Kami Garcia i Margaret Stohl - Naš roman ‘Divna stvorenja’ napisale smo iz oklade

Ethan i Lena novi su ljubavni par velikih ekrana. Prije nego u kina stignu “Divna stvorenja” pročitajte kako su dvije američke spisateljice došle na ideju za priču o ljubavi između običnog mladića i djevojke natprirodnih moći

Big 633 2109

Piše Tanja Tolić

Kad su kćeri Margaret Stohl izazvale svoju majku i njezinu prijateljicu Kami Garciju da napišu roman za mlade, nitko nije mogao zamisliti ne samo da će se on pretvoriti u bestseler, a kamoli holivudski film, nego da će uopće biti - objavljen. Margaretine kćeri u to su vrijeme gutale tinejdžerske vampirske romane, kao i cure kojima je Kami, u školi u kojoj je poučavala, pomagala u čitanju. Margaret i Kimi roman “Divna stvorenja” nisu planirale tiskati; htjele su samo tinejdžericama dokazati da ga mogu napisati.

No, Stohličine cure nisu popuštale, pa su Kami i Margaret napisale roman koji su nazvale “Sixteen Moons” (Šesnaest mjeseci): prijateljice su marljivo svakih par dana upornim tinejdžericama slale novo poglavlje, uglavnom navečer, tako da se oklada pretvorila u - pričanje i pisanje priču za laku noć. Pravila izazova koje su im postavile cure bila su vrlo jasna - ne žele nikakve vampire ili vukodlake. Ne žele niti da pripovjedač bude cura koju treba spasiti. Žele da cura ima nadnaravne moći, a ne dečko. “Pisale smo koliko god smo brzo mogle, a kad smo bile gotovo, roman je kružio već kroz dvije ili tri srednje škole”, ispričala je medijima Kami Garcia. Nakon 12 tjedana pisanja, otkrile su da su napisale knjigu od - 600 stranica. “Bile smo toliko sretne što smo dobile okladu, da nas uopće nije bilo briga što će se s romanom događati dalje”, dodala je Margaret Stohl.

Ipak, odlučile su cijeli roman objaviti na web stranici, kako bi u njemu mogli uživati i drugi. No Margaretin stari prijatelj, pisac koja piše pod pseudonimom Pseudonymous Bosch, potajno je njihov rukopis poslao svom literarnom agentu i tu je počela priča o uspjehu. Uskoro su se roman, kao i njegov nastavak koji je tek trebao biti napisan, našli na aukciji. Nakladničke kuće otimale su se za potencijalni tinejdžerski hit u kojem su glavni junaci bili čarnici. Autorice nisu mogle vjerovati svojoj sreći. Potpisale su ugovor s nakladničkom kućom Little, Brown, a “Divna stvorenja” - međunarodni hit preveden na 37 jezika i objavljen u 48 zemalja - polako su počela postajati realnost… Godine 2009. ušla su na Amazonov popis deset najprodavanijih romana za mlade, potom na listu bestselera The New York Timesa, a onda i u konkurenciju za prestižnu nagradu Američke udruge knjižničara.

“Nismo mogle vjerovati svojoj sreći! Pa mi čak nismo niti pokušavale napisati knjigu, samo smo zabavljale tinejdžerice! Jedno vrijeme, bila je to prava ludnica. Svako jutro kad bi se probudile, otkrile bismo da je naša knjiga prodana u još jednoj zemlji”, pričaju autorice. Nakon što su 2009. objavile “Divna stvorenja”, godinu kasnije objavile su i nastavak “Divna tama” (kojeg je u Hrvatskoj također objavila Naklada Ljevak), u listopadu 2011. godine izišao je treći dio “Beautiful Chaos” (Divni kaos), a lani su objavile i završni, četvrti dio tetralogije, “Beautiful Redemption” (Divno iskupljenje). Za sve četiri knjige otkupljena su i filmska prava, a u hrvatska kina upravo stiže prvi film u kojem glavne uloge tumače Alice Englert (Lena), Alden Ehrenreich (Ethan), Jeremy Irons (Macon Ravenwood), Viola Davis (Amma), Emmy Rossum (Ridley), Thomas Mann (Link) i Emma Thompson (gospođa Lincoln).

Kako su uspjele napisati bestseler? Kami i Margeret kažu da su im u tome najviše pomogle njihove prve čitateljice - ne samo da su one od početka usmjeravale kamo će priča krenuti, nego su Margaretine kćeri u jednom trenutku tri dana ostale zatvorene u kući kako bi majci i Kami pomogle dok su redigirale rukopis. I kod pisanja nastavaka imale su pomoć - uvijek dvoje, troje, a ponekad i sedmero tinejdžera koji su čitali romane dok su nastajali i čija su im mišljenja bila dragocjena. “Tinejdžeri su oštri kiritičari. Ako im se nešto ne sviđa ili im zvuči lažno, odmah vam to kažu”, pojašnjava Margaret.

