30 preporuka za ljetno čitanje 2013.

I ovog smo vam ljeta pripremili odabir najboljih novih knjiga: vodili smo računa da u izboru ima i "lakog" i "teškog" štiva – krimića, trilera i ljubavnih romana, ponudili smo odabir najbolje nove hrvatske beletristike, ponešto od self-helpa i duhovne literature, te poezije i strane publicistike

Big 715 2315

Piše Tanja Tolić

I ovog smo vam ljeta pripremili odabir najboljih novih knjiga: vodili smo računa da u izboru ima i "lakog" i "teškog" štiva - krimića, trilera i ljubavnih romana, ponudili smo odabir najbolje nove hrvatske beletristike, ponešto od self-helpa i duhovne literature, te poezije i strane publicistike. Svim je knjigama zajedničko da su objavljene ove godine (osim dvije), a odabir smo sastavili na temelju preporuka naših recenzenata. Knjige smo poredali prema abecednom slijedu prezimena autora, a redni brojevi uz knjige ni na koji način ne označavaju njihovu kvalitetu. Uživajte u ljetu i čitanju!

Klikom na fotografiju s lijeve strane pogledajte galeriju naslovnica knjiga!

1. Dan Brown, Inferno (VBZ)
Nakon četiri godina pauze, kralj trilera Dan Brown objavio je ove godine novi roman, "Inferno". Priča na 472 stranice počinje u trenutku kad se Robert Langdon budi u bolničkom krevetu ne znajući gdje je, ni kako je onamo dospio. U džepu sakoa ima zlokoban predmet, a kroz novu, napetu avanturu njega i mladu liječnicu Siennu Brooks vode stihovi i simbolika Danteovog "Pakla". Autor "Da Vincijevog koda" dobio je dobre kritike za svoj novi roman, a "Inferno" je odličan izbor za one koji na plaži ne vole čitati zahtjevnu literaturu.

2. Jorge Bucay, Priče za razmišljanje (Fraktura)
Bucay, koji je lani gostovao u Hrvatskoj i jedan je od omiljenih pisaca domaće publike, ovom se knjigom vraća pričama poput onih u knjizi "Ispričat ću ti priču". Priče možda služe za uspavljivanje djece, ali odrasle - razbuđuju, to je krilatica argentinskog pisca i psihoterapeuta koji u knjizi "Priče za razmišljanje" još jednom pokušava svoje čitatelje potaknuti da žive sretniji život.

3. Lorna Byrne, Anđeoska poruka nade (Naklada Ljevak)
Irska mističarka nije štivo za skeptike, nego za one koji traže alternativan pogled na život i - smrt, osobito ako su nedavno izgubili nekoga bliskog. Lorna od djetinjstva vidi anđele i s njima razgovora, a na hrvatski su joj, uz ovu, prevedene još dvije knjige - "Anđeli u mojoj kosi" i "Stube prema nebu". U najnovijoj knjizi piše o tome kako viđa anđele koji pomažu ljudima kada se osjećaju umornima, bespomoćnima, nevoljenima, kada misle da su loši roditelji, kada su financijski preopterećeni...

4. Susan Cain, Tišina (Mozaik knjiga)
Današnjim svijetom dominiraju ekstroverti, iako podaci govore da je onih introvertiranih - šutljivih i tihih - najmanje trećina, ako ne i više. Među njima jesu ili su bili biznismen Warren Buffett, skladatelj Frédéric Chopin, znanstvenici Charles Darwin, Isaac Newton i Albert Einstein, indijski vođa Mahatma Gandhi, pisci George Orwell i Marcel Proust, redatelj Steven Spielberg... Susan Cain, u jednom od najvažnijih publicističkih djela ove godine, poziva na novu kulturnu revoluciju - vrijeme je da svijet prestane biti isključivo frenetično mjesto u kojem vladaju buka i nadmetanje, i da u svoje živote unesemo više tišine i samoće. To, naime, rađa velike ideje koje su nam itekako potrebne u vremenu prepunom rizika.

