Priča treća: Suđenje

U suradnji s Nakladom Ljevak, portal Najbolje knjige objavit će 10 priča u 10 dana iz knjige budističkog redovnika Ajahna Brahma “Krava koja je plakala”. Danas objavljujemo treću priču

Big 68 271

DA BISTE IZRAZILI SVOJU LJUTNJU, najprije ju sebi morate opravdati. Morate se uvjeriti da je ta ljutnja razložna, primjerena, ispravna. U mentalnom procesu ljutnja je nalik suđenju koje se događa u vašem umu.

Optuženik sjedi čekajući u sudnici vašeg uma. Vi ste tužitelj. Znate da je kriv, no da pravda bude zadovoljena, najprije u to morate uvjeriti suca, dakle vašu svijest. Izlažete rekonstrukciju nepravde koja vam je nanesena.

Nabrajate sve vrste zala, dvoličnosti i okrutnosti nakane optuženikova djela. Iz prošlosti izvlačite mnoge njegove “zločine” protiv vas kako biste uvjerili svijest da za optuženika nema milosti.

U pravoj sudnici, optuženik ima odvjetnika koji ga brani. No, u ovom mentalnom suđenju vi sami vodite parnicu kako biste opravdali svoju ljutnju. Kao sudac odbacujete sve patetične izlike, nevjerojatna objašnjenja ili slabašne molbe za oprost. Obrana tu nema što reći. S vašim jednostranim argumentima konstruirate optužnicu. Vaša svijest lupi batom po stolu, a optuženi je kriv! E, sada kad se ljutimo na njega, osjećamo se dobro.

Odavno sam ovakvo suđenje uočio u svome umu kad god sam se naljutio. Činilo mi se toliko nepravednim. Sljedeći put kada sam osjetio da ću se na nekoga naljutiti, zastao sam i dopustio “obrani” da kaže što ima. Igrajući ulogu odvjetnika, pronašao sam razumne izlike i moguća objašnjenja za ponašanje optuženog. Vrlo elokventno sam govorio o važnosti i ljepoti opraštanja. I tada sam shvatio da mentalni sud moje svijesti više neće tolerirati presude o nečijoj krivnji. Tako mi je postalo nemoguće suditi o nečijem ponašanju. Ljutnja, koja nije opravdana, ostaje bez svog goriva i umire.

Ajahna Brahma nazivaju “Seinfeldom budizma”. Rođen je u Londonu, a na Sveučilištu Cambridge diplomirao je teorijsku fiziku. Nezadovoljan akademskim svijetom, otišao je u džungle Tajlanda i učio izravno od velikog učitelja Ajahna Chaha. Ajahn Brahm danas je redovnik već više od trideset godina i prati ga glas poštovanog duhovnog učitelja. Opat je jednog od najvećih budističkih samostana na južnoj hemisferi, a svojim javnim predavanjima privlači tisuće ljudi.

Kao budistički redovnik, tijekom tridetogodišnjeg rada, Ajahn Brahm sakupio je mnoge britke, duhovite i mudre priče. S tradicionalnom budističkom filozofijom kao polazištem, priče su pisane kao šaljive parabole kako bi čitatelja uputile u dublje preispitivanje tema kao što su obzirnost, patnja, opraštanje, nada, mudrost i bezuvjetna ljubav. Dovitljive i duhovite, one otkrivaju važnost suosjećanja u životu običnih ljudi i bezvremenu mudrost Buddhinih učenja.

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više