Večeras u Zagrebu gostuje Robert M. Edsel, autor knjige ‘Odred za baštinu’

Edsel će gostovati na tribini Razotkrivanje, s početkom u 18 sati, u atriju Muzeja za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10, u Zagrebu. Razgovor će uz simultani prijevod s engleskoga voditi Seid Serdarević iz Frakture, koja je Edselovu knjigu i objavila u Hrvatskoj

Big 673 2184

Većina nas svjesna je da je Drugi svjetski rat bio najrazorniji rat u povijesti. Znamo za goleme ljudske žrtve, vidjeli smo slike razrušenih europskih gradova. No ipak, dok šetamo veličanstvenim muzejima poput Louvrea, uživamo u samoći dostojanstvenih građevina poput katedrale u Chartresu ili se divimo uzvišenoj ljepoti slika poput Posljednje večere Leonarda da Vincija, zapitamo li se kako to da je toliko spomenika i velikih umjetničkih djela uspjelo preživjeti taj rat? Tko su bili ljudi koji su ih spasili?

Ti neopjevani junaci bili su poznati pod imenom Odred za baštinu. Tijekom okupacije Europe Hitler i nacisti izveli su “najveću pljačku u povijesti”, pri čemu su za sebe i Treći Reich prikupili i sakrili više od pet milijuna umjetnina. Od iskrcavanja na Siciliju do pada Reicha Odred za baštinu izveo je, utrkujući se s vremenom, najveću potragu za blagom u povijesti, a umjetnine su bile smještene na najnevjerojatnijim mjestima, od bajkovitih dvoraca do dubokih rudnika. Upravo o njemu u svojoj knjizi “Odred za baštinu” piše američki pisac Robert M. Edsel koji će večeras gostovati na tribini Razotkrivanje, s početkom u 18 sati, u atriju Muzeja za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10, u Zagrebu. Razgovor će uz simultani prijevod s engleskoga voditi Seid Serdarević iz Frakture, koja je Edselovu knjigu i objavila u Hrvatskoj.

Robert M. Edsel inače je i autor knjigr “Rescuing Da Vinci”), a u posljednjoj “Saving Italy: The Race to Rescue a Nation’s Treasures from the Nazis”, bavi se napetom pričom o Odredu za baštinu u Italiji za vrijeme invazije savezničkih snaga. Edsel je i koproducent nagrađenoga dokumentarnog filma “Otmica Europe” (The Rape of Europa). Osnivač je i predsjednik Fondacije za očuvanje umjetnosti, neprofitne organizacije nagrađene medaljom National Humanities, najvišim američkim odličjem koje se dodjeljuje za humanitarni rad. Edsel je primio i odličja Texas Medal of Arts i President’s Call to Service, a nagradu Hope for Humanity uručio mu je Muzej Holokausta u Dallasu. Povjerenik je Nacionalnoga muzeja Drugoga svjetskog rata u New Orleansu.


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više