5. Justin Cronin, Dvanaestorica (Lumen izdavaštvo)
Za prvi roman, "Prijelaz", dobio je predujam od 3,75 milijuna dolara. Ridley Scott mu je za filmska prava platio 1,75 milijuna dolara. Ove godine preveden je i drugi dio njegove SF/horor trilogije, "Dvanaestorica", a zastrašujuća distopija o svijetu koji su poharali virali, umjetno stvoreni vampiri, trebala bi završiti iduće godine, romanom "The City of Mirrors". Cronina opravdano nazivaju Kingovim nasljednikom, a njegovi vampiri nemaju nikakve veze s romantičnim besmislicama. Hard core literatura za ljubitelje žanra.

6. Danijel Dragojević, Negdje (Fraktura)
Nova zbirka pjesama jednog od ponajboljih i najsamotnijih hrvatskih pjesnika, koji sa svojim čitateljima slabo komunicira javno, ali zato dopire direktno, do srca, putem svojih pjesama. Dok je u ranijim knjigama Dragojevićevo negdje bilo izvjesno, u ovoj, koja se otvara motivima umora i gubitka - ono je "negdje najdalje, negdje bilo gdje, negdje nigdje" - i takvima označuje kako prostor, tako i lirsko ja koje ga čita, piše njegov nakladnik na poleđini knjige. Možda je baš to približavanje bitka i gubitka u ovim pjesmama i urodilo novinom. To što se Dragojević baš u "Negdje" - još jasnije - ukazuje kao pjesnik vedrine, svjetla i ravnovjesja bilo bi paradoks, da nas na paradokse već nije naučio.

7. Lazar Džamić, Cvjećarnica u Kući cveća - kako smo usvojili i živjeli Alana Forda (Naklada Jesenki i Turk, Heliks)
Odlična publicistička knjiga svestranog srpskog glazbenika, novinara i marketinškog stručnjaka s londonskom adresom, Lazara Džamića, u kojoj vrlo zanimljivo i duhovito progovara o fenomenu zvanom Alan Ford, raščlanjujući razloge njegove goleme i gotovo nezamislive popularnosti na ovim našim prostorima. "Cvjećarnica u Kući cveća" je neobična i nesvakidašnja knjiga. Nemojte se bojati njezina publicističkog karaktera; ona niti je duga, niti strašno ozbiljna, niti nedaj Bože, dosadna. Upravo suprotno. Njezin autor progovara o jednom nevjerojatnom fenomenu vrlo nepretenciozno i duhovito.

8. Gillian Flynn, Nestala (Fraktura)
"Opaka" Flynn velika je zvijezda u Sjedinjenim Državama - trileri su joj napeti i strašni, iznimno pametni, a glavni negativci u njima su redovito žene. U ovom najnovijem, originalnog naziva "Gone Girl", na petogodišnjicu njihova braka Nicku nestaje - supruga. Nick i Amy upoznali su se u New Yorku, a završili živeći u Sjevernoj Karolini. Amy je oduvijek bila savršena djevojka, a Nick istinsko oličenje američkog sna, čovjek koji je došao iz provincije i uspio. Amyin dnevnik, međutim, otkriva naličje njihova naizgled savršenog braka. Potraga za nestalom postaje nacionalna vijest broj jedan, a Nick, jedini pravi osumnjičenik, više nije onaj zlatni dečko provincijskoga gradića, već netko sasvim drugi. Ali ni Amy nije onakva kakvom se čini… Fascinantan triler o bračnoj manipulaciji! (Inače, na kioscima je moguće kupiti i prvi autoričin triler, "Oštri predmeti", po cijeni od 29,90 kuna.)

