku, svaki dan moći pratiti oko 7 sati književnog programa.

Slojeviti program sajma sadržava programe posvećene središnjoj temi - Mediteranu, zatim autorima iz regije, stručne skupove namijenjene prevoditeljima, knjižničarima, urednicima i dizajnerima, osnivanje Europskog instituta za književno prevođenje, okrugle stolove, programe posvećene esejistici i publicistici, istarskim autorima i temama, najnovijim naslovima hrvatskih izdavača, te mnogobrojne popratne programe. Svaki dan Sajma započet će uobičajeno s "Doručkom s autorom", uz nezaobilaznog Voju Šiljka, a u sklopu sajma bit će održana i revija suvremenog turskog filma koju organizira kino Valli. Ljubitelji sedme umjetnosti imat će priliku vidjeti pet suvremenih turskih filmova.

Jedan od najznačajnijih programa sajma je "Bijelo i Crno more", program posvećen suvremenoj turskoj književnosti i kulturi. U sklopu programa bit će predstavljeni značajni autori suvremene turske literarne scene: u Hrvatskoj prevođene književnice Ayfer Tunç, novinarke, publicistkinje i poznate aktivistkinje Ece Temelkuran, Nedima Gürsela, europski poznatog turskog književnika prevođenog na više od 20 jezika, jednog od najznačajnijih mladih autora Turske Murata Uyurkulaka (poznatog i po svom aktivizmu) i Emraha Serbesa, pisca krimića i poznatog scenarista.

Pogled na Mediteran s druge obale, prema ideji programskog odbora, dat će program "Druga obala / L'altra costa" u kojem će se prikazati dio suvremene talijanske literarne scene. Veliku ekipu talijanskih književnika, glazbenika, urednika, prevoditelja i nakladnika predvodi legendarni talijanski pisac Claudio Magris. Uz njega, u Puli će se predstaviti književnici Paolo Rumiz, Jole Zanetti, Giorgio Pressburger, Luca Doninelli, Enrico Palandri, glazbenici iz grupe Orchestra Lacosegliaz, te ugledni talijanski urednici i nakladnici: Oliviero Ponte di Pino, Giuliano Geri i Ernesto Franco.

Ni ove godine neće nedostajati autora iz regije ili kako ih pulski sajam zove "autora iz susjedstva". Organizatori vjeruju kako će se tražiti stolica više za Dževada Karahasana, Radoslava Petkovića, Borisa Pahora, Dragana Velikića, Andreja Nikolaidisa... Ukupno, ove će godine u Puli nastupiti najveći broj stranih autora u povijesti sajma, njih 25 iz 8 zemalja. Uz već spomenute turske i talijanske autore, te autore iz regije, dolaze i Valter Hugo Mãe iz Portugala, Péter Zilahi iz Mađarske i Antonio Fian iz Austrije.

Na sajmu će se, uz predstavljanja autora i knjiga, održati i četiri izložbe: retrospektivna izložba legendarnog turskog majstora Are Gülera, izložba najboljih prijevoda Hrvatskog društva književnih prevodilaca "Od izvornika do prijevoda", izložba grafika i fotografija Hane Dutina i Valentine Stepan "Superpozicije i prožimanja", te izložba pulskih fotografa posvećena piscu Draganu Velikiću pod nazivom "Gradske vizure u nestajanju".

Program sajma oblikovao je Programski odbor u sastavu: Marta Andrić, Ljiljana Avirović, Ana Bogišić, Ekrem Čaušević, Magdalena Vodopija, Miodrag Kalčić i Mauricio Ferlin, a vrhunac svih događanja dodjela je nagrade Kiklop koja će se i ove godine održati u Svetim srcima, u nedjelju, 9. prosinca, točno u podne.

Kiklop se dodjeljuje u 13 kategorija: urednik/ica godine, prozno djelo godine, debitantska knjiga godine, pjesnička zbirka godine, knjiga eseja godine, publicistička knjiga godine, znanstvena knjiga godine, slikovnica godine, knjiga godine za djecu i mladež, knjiga inozemnog autora/ice godine, prijevod godine, leksikografsko djelo godine te nagrada za životno djelo.

I kupci knjiga doći će na svoje. Tako će na ovogodišnjem sajmu više od 200 nakladnika, u 10 sajamskih dana, izložiti preko 20.000 naslova, i to po prigodnim popustima od 20 do 70 posto.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više