U ‘Noći knjige’ 23. travnja sudjeluje više od stotinu hrvatskih gradova i mjesta

Program će se održavati od 18 sati do 1 sat iza ponoći, a u promociji knjiga i čitanja sujelovat će više od 200 hrvatskih pisaca, 174 knjižnice, 50-ak knjižara te, po novome, i školske knjižnice, zbog čega se uvodi i matineja

Big 690 2225

Nakon velikog uspjeha prošlogodišnjeg, prvog izdanja “Noći knjige“ u Hrvatskoj, i ove će se godine, 23. travnja, održati manifestacija kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava. Lani su u okviru “Noći knjige“ održana ukupno 264 programa u 49 gradova i mjesta širom Hrvatske, a u programima, koji su se održavali u 62 knjižnice i 23 knjižare sa 118 prodajnih mjesta, sudjelovalo je 139 autora i 28 nakladnika. Ove godine broj gradova i mjesta je udvostručen i povećan na više od stotinu, a programi će se održavati od 18 sati do 1 sat iza ponoći.

Podsjetimo, 1995. godine na Glavnoj skupštini UNESCO-a, 23. travnja je proglašen za Svjetski dan knjige i autorskih prava, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli znameniti svjetski književnici Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Obilježavajući taj dan, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava.

Kako se samo dan ranije, 22. travnja, u nas obilježava i Dan hrvatske knjige, koji se odlukom Sabora slavi od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića, koji je toga datuma 1501. godine dovršio “Juditu“, neformalnim povezivanjem ova dva značajna datuma pružila se prilika da se hrvatska javnost dodatno senzibilizira u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva.

U ovogodišnjoj “Noći knjige“ sudjeluju 174 knjižnice diljem Hrvatske te 50-ak knjižara i ostalih prostora koje su za svoje posjetitelje priredili bogat i raznovrstan prigodni program: od čitaonica i pričaonica za najmlađe, kreativnih radionica, kvizova, nagradnih igara, dramskih izvedbi, glazbenih slušaonica, javnih čitanja, projekcija filmova pa sve do klasičnih predstavljanja knjiga, druženja s autorima i zalogaja za ozbiljnije književne sladokusce.

U “Noći knjige“ sudjeluje više od 200 pisaca te brojni urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, izvođači – primjerice, Pavao Pavličić, Ivo Brešan, Arsen Dedić, Julijana Matanović, Damir Karakaš, Enes Kišević, Edo Popović, Branko Čegec, Boris Perić, Jasen Boko, Josip Bratulić, Nadežda Čačinović, Ante Stamać, Tonko Maroević, Viktor Žmegač, Miljenko Jergović, Ivica Prtenjača, Irena Matijašević, Ivana Šojat Kuči, Hrvoje Horvat, Dorta Jagić, Maja Hrgović, Kemal Mujčić Artnam, Jasna Horvat, Rujana Jeger, Antonija Mandić, Roman Simić Bodrožić, Krešimir Mićanović, Robert Međurečan, Damir Barbarić, Maša Kolanović, Boris Veličan, Branimir Špoljarić, Darija Žilić, Dinko Telećan, Anita Peti-Stantić, Nives Tomašević, Zdravko Zima, Silvija Šesto, Sven Medvešek, Milan Sijerković, Kristijan Ugrina, Ankica Čakardić, Jasenko Houra, Zlatko Ožbolt, Irena Žilić, Pero Kvrgić…

U “Noći knjige“ od ove godine sudjeluju i školske knjižnice (39), koje su prepoznale ovu manifestaciju kao priliku za promociju knjige i čitanja među učenicima. Zahvaljujući njihovu odazivu, program “Noći knjige“ 2013. dobio je matineju. Također, Noć knjige održat će se i u nekoliko specijalnih knjižnica. Čitat će tako i medicinari, muzealci, pa čak i meteorolozi, a poezija će krenuti u noćnu šetnju i zagrebačkim ulicama.

Više informacija, kao i detaljan program događanja, potražite na stranici “Noći knjige“: nocknjige.hr

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više