9. Dario Grgić, Romantika je roba iz uvoza (Naklada Ljevak)
Kad bi se Dario Grgić, dok piše, držao samo svoje glave, njegova "Romantika" bi bilo pametno, promišljeno štivo obrazovanog i, očito, načitanog čovjeka, ali bi vjerojatno trunula na polici s ostalim publicističkim štivom koje je, za prosječnog čitatelja, koji voli čitati iz eskapizma, odnosno zato da pobjegne od svega svakodnevnog s čime se ne želi suočiti, katološki obično zavedeno pod - davež i dosada. Grgić se, međutim, ne drži samo svog intelekta, nego je širokogrudan pisac dobrostivog srca, ona vrsta koja, dok piše, ostavlja emotivne intarzije na papiru. Izvrsno pisanje pomalo je i kao autentična dobrota: dobri ljudi ne mogu ne biti dobri, izvrsni pisci ne mogu biti manjkavi čak i da pokušaju. Dario Grgić izvrstan je pisac koji je svojom knjigom spasio zaboravljenu vještinu pisanja eseja, a ako vam možda i ne bi bio prvi izbor, dajte mu šansu, jer nećete požaliti!

10. Deborah Harkness, Sjena noći (Fraktura)
Nastavak romana "Otkrivanje vještica", ujedno drugi dio trilogije All Saints, "Sjena noći" proglašena je jednom od najboljih knjiga 2012. godine po izboru Amazona. U drugom nastavku vještica Diana Bishop i vampir Matthew de Clairmont kreću na put kroz vrijeme, u Shakespeareovu Englesku, tragajući za izgubljenim stranicama alkemičarskog rukopisa Ashmole 762. Diana, za koju znamo da nije bog zna kakva vještica, u ovom će nastavku dramatično poboljšati svoje vještine. Nezahtjevno, ali uzbudljivo štivo za ljubitelje fantastike.

11. Eva Illouz, Zašto ljubav boli (Planetopija)
Potraga za ljubavlju prerasla je u zastrašujuće mučno iskustvo kojeg je rijetko tko danas, bilo muškarac ili žena, pošteđen. Eva Illouz, svjetski priznata sociologinja, nedavno proglašena i jednom od deset najznačajnijih mislilaca 21. stoljeća, u svojoj knjizi, zapravo sociološkoj studiji, tvrdi da ljubavne boli nisu isključivo posljedica naših ranjenih psiha, nego, naprotiv, uzrok te boli pronalazi u Hollywoodu, kapitalizmu i internetu koji su izazvali posvemašnji kaos u našim ljubavnim životima, a nas pretvorili u - potrošače ljubavi, jer se ljubav počela percipirati kao jedini izvor sreće. Pritom smo autonomnost i individualizam uzdigli na pijedestal zbog čega smo postali poput kompulzivnih kupaca koji neprestano uspoređuju ponudu i traže bolji odabir na tržištu ljubavi. Štivo koje otvara i oči i (ranjena) srca!

12. Marija Jurić Zagorka, Gordana (EPH Media)
Gotovo 80 godina nakon prvog izdanja, "Gordana" i Zagorka i dalje lako dopiru do čitatelja, vjerojatno stoga što njezino najopsežnije djelo, u čak 12 svezaka, ima sve odrednice dobre priče - akciju, ljubavni zaplet, politiku, domoljublje, spletke i stalnu neizvjesnost što će se dogoditi na sljedećoj stranici. "Gordana" govori o godinama vladavine hrvatsko-ugarskoga kralja Matije Korvina, njegovoj smrti, borbi udovice Beatrice od Napulja i nezakonitog sina Ivana za prijestolje krajem 15. stoljeća. Glavna junakinja Gordana Brezovačka razapeta je između svete dužnosti prema domovini i osobnih osjećaja te je tako upletena u niz spletki oko naslijeđa i stranih političkih interesa.

13. Suzana Matić, Samosanacije (Algoritam)
Suzana Matić po struci je arhitektica, a po duši - pjesnikinja. "Samosanacije" su njezina prva knjiga, zbirka od 70-ak pjesama u prozi koja se počela razmatati najprije u blogosferi, gdje je autorica pisala blog od ožujka 2008. godine, pod pseudonimom Tessa K. U međuvremenu, i Tessa K. i Suzana M. postale su rasne pjesnikinje, a "Samosanacije" govore o tome kako su ljubavne povrede jednoj ženi omogućile da se iznova - rodi.

