Sirene, minotauri, harpije i kentauri bili su naši preci, tvrdi anatom Spencer Black

Zadirkujemo vas! Riječ je o novom, napeto iščekivanom prvom romanu autora E. B. Hudespetha kojeg će u travnju objaviti Quirk Books. Pored toga što je napisao priču o tajanstvenom pljačkašu grobova, autor je i sam nacrtao sve anatomske ilustracije mitskih bića

Big 623 2073

Piše Tanja Tolić

Philadelphia, kraj 19. stoljeća, preciznije oko 1870. godine. Grad popločen kamenjem u kojem konji vuku kočije, dom slavnog anatoma i kirurga dr. Spencera Blacka. Black je bio sin “uskrisitelja”, što je pristojan naziv za pljačkaša grobova, studirao je medicinu i putem razvio sasvim neuobičajenu hipotezu: što ako su najslavnije mitološke zvijeri na svijetu - sirene, minotauri i satiri - zapravo bili evolucijski preci ljudskoga roda?

Zaintrigirani? Jeste li odmah krenuli na Google “pogledati” tog Spencera Blacka koji je vjerovao u neobična bića? Spencer Black, nažalost ili nasreću, postoji samo kao lik knjige, i to one koja tek treba biti objavljena. Krajem travnja ove godine (23. 4.) nakladnička kuća Quirk Books planira objaviti “The Resurrectionist: The Lost Work and Writings of Dr. Spencer Black”, zapravo dvije knjige u jednoj. Prva je fikcionalna biografija dr. Spencera Blacka, od njegovih skromnih početaka do misterioznog nestanka pred kraj njegova života. Druga je knjiga Blackov magnus opus: The Codex Extinct Animalia, odnosno Grayeva anatomija mitoloških bića - zmajeva, kentaura, pegaza, kerbera, odnosno troglavih pasa… - koja se sastoji od fantastičnih crno-bijelih anatomskih crteža. Dovoljan je jedan pogled na te crteže, pa da shvatite da su djelo luđaka. “The Resurrectionist”, odnosno “Uskrisitelj” priča njegovu priču.

Fascinantne crteže nacrtao je u stvari E. B. Hudespeth, umjetnik i pisac o kojem se tek zna da živi u New Jerseyju i da mu je ovo prva knjiga. Osim što je napisao ovu fantastičnu priču, Hudespeth je nacrtao i sve ilustracije, a iako do objave knjige ima još tri mjeseca, Quirk Books je naveliko reklamira. Ima i čime, jer još nitko nije prikazao anatomiju sirene ili harpije koja ima jedan jajnik, a mlade “rađa” ležući jaja poput ptice.

Dio čitatelja već je imao prilike baciti oko na knjigu, zahvaljujući stranici Goodreads koja je podijelila nekoliko prvih primjeraka (usput, fantastičan način promocije!). Prema onome što su napisali čitatelji recenzenti, riječ je o izrazito maštovitom djelu, dobro i uvjerljivo napisanoj prozi, a ilustracije, od kojih je tek dio stavljen u ove poklon-primjerke, obećavaju uzastopno čitanje i proučavanje.

Klikom na fotografiju s lijeve strane pogledajte galeriju slika iz knjige!



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više