J. K. Rowling objavila krimić pod muškim pseudonimom

Jednu od najvećih ovogodišnjih literarnih priča razotkrio je danas britanski The Sunday Times koji se, nakon anonimne dojave, bacio u istragu oko pravog identiteta autora krimića "The Cuckoo's Calling"

Big 717 2318

"The Cuckoo's Calling", debitantski detektivski roman objavljen u travnju nije bio osobiti komercijalni uspjeh - dosad je u Velikoj Britaniji prodano svega 1500 primjeraka, no dobio je sjajne kritike. Autora, bivšeg vojnog policajca Roberta Galbraitha, usporedili su pak s P. D. James, Ruth Rendell i Kate Atkinson, proglašavajući ga toliko dobrim da je teško povjerovati da mu je to prvi roman. Pokazalo se da i nije. Kao što, uostalom, Galbraith zapravo nije muškarac, a još manje bivši policajac. Galbraith je, ispostavilo se, J. K. Rowling, autorica planetarno popularnog serijala o "Harryju Potteru" i romana za odrasle "Prijevremeni izbori".

Jednu od najvećih ovogodišnjih literarnih priča razotkrio je danas britanski The Sunday Times koji se, nakon anonimne dojave, bacio u istragu oko pravog identiteta autora krimića. U tekstu koji je The Sunday Times objavio, J. K. Rowling priznala je da je ona napisala roman te da joj se svidjelo razdoblje te kratke anonimnosti, dok je bila skrivena iza pseudonima.

"Nadala sam se da ću sačuvati tajnu malo dulje, jer je bilo oslobađajuće iskustvo biti Robert Galbraith. Bilo je divno objaviti roman bez popratnog uzbuđenja i pompe, a pravi užitak čitati reakcije pod tuđim imenom", izjavila je.

Mnogi su popularni i prodavani autori pisali pod pseudonimom, piše The New York Times. Primjerice, irski romanopisac John Banville, dobitnik Bookerove nagrade, objavljuje detektivske romane pod imenom Benjamin Black. Anne Rice pisala je erotsku fikciju kao A. N. Roquelaure. Na početku svoje karijere Stephen King je pak objavio nekoliko romana pod imenom Richard Bachman, a nakon što je 1985. otkriven pravi Bachmanov identitet, King je objavio je da je Bachman umro od "raka pseudonimnosti".

U romanu "The Cuckoo's Calling" glavni je junak ratni veteran koji postaje privatni detektiv i istražuje potencijalno sumnjivo samoubojstvo mladog modela u Londonu. Objavila ga je nakladnička kuća Mulholland Books, dio izdavačkog carstva Little, Browna.

Kako je Sunday Times otkrio tko je pravi autor tog detektivskog romana? Urednik kulture u nedjeljnom izdanju The Timesa, Richard Brooks, zainteresirao se za roman nakon što je jedna njegova kolegica na Twitteru objavila kako joj se jako svidio i kako ne može vjerovati da ga je napisao potpuni početnik. Iza ponoći anonimna osoba odgovorila je na njezin tweet, napisavši kako nije u pitanju roman prvijenac, nego je njegova autorica - J. K. Rowling. Kolegica je upitala nepoznatu osobu odakle joj ta informacija i kako zna da je istinita, a osoba je odgovorila da - naprosto zna. Nakon toga je izbrisala svoj profil na Twitteru, zajedno sa svim postovima.

Brooksa je to zainteresiralo, pa je odlučio malo guglati. Otkrio je da Galbraith i Rowling imaju istog urednika, Davida Shelleyja, što je bilo prilično neobično - da isti urednik brine o autorici takvog formata kao što je Rowlingova i potpuno anonimnom piscu koji je napisao tek prvi roman. Potom je i sam pročitao roman i zaključio da nema šanse da je bivši vojnik koji danas radi kao čuvar u stanju napisati toliko dobar roman. Potom je paru stručnjaka za kompjutorsku lingvistiku poslao primjerak posljednjeg Harryja Pottera, "Prijevremenih izbora" i romana "The Cuckoo's Calling", a oni su među njima našli značajne sličnosti.

Nakon toga je Brooks poslao e-mail Rowlingičinoj glasnogovornici i zatražio jasan odgovor na pitanje je li ona autorica detektivskog romana. J. K. Rowling odlučila je priznati istinu. Priznanje se već isplatilo: nije prošlo niti 24 sata otkako je otkriven pravi identitet autora "The Cuckoo's Calling", a roman je već dospio na prvo mjesto ljestvice najprodavanijih romana na Amazonu. Idućeg ljeta, Robert Galbraith bi trebao objaviti drugi roman u serijalu, a već se tiskaju dodatna izdanja romana s napomenom da je "Robert Galbraith pseudonim J. K. Rowling".



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više