Jo Nesbø gostuje u Hrvatskoj od 18. do 20. travnja!

Proslavljeni norveški pisac krimića u Zagreb dolazi na Noir festival, a čitatelji će ga moći i osobno upoznati na tribini koja će se održati 18. travnja, s početkom u 19 sati, u zagrebačkom Cineplexxu Centra Kaptol

Big 682 2204

Jo Nesbø, norveški pisac krimića, broker i rocker, koji se proslavio svojim serijalom o detektivu Harryju Holeu, gostovat će u Hrvatskoj od 18. do 20. travnja, u sklopu zagrebačkog Noir festivala. U četvrtak, 18. travnja, s početkom u 19 sati, u Cineplexxu Centra Kaptol, održat će se pak tribina na kojoj će ovaj slavni pisac, zajedno s filmskom kritičarkom i spisateljicom Mimom Simić, pokušati otkriti tajnu uspjeha skandinavskog noira. Nakon razgovora, na istom mjestu bit će premijerno prikazan film “Jackpot” (Arme Riddere, 2011.), nastao po jednoj od Nesbøovih priča.

Prije nego je postao jedan od najuspješnijih pisaca krimića, Jo Nesbø bio je uspješan broker i još uspješniji frontman rock benda Di derre (Oni ondje). Prema vlastitim riječima shvatio je da je postao uspješan pisac u trenutku kad više nije bio glazbenik koji nešto piše, nego pisac koji istovremeno ima i rock bend. Upravo ga je premorenost koju je prouzročio rad u banci danju i sviranje po klubovima noću natjerala da uzme pauzu i otputuje u Australiju.

Istražitelj Harry Hole rodio se tako u zrakoplovu, na letu od Osla do Sydneyja, a prvi Nesbøov roman, “Šišmiš”, objavljen je 1997. godine. Sljedeći roman “Žohari”, također nastaje na putu, onome u Bangkok. I jedan i drugi postižu veliki uspjeh i kod kritike i publike, a “Šišmiš” je nagrađen i Zlatnim ključem za najbolji skandinavski krimić. Nakon toga slijede također iznimno uspješni romani “Crvendać”, “Nemeza” i “Đavolja zvijezda” koji zajedno čine Osloansku trilogiju. Godine 2005. Nesbø objavljuje roman “Spasitelj” koji je dijelom inspiriran i opsadom Vukovara, zbog čega taj njegov roman nazivaju i “hrvatskim” romanom. U vrijeme kad piše svoj sljedeći roman, “Snjegović”, Jo Nesbø već uživa međunarodnu slavu. Sljedeći romani “Lovci na glave” i “Leopard” također postižu velike uspjehe, a u želji da se okuša u nečemu novom, Nesbø počinje pisati i za djecu, pa objavljuje knjigu “Prdoprah doktora Proktora”.

U svijetu krimića Jo Nesbø danas je pisac koji vlada svjetskim listama bestselera, a po njegovom romanu “Snjegović” uskoro se snima i film, i to u režiji Martina Scorseseja. Inače, 2011. godine snimljen je norveški film prema njegovom romanu “Lovci na glave” (“Headhunters”, odnosno “Hodejegerne”), kojeg je režirao Morten Tyldum. Djela Joa Nesbøa dosad su prevedena na više od 40 jezika, a u Hrvatskoj je, ne računajući njegovu dječju knjigu, prevedeno njegovih osam romana, nažalost uglavnom s engleskog, a ne materinjeg, norveškog jezika. Kuriozitet je i da Nesbø u Hrvatskoj ima dva izdavača - Profil i Znanje, zbog transfera urednika iz jedne u drugu nakladničku kuću, pa je Znanje objavilo “Nemezu”, “Crvendaća”, “Đavolju zvijezdu”, “Spasitelja” i “Lovce na glave”, a Profil “Šišmiša”, “Žohare”, “Snjegovića” i “Prdoprah doktora Proktora”.

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više