14. Ratko Mavar, U Božjem lunaparku (VBZ)
Iako u podnaslovu Mavarove knjige stoji kako je u pitanju "sasvim običan razgovor s Bogom i anđelima", njegova je prva knjiga među čitateljima duhovne i self-help literature, kojih je u Hrvatskoj sve više, već dobila epitet "hrvatskih razgovora s Bogom", po uzoru na danas kultni serijal knjiga Nealea Donalda Walsha. U svojim razgovorima Mavar dobiva odgovore na intrigantna pitanja, poput onoga postoji li Bog, što želi od nas, zašto smo stvoreni, postoje li duhovi i anđeli te kako duhovne istine pretočiti u našu svakodnevnicu. Bilo da ove razgovore s drugom stranom smatrate plodom bujne mašte ili doista vjerujete da je tako nešto moguće, razumno je ostati otvoren prema njihovim poukama jer nam mogu pomoći ne samo da shvatimo koliko naši snovi smiju biti veliki i veličanstveni, već i kako ih možemo živjeti.

15. Semezdin Mehmedinović, Autoportret s torbom (Fraktura)
Mehmedinović je tip pisca koji obara s nogu "malim stvarima", iako se u njegovoj novoj knjizi (objavljenoj lani, ali smo je ove godine recenzirali) vrlo brzo pokaže da male stvari uopće nisu tako - male. Nakon srčanog udara i iskustva blizine smrti, a potaknut i nepobitnom činjenicom da je u životu "toliko dana iz kojih se ništa ne sjećamo", Mehmedinović je počeo zapisivati različite događaje iz svoje svakodnevice. Bilješke je uglavnom pisao u metrou, na putu do posla i natrag, u periodu koji on naziva "jedino vrijeme za pisanje". I što je to "vrijeme za pisanje" iznjedrilo? Žanrovski teško odredivu knjigu, prepunu prekrasnih, poetičnih rečenica o tom čudu, koje se jednostavno zove - Život.

16. Margaret Mitchell, Prohujalo s vihorom (Znanje)
Epski roman Margaret Mitchell o ljubavi i ratu osvojio je Pulitzerovu nagradu i bio nadahnućem za dva autorizirana pisana nastavka i za jedan od naviše slavljenih filmova svih vremena. Sada se prvi put pojavljuje i u hrvatskom izdanju, po popularnoj cijeni od 29,90 kuna po nastavku. O američkom građanskom ratu i njegovim posljedicama napisani su mnogi romani, ali nijedan od njih ne odvodi nas u goruća polja i gradove američkog Juga na način kako to čini "Prohujalo s vihorom". U dva glavna lika, samosvojnoj i neodoljivoj Scarlett i putenom i prezrenom Rhettu, Margaret Mitchell sažela je bezvremensku priču o opstanku u najtežim uvjetima i stvorila dvoje najčuvenijih ljubavnika nakon Shakespeareovih Romea i Julije.

17. Caitlin Moran, Kako biti žena (Planetopija)
U ovom svjetskom bestseleru, nagrađivana britanska autorica, kritičarka i kolumnistica The Timesa odgovara na pitanje kako biti žena. Pitanje je postavila kako sebi tako i svima nama - bez obzira na spol. Iskrena do kraja, ne libi se zaroniti u vlastita iskustva kako bi pronašla odgovore. Moran je prešla dug put od bucmaste i neprilagođene tinejdžerice koja se obrazovala kod kuće, odrastajući u mnogobrojnoj, nekonvencionalnoj obitelji u Engleskoj 80-ih. Opisuje svoje nespretne seksualne početke, nepovezanost s vlastitim tijelom, potragu za ljubavlju i strastveno čitanje kultnih knjiga. Govori o seksizmu s kojim se susretala, o majčinstvu i o tome što ono znači za ženu u intimnom i profesionalnom smislu, o nesigurnosti koja žene tjera da robuju modi i skupim i bolnim zahvatima. Provokativna, britka i duhovita knjiga!