U praktičnom smislu, pisanje njihova četiri bestselera izgledalo je tako da bi međusobno podijelile poglavlja koja treba napisati, a kad bi ih dovršile, zamijenile bi ih i redigirale ono što je ona druga napisala. Kad bi bile gotove s redigiranjem, poglavlja bi opet zamijenile, i opet redigirale. Tako da je, zapravo, na kraju teško reći koja je što napisala.

I tako se rodila priča o Ethanu Wateu, zvijezdi školskog košarkaškog tima, koji jedva čeka da završi srednju školu i napusti južnjački gradić Gatlin u kojem je odrastao. Život mu je postao težak otkako mu je umrla majka, a otac se povukao u svoju radnu sobu i posvetio pisanju knjiga. Odmah u prvoj knjizi, u “Divnim stvorenjima”, u njegov život ulazi Lena Duchannes - neobična djevojka koja mu se prije toga neko vrijeme pojavljivala u snovima, ili bolje reći u noćnim morama. Ona pripada obitelji čarnika, čiji su članovi oduvijek posjedovali natprirodne moći. Upoznavajući tajnovitu Lenu, Ethan biva izložen putovanju kroz vrijeme, smrtnim opasnostima i fatalnoj ljubavi. Dvoje tinejdžera postaju nerazdvojni u trenutku kad do Leninog 16. rođendana - kad će se za nju boriti sile Svjetla i Tame - preostaje tek šest mjeseci. Da bi se spasila, ona i Ethan primorani su upustiti se u borbu protiv natprirodnih sila i predrasuda uskogrudnih ljudi…

U drugoj knjizi, “Divnoj tami”, Ethan i Lena suočavaju se s posljedicama događaja koji su u noći proslave Lenina 16. rođendana iz temelja potresli njihov život. U prvom dijelu umro je netko jako važan Leni, zbog čega je ona sada potištena i izgubljena, i čini se da ne postoji način da joj Ethan pomogne preboljeti taj gubitak. Lena se povlači u sebe, a Ethan, koji još nije posve svjestan posljedica onoga što se dogodilo na Lenin rođendan - kad je u posljednji čas, nakon epske bitke između dobra i zla, spašena od prelaska na mračnu stranu - pokušava shvatiti što se zbiva. Stoga nastoji ući dublje u tajnoviti svijet čarnika, a neke od tajni koje pritom otkriva dovest će i njega i one koje voli u puno veću opasnost nego što je mogao zamisliti.

U “Divnom kaosu”, trećem dijelu koji će na hrvatskom biti objavljen u svibnju ili lipnju ove godine, Ethan i Lena suočavaju se s novim nevoljama jer je, nakon događaja u drugom nastavku, ozbiljno narušen poredak stvari u čarničkom svijetu. Dapače, moći nekih čarnika postaju nepredvidive, a čini se da se nešto ozbiljno događa i Ethanu - od hrane mu brzo postaje mučno, pred očima mu se pojavljuju tajanstveni zapisi, gubi pamćenje, u ogledalu mu se pojavljuje stranac, a snovi postaju sve gori. Istodobno, kaos u Gatlinu postaje sve veći, zbog čega Lena i Ethan nemaju pojma kako da spase grad… Posljednji, četvrti nastavak, radnog naziva “Divno iskupljenje”, na hrvatski bi pak mogao biti preveden možda do kraja ove godine.

Kami Garcia prije “Divnih stvorenja” nije imala nikakvog spisateljskog iskustva. Odrasla je u Washingtonu, a potom je u 13. godini s obitelji preselila na jug Amerike, gdje je vrijeme provodila pišući dnevnike, obučena u crno i okićena prstenjem, slično kao njezina glavna junakinja Lena. Vjeruje u nadnaravno, praznovjerna je, nikad ne bi spavala u sobi označenoj brojem 13 i nosi, za zaštitu, mnogo amajlija. Kad ne piše, gleda filmove katastrofe, sluša Soundgarden i pije dijetalnu kolu. Danas živi u Los Angelesu, gdje je neko vrijeme radila kao učiteljica, sa suprugom, sinom, kćeri i psima Spikeom i Ozom (nazvanom po liku iz serije “Buffy: Ubojica vampira”). Margaret Stohl pisati je pak počela s 15 godina, a pisala je svašta - od scenarija za video igrice, u čemu je bila izuzetno uspješna, do poezije. Diplomirala je američku književnost i studirala kreativno pisanje. Danas živi u Santa Monici, u Kaliforniji, sa suprugom i dvije kćeri koje obožavaju mačevanje.

U međuvremenu su i jedna i druga započele i samostalne spisateljske karijere. Kami Garcia započela je serijal The Legion romanom “Unbreakable” koji će biti objavljen na jesen ove godine, a koji će također biti pretvoren i u film. Margaret Sthol je pak napisala roman “Icons”, prvi nastavak u istoimenom serijalu, koji će biti objavljen ovoga proljeća.

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više