Večeras na Festivalu svjetske književnosti gostuje majstor norveškog krimića Kjell Ola Dahl

S norveškim piscem razgovarat će Roman Simić Bodrožić u sklopu tribine Razotkrivanje koja počinje u 19 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih. Ulaz je besplatan!

Big 723 2337

Da majstori krimića nisu samo Šveđani, nego i Norvežani, potvrdit će večeras u Zagrebu norveški pisac Kjell Ola Dahl koji gostuje na Festivalu svjetske književnosti u organizaciji nakladničke kuće Fraktura. S Dahlom će od 19 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih, u sklopu tribine Razotkrivanje, razgovarati Roman Simić Bodrožić, a bit će to prilika da se i predstave dva piščeva romana prevedena na hrvatski jezik, “Čovjek u izlogu” i “San prije kraja”.

Kjell Ola Dahl rođen je 1957. u norveškom gradu Gjøviku, a u Oslu je studirao psihologiju. Već svojim prvim djelom objavljenim 1993. stekao je reputaciju jednog od najboljih norveških pisaca trilera. Niz njegovih romana, koji je ubrzo postigao međunarodnu slavu, posvećen je slučajevima koje rješavaju inspektor Gunnarstranda i njegov pomoćnik Frank Frølich. U Norveškoj je nedavno objavljen osmi roman iz te serije. Dahl je osvojio Riverton Prize te bio nominiran za više prestižnih nagrada. S obitelji živi u Askimu nedaleko od Osla.

“Čovjek u izlogu”, objavljen u Hrvatskoj 2011. godine, prati inspektora Gunnarstrandu i njegova pomoćnika Franka Frølicha dok istražuju ubojstvo Reidara Folkea Jespersena koji je u dobi od sedamdeset devet godina završio mrtav, i gol, u izlogu. “San prije kraja”, objavljen na hrvatskom ove godine, dobio je pak nagradu Riverton za najbolji norveški krimić, a u njemu detektivski dvojac istražuje umorstvo Katrine Bratterud, bivše ovisnice koja je upoznala sjaj i bijedu Osla.

Nakon tribine Razotkrivanje, u foajeu ZKM-a će od 20 sati nastupati ansambl Jeboton, a u 21 sat u dvorani Polanec održat će se okrugli stol na temu “Suočavanje s poviješću” na kojem sudjeluju katalonski pisac Jaume Cabré, kojeg je publika festivala imala prilike sinoć upoznati, potom Goce Smilevski i Ivan Simić Bodržić. Razgovor će moderirati Mirjana Rakić.

 

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više