18. Iris Murdoch, Odrubljena glava (Naklada Ljevak)
Još jedan par ljubavnih manipulatora koji će se najprije naći u ljubavnom trokutu, a potom i četverokutu. "Odrubljena glava" prati priču Martina Lynch-Gibbona kojeg supruga Antonia obavijesti da se zaljubila u svojeg psihoanalitičara Palmera Andersona. "Odrubljena glava" inače je jedan od "najčitkijih" autoričnih romana, a više je ljubavna satira, nego ljubavni roman, uz to i "začinjen" incestom, samozavaravanjem, ljubomorom i pokušajem samoubojstva. Bonus je lik Palmerove sestre, čudakinje Honor Klein.

19. Kristian Novak, Črna mati zemla (Algoritam)
U jednom je međimurskom selu na južnoj obali Mure od sredine svibnja do konca lipnja 1991. godine zabilježeno ukupno osam samoubojstava. Selom je, u jednom trenutku, zavladala kolektivna paranoja jer, kako je netko rekao, "dok se je zaklo jeden čovik, to je bila njegova bolest. Dok ih se je zaklalo štiri ali pet, to je bila bolest cejloga sela". U tom selu na južnoj obali Mure, u čijoj šumi žive svečari, a u rijeci murske deklice koje vabe žive, stanovnici, kako se jeza širi, vjeruju da je svih osam samoubojstava na tajanstven način uzrokovao M. D., tada sedmogodišnji dječak. Tako započinje potresan i izniman roman Kristiana Novaka, "Črna mati zemla". Počinje kao neki napeti krimić, faktografijom o bizarnim zbivanjima u jednom izmišljenom selu, toliko dobro izmišljenom da se čini stvarnim, nastavlja se pričom o ogorčenom piscu bez inspiracije, potom o potrošenom čovjeku koji izmišlja i laže, a onda i o djetetu koje pati od osjećaja krivice i zastrašujuće samoće. Izvrstan drugi roman koji bi mogao postao hrvatsko remek-djelo!

20. John C. Parkin, Jebe mi se terapija (Naklada Ljevak)
Ljeto se čini kao izvanredno doba da konačno kažete te tri magične riječi - jebe mi se. Bile one doista novi oblik terapije ili samo dobar marketinški trik, činjenica je da je John C. Parkin, koji je svim problemima odlučio reći upravo to - jebe mi se, postao planetarno popularan, a "Jebe mi se terapija" nastavak je njegovog bestselera "Jebe mi se". Parkin tvrdi da se mnogi od nas nalaze u zatvorima koje su sami izgradili, da se brinu zbog stvari koje zapravo nisu važne i zaboravljaju na svoje snove. Znate što vam je činiti.

21. Rod Reese, PoluSvijet: Zima i PoluSvijet: Proljeće (Fraktura)
Prije nego što na jesen u Zagreb, na Festival svjetske književnosti, stigne Rod Reese, pročitajte prva dva dijela njegove tetralogije koja se odvija u uzbudljivom svijetu PoluSvijeta, računalne simulacije u kojoj greškom, među psihopatima, završi kći američkog predsjednika. "PoluSvijet" je jedan od boljih serijala koji nam je ponudio novi žanr steampunka, a nudi nepretencioznu i maštovitu čitalačku zabavu.

