Ferić dobio Kiklopa za najbolje prozno djelo, Ankica Tomić za debitantski roman

Roman koji je Zoran Ferić pisao čak šest godina, nostalgična priča o tri dječaka koji odrastaju u Zagrebu pedesetih i šezdesetih godina, "Kalendar Maja" u izdanju Profila, dobitnik je ovogodišnjeg Kiklopa za najbolje hrvatsko prozno djelo. Ankica Tomić koja je lani osvojila 100 tisuća kuna na V.B.Z.-ovom natječaju za najbolji neobjavljeni roman osvojila je pak nagradu Kiklop za najbolji hrvatski debitantski roman

Big 603 2016

Roman koji je Zoran Ferić pisao čak šest godina, nostalgična priča o tri dječaka koji odrastaju u Zagrebu pedesetih i šezdesetih godina, "Kalendar Maja" u izdanju Profila, dobitnik je ovogodišnjeg Kiklopa za najbolje hrvatsko prozno djelo. Ankica Tomić koja je lani osvojila 100 tisuća kuna na V.B.Z.-ovom natječaju za najbolji neobjavljeni roman osvojila je pak nagradu Kiklop za najbolji hrvatski debitantski roman za "Naročito ljeti".

U Muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srdaca u Puli na vrhu Uspona De Ville, posljednjeg dana 18. Sajma knjige u Istri, točno u podne, održano je svečano proglašenje, u režiji Mauricija Ferlina, i uručenje knjižnih nagrada Kiklop za 2012. godinu. Nagrada Kiklop 2012. godine dodijeljena je u 13 kategorija: dvanaest je dobitnika Kiklopa prema glasovanju stručnog glasačkog tijela, dok dobitnika Kiklopa 2012. za životno djelo, koji je ove godine pripao Mirku Kovaču, dodjeljuje utemeljitelj nagrade, Udruga Sa(n)jam knjige u Istri na prijedlog Upravnog odbora Kiklopa.

Urednicom godine proglašena je Irena Lukšić (Hrvatsko filološko društvo, Disput), dok je nagradu za najbolji prijevod dobila Sanja Lovrenčić za djelo Virginije Woolf, "Kuća duhova i druge priče" (Mala zvona, 2012.). Kiklopa za najbolju pjesničku zbirku osvojio je Branko Čegec za "Pun mjesec u Istanbulu: lica, slojevi" (Meandarmedia, 2012.), a onog za knjigu eseja Viktor Žmegač, za "Filozof igra nogomet: zapisi 2010-2011." (Profil, 2011.).

Publicističkim djelom godine proglašena je knjiga Jasena Boke, "Tragovima Odiseja: kontroverzni putopis o lutanju grčkog junaka Jadranom" (Profil, 2012.), a znanstvenom knjigom godine djelo Ante Peterlića, "Iz povijesti hrvatske filmologije i filma" (Leykam international, 2012.). Nagradu za najbolju slikovnicu osvojila je Andrea Petrlik Huseinović za "Ljubav" (Kašmir promet, 2012.), a knjigom godine za djecu i mladež proglašen je "Sjeverozapadni vjetar" (Planetopija, 2011.), autora Zdenka Bašića. Kiklop za najbolju knjigu inozemnog autora pripao je Umbertu Ecu za "Praško groblje" (Mozaik knjiga, 2012.). Leksikografsko djelo godine je "Leksikon Ruđera Boškovića" urednice Antonijele Bogutovac iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Kiklop 2012. dodijelio se za postignuća u knjižnoj produkciji nakladnika iz Republike Hrvatske u razdoblju od 1. rujna 2011. do 31. kolovoza 2012. godine namijenjenih prvenstveno knjižarskoj prodaji. Autorica statue Kiklop pulska je keramičarka i skulptorica Marina Orlić.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više