Goce Smilevski večeras govori o sestri Sigmunda Freuda

U 19 sati u ZKM-u, na Festivalu svjetske književnosti, počinje tribine Razotkrivanje na kojoj gostuje makedonski pisac Goce Smilevski, a u 21 sat govorit će se o socijalnim aspektima krimića

Big 724 2338

Godina je 1938. i već bolesni Sigmund Freud pred nacistima odlazi iz Beča. Zahvaljujući ugledu i poznanstvima dobio je priliku sastaviti popis onih koje će povesti sa sobom: na njemu će se naći mjesta za njegova liječnika i dvije služavke, za njegova psa i njegovu šogoricu, ali ne i za koju od njegove četiri sestre. Nedugo zatim, dok Freud u Londonu bude živio svoje posljednje dane, sestre oca psihoanalize bit će odvedene u koncentracijski logor Terezin i pogubljene.

Zasnovan na istinitoj priči, nagrađivani roman Goce Smilevskog djelo je koje daje glas onim nečujnima, a među njima ponajviše Adolfini Freud - “najslađoj i najboljoj od mojih sestara” - darovitoj, osjećajnoj ženi koja je život provela u sjeni, njegujući majku i oca. Svjedočeći sjaj i bijedu jedne epohe ulaskom u živote njezinih velikana, baš kao i one njenih neznanih i slabih, ali ne manje važnih sudionika, “Sestra Sigmunda Freuda”, koju je upravo objavila Fraktura, knjiga je koja potresa i razotkriva, a hrvatska publika imat će priliku upoznati njezinog pisca večeras, u sklopu Festivala svjetske književnosti. Goce Smilevski, naime, gostuje večeras u 19 sati, na tribini Razotkrivanje u Zagrebačkom kazalištu mladih, a s njim će razgovarati Roman Simić Bodrožić.

Smilevski je rođen u Skopju 1975. Studirao je na Sveučilištu Sv. Kiril i Metodij u Skopju, na Karlovu sveučilištu u Pragu i Centralnoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Radio je kao prodavač kristalnih predmeta u Pragu i profesor makedonskoga jezika u Kavadarcima, a trenutačno je zaposlen u Institutu za makedonsku književnost u Skopju. Autor je romana “Planet neiskustva” (2000), “Razgovor sa Spinozom” (2002) i “Sestra Sigmunda Freuda” (2007., dopunjeno izdanje 2010.). Roman “Razgovor sa Spinozom”, koji je u Makedoniji doživio pet izdanja, objavljen je i u Sjedinjenim Američkim Državama, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji te Hrvatskoj.

Nakon tribine Razotkrivanje, u foajeu ZKM-a od 20 sati nastupat će Ema Gagro i Mirna Ružić (vokali) te Elisa Ribeiro (gitara). U 21 sat počinje pak okrugli stol na temu “Socijalni aspekti krimića”, na kojem gostuju Kjell Ola Dahl, Jurica Pavičić i Nada Gašić, a raspravu će moderirati Goran Gavranović.


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više