22. Vikram Seth, Prikladan momak (Profil)
Prije dvije godine preporučili smo vam prvi dio ovog indijskog "Rata i mira", "Kišni paviljon"; sada su konačno objavljena i druga dva dijela - "Sveta rijeka" i "Svadbeni sari". Sva tri dijela trilogije "Prikladan momak" moguće je nabaviti na kiosku po popularnoj cijeni od 39,90 kuna, a u Sethovom remek-djelu pratimo gospođu Rupu Mehru koja - dok Indiju tresu politički i vjerski nemiri, a tradiciju nagrizaju nezaustavljive društvene mijene - pokušava svojoj buntovnoj kćeri Lati pronaći prikladnog ženika. Lata je, međutim, uporna u jednom: neće se udati za muškarca kojeg ne voli.

23. Katarina Nina Simončič, Kultura odijevanja u Zagrebu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće (Plejada)
Sve do 19. stoljeća, muškarac je bio taj koji se kitio poput pauna, no tijekom 19. stoljeća njegova nova društvena uloga diktira i nove kanone u odijevanju, a moda svu svoju maštovitost usmjerava na ženu. Žena s kraja 19. stoljeća odjećom i tijelom zarobljenim u korzetu predstavlja vizualni znak suprugove financijske moći, a ta će se praksa, kako gdje, no u Zagrebu prilično dugo, preseliti i u 20. stoljeće. Proći će dosta vremena prije nego imućne Zagrepčanke odbace korzet, oslobode tijelo, pa i odjećom počnu iskazivati političke i društvene promjene i koračati prema emancipaciji. Odjeća je, na prijelazu iz jednog u drugo stoljeće, govorila doista tisuću jezika. Upravo o tome u svojoj fascinantnoj knjizi piše Katarina Nina Simončič, docentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

24. Nicholas Sparks, Bilježnica (Profil)
Kultni roman i kultni film za sve romantičarke doživio je ove godine reizdanje. "Bilježnica" je dirljiva priča o tridesejednogodišnjem mladiću imena Noah koji, nakon Drugog svjetskog rata i povratka u Sjevernu Karolinu, ne može zaboraviti djevojku koju je izgubio prije više od desetljeća. Dvadesetdevetogodišnja Allie istodobno se planira udati za bogatog odvjetnika, no svejedno ne prestaje misliti na mladića koji joj je prije mnogo godina ukrao srce. Tako počinje priča o ljubavi, toliko snažnoj i dubokoj da tragediju pretvara u trijumf, toliko moćnoj da čini čuda.

25. Bruno Šimleša, U rukavicama mi je ionako prevruće (Naklada Ljevak)
"Rukavice" su objavljene krajem prošle godine, no bile su aktualne i u prvoj polovici ove godine jer je Bruno Šimleša, jedan od najčitanijih i najprodavanijih hrvatskih autora, održao iznimno posjećen ciklus predavanja u zagrebačkom Kaptol centru. Na jesen će pak održati ciklus od četiri predavanja posvećen ljubavi, u suradnji s popularnim srpskim psihoterapeutom Zoranom Milivojevićem. Autor bestselera "Škola života" i "Ljubavologija", u svojoj sedmoj knjizi govori o tome što je za njega duhovnost, kako razviti trajno samopouzdanje i harmonične ljubavne, prijateljske i obiteljske odnose. U knjizi odgovara i na pitanja zašto se teško mijenjamo i najčešće učimo samo na bolnim iskustvima te zašto zdrav i otvoren um, spreman na kritičko promišljanje, vrijedi jednako kao i zdravo i otvoreno srce.

26. Sue Townsend, Žena koja je legla u krevet na godinu dana (Mozaik knjiga)
Nije nam poznato je li ikad zabilježen slučaj neke žene koja je zalegla u krevet na godinu dana, ali znamo mnoge koje bi to rado učinile. Evi Beaver, bivšoj knjižničarki koja je prešla pedesetu, ta se želja ispunila. Na dan kad su njezini, u mukama rođeni i genijalni, ali za samostalan život uglavnom nesposobni blizanci - Brianne i Brian mlađi - otišli na fakultet, Eva se u štiklama popela na kat, ušla u bračnu spavaću sobu i utonula u krevet. U sljedećih 390 stranica novog romana Sue Townsend, razvit će se sočna parodija od koje ćete, ne jednom, zavrištati od smijeha, a ako ste kojim slučajem žena koja je, poput Eve, od svoje obitelji stvorila invalidnu, nezahvalnu bagru, mogli biste i zaplakati od muke dok se držite za trbuh i hihoćete.

