Krajem 2013. stiže treći roman o Bridget Jones, omiljenoj single curi 20. stoljeća

Prvu knjigu o Bridget Jones, "Dnevnik Bridget Jones", Helen Fielding objavila je 1996. godine i tako začela sasvim novi književni žanr, danas gotovo zaboravljeni chick lit

Big 630 2103

Ona je single, opsjednuta viškom kilograma, brojanjem kalorija, cugom i frajerima. Stalno je na dijeti i vječno u potrazi za muškarcem svog života. Povremeno se bavi novinarstvom, što najčešće završi katastrofom. Ako je niste upoznali u drugoj polovici 90-ih, krajnje je vrijeme da doznate tko je Bridget Jones. A za to će, kako najavljuje njezina "mama" Helen Fielding, uskoro doći nova prilika, jer bi u studenom ove godine trebao izaći treći nastavak ukoričenih Bridgetinih avantura.

Prvu knjigu o Bridget Jones, "Dnevnik Bridget Jones", Helen Fielding objavila je 1996. godine i tako začela sasvim novi književni žanr, danas gotovo zaboravljeni chick lit. Iako je naziv posprdno aludirao kako je riječ o "literaturi za kokoši", dakle ne osobito kvalitetnom štivu, Bridget Jones osvojila je srca milijuna, ponajprije zahvaljujući obilju humora (čime se, nažalost, nisu mogle pohvaliti neke druge predstavnice tog lakog, romantičnog žanra). Tri godine poslije, 1999., uslijedio je i nastavak "Bridget Jones: Na rubu pameti", koji je duhovitu i toplu, autoironičnu i zabavnu Bridget učinio književnim arhetipom svih single žena na kraju 20. stoljeća. Helen Fielding obje je knjige prodala u nekih 15 milijuna primjeraka, a po njima su snimljena i dva istoimena filma (2001. i 2004.) s Renée Zellweger u glavnoj ulozi.

I u trećem nastavku Bridgetinih avantura ona ostaje glavna junakinja. "Moj se život nastavio, pa će tako biti i s Bridgetinim. Radnja treće knjige odvija se u današnjem Londonu, a Bridget čekaju neke sasvim nove stvari. Nadam se da će se čitatelji zabavljati čitajući treću knjigu, kao što sam se i ja zabavljala pišući je", izjavila je Helen Fielding. Otkako se Bridget prvi put pojavila u novinskim kolumnama 90-ih, autorica se u međuvremenu i udala i rastala.

Fielding je lani izjavila BBC-u kako se Bridget promijenila te da je danas mnogo više zanima brojanje sljedbenika na Twitteru, nego brojanje kalorija koje je pojela i cigareta koje je popušila. Autoričina nakladnička kuća Alfred A Knopf zasad ne želi otkriti naziv treće knjige, a nije niti poznato hoće li se u njoj pojaviti dva najvažnija muškarca Bridgetina života - Mark Darcy, koji je na kraju druge knjige osvojio njezino srce, i Daniel Cleaver, koji joj je srce slomio. Nije poznato niti koliko će Bridget imati godina u trećem nastavku, odnosno hoće li, s obzirom da se prvi put pojavila prije 13 godina, sada biti u kasnim četrdesetima.

Zanimljivo je i da je za ovu godinu najavljen treći film, "Bridget Jones's Baby". Helen Fielding uključena je u rad na filmu, ali on ne slijedi priču njezinog trećeg romana, nego ima samostalni scenarij.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više