Sejranović – Mirni pisac Bekim izmislio je onoga koji živi život

Piše i snimila Ilina Cenov

"Nakon velikog uspjeha Sejranovićevih romana 'Nigdje, niotkuda' i 'Ljepši kraj', krenuli smo u reizdanje njegove zbirke priča 'Fasung', izdane u vrlo maloj nakladi prije desetak godina. No, autor je zbirku pomno i temeljito rekonstruirao, nadogradio je i pretvorio je u labavo strukturiran, fragmentaran roman. Romanom 'Sandale' prethodna su dva romana dobila logičan i smislen nastavak, postavši tako uznemirujuća i nadasve originalna trilogija", rekao je sinoć, u prepunom VBZ-ovom Knjižarsko-galerijskom centru "Fadil Hadžić" Drago Glamuzina na promociji "Sandala", novog romana poznatog bosanskohercegovačkog pisca Bekima Sejranovića.

Svi oni, koji su imali prilike čitati dva ranija, ujedno sjajna Sejranovićeva romana, složit će se s tvrdnjom Drage Glamuzine kako je Sejranovićev pripovjedač prilično autodestruktivan, depresivan i apatičan lik, ali također i jedan od najintrigantnijih likova novije hrvatske književnosti. Sudeći prema nekoliko pročitanih stranica iz novog romana "Sandale", nije se puno toga promijenilo, te su sličnosti s odličnim prethodnim romanima itekako uočljive. Dakle, svi oni koji očekuju depresivnog i ciničnog intelektualca, krajnje nesređenog života, sklonog drogama, ženama i onaniji, mogu biti mirni, jer će upravo to u novome romanu i dobiti.

Na upit o autobiografskim elementima u svojoj prozi, Sejranović otvoreno pojašnjava kako postoji prvi pisac, prvi Bekim, koji predaje i živi relativno normalnim životom, i postoji onaj drugi pisac, drugi Bekim, Beks, koji zapravo živi život. Prvi pisac je u biti izmislio drugoga, prvi piše o drugome... I taj drugi je vrlo originalan lik, u punom smislu te riječ jer, kako priznaje Sejranović, a mi ćemo se složiti, "ne možeš biti namjerno originalan, užas je kad si namjerno originalan...".

Također, Sejranović priznaje da u svojim romanima preispituje sebe, piše o identitetu te ističe kako je pitanje identiteta osnovno pitanje u povijesti različitih umjetnosti. Priznaje i kako na brojna pitanja još nije našao odgovor...

Kako je to slikovito rekao Zoran Ferić, Sejranovićev lik posjeduje nevjerojatan talent za iracionalnost, on je šarmantan i uvjerljiv lik u kojeg se zaljubite. Samim time, Sejranovićev novi roman je, baš kao i ranija dva, najjednostavnije rečeno - uvjerljiv. A to je kvaliteta koju posjeduje prilično ograničen broj suvremenih književnih uradaka.

Sejranović nam je otkrio da je u završnoj fazi novoga romana, koji će predstavljati avanture svojevrsnog balkanskog Huckleberryja Finna. Novi roman nadovezat će se na njegov art dokumentarac "Od Tokija do Morave", kojim je zabilježio svoje putovanje Balkanom do Crnog mora, do kojeg neobična družina (Japanac, Bosanac i Norvežanin) ipak nije doplovila. Za novog Hucka Finna kaže da više "neće pušiti samo lulu od kukuruza, već i svašta nešto drugo...". Čini se kako Bekim stvara novog antijunaka, a do tada, uživajmo u romanu "Sandale" i dobro poznatom raskalašenom intelektualcu kojeg volimo.
 

Facebook komentari

Novo u katalogu