27. Tomas Tranströmer, Pjesme i proza 1954.-2004. (Fraktura)
Gotovo šest desetljeća nakon objavljivanja prve zbirke poezije Tomasa Tranströmera, a povodom obilježavanja njegovog osamdesetog rođendana (2011), ovaj naslov donosi njegov cjelokupan poetski opus, kao i zbirku kratkih autobiografskih zapisa. Popularnost njegovih pjesama pripisuje se kombinaciji "jednostavne prirodnosti" i "nečega tajnovitog", a onda i obećanju da će nam se ta "tajna razotkriti". Njegove zbirke prevedene su na preko 60 jezika, a 2011. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

28. Iva Ušćumlić Gretić, Duhovi (EKOmobilis)
Travanj je 1986. godine, u Zagrebu, na Vrbiku. Na televiziji su upravo objavili da je eksplodirala nuklearna elektrana u Černobilu i dok otrovni oblak, kojeg nitko zapravo ne vidi, putuje prema zapadu i tadašnjoj Jugi, u par stotina kvadratnih metara, u jednom zagrebačkom kvartu u kojem živi radnička klasa, drugovi i drugarice i njihova djeca pioniri i omladinci, odvija se jedan sasvim privatan, a opet kolektivan užas. "Duhovi", roman prvijenac Ive Ušćumlić Gretić, koja je većinu dosadašnjeg života provela radeći kao novinarka, memoari su jedne zagrebačke mikrozajednice; izmišljeni, ali istodobno, po opisima nasilja i ravnodušnosti, toliko realni da su se mogli dogoditi bilo gdje.

29. Doreen Virtue, Žudnja za hranom (Planetopija)
Žudnja za čokoladom zapravo "prikriva" žudnju za ljubavlju, ali i otkriva da se ta žudnja relativno lako može umiriti već samim mirisom kave. Utaživanjem žudnje za mliječnim proizvodima borimo se protiv tjeskobe, dok glad za slanim grickalicama odaje stres, gnjev i potištenost. Oni koji opsesivno vole pikantnu hranu, najčešće podsvjesno žude za uzbuđenjem, dok oni koji žude za tekućinom - sokovima, kavom i alkoholom (u malim količinama) - najčešće imaju problema s održavanjem razine energije, koja je malo u uzlaznoj, a malo u silaznoj putanji. Orašati plodovi odaju žudnju za zabavom, dok kruh, riža i tjestenina donose ugodu i umirivanje. Keksi, kolači i pite, kad ih jedemo opsesivno, odaju našu želju za zagrljajima, užitkom i umirenjem, a žudnja za slatkišima otkriva poriv za okrepom, nagradom i zabavom. Masna hrana u nama popunjava prazninu koju osjećamo. Poučna knjiga koja nepobitno dokazuje vezu između emocija i opsesivne gladi!

30. Mo Yan, Promjena (Fraktura)
"Promjena", kratki roman dobitnika Nobelove nagrade za književnost za 2012. Mo Yana, na najbolji nas način uvodi u djelo toga velikoga kineskog pisca. Pripovjedač nepouzdana sjećanja opisuje svoje odrastanje u Kini za vrijeme Kulturne revolucije, svoje školovanje, službovanje u vojsci i postajanje slavnim piscem. Kroz život glavnoga junaka prelamaju se i sve promjene koje se događaju posljednjih pedesetak godina u Kini, koja od ruralne zemlje postaje svjetska velesila. Mo Yan u "Promjeni" pokazuje život i njegove promjene iz perspektive običnog čovjeka te čitatelju oslikava punokrvni, pulsirajući život Kine, koju upoznajemo onakvu kakva uistinu jest.




 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više