Na Festivalu svjetske književnosti večeras gostuje slovenski pisac Goran Vojnović

Vojnović je poznat kao autor romana “Čefuri raus!” i “Jugoslavija, moja domovina”, čija je prva naklada u Sloveniji rasprodana u svega par dana, a s njim će večeras od 19 sati u ZKM-u razgovarati Seid Serdarević

Big 725 2339

Vladan je odrastao u Ljubljani uvjeren da mu je otac, bivši oficir JNA, umro početkom rata. Jedino čega se s nostalgijom sjeća jest odrastanje u Puli jer otkako su se doseli u Fužine, majka i Vladan postali su stranci. Kada otkrije da mu je otac general srpske vojske optužen za teške ratne zločine, Vladanu ne preostaje drugo nego da krene u potragu. “Jugoslavija, moja domovina” snažna je priča o propasti jednog svijeta, o sudbinama, o osamljenosti, o borbama s duhovima prošlosti, a autor romana, Goran Vojnović, ponovno je pokazao zašto je danas najcjenjeniji mlađi slovenski pisac. S njim će večeras, na tribini Razotkrivanje, s početkom u 19 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih, u sklopu Festivala svjetske književnosti, razgovarati Seid Serdarević.

Goran Vojnović rođen je 1980. u Ljubljani, redatelj je i scenarist, autor više kratkih filmova i dugometražnog filma “Piran - Pirano”. U regiji je poznat kao autor romana “Čefuri raus!” (2008), koji je u Sloveniji privukao pozornost čitatelja, kritičara i policije, 2009. osvojio je nagradu Prešernove zaklade i nagradu Kresnik te doživio i vrlo uspješnu kazališnu adaptaciju. U pripremi je i njegova filmska verzija. Krajem 2011. izašao je Vojnovićev drugi roman “Jugoslavija, moja domovina”, čija je prva naklada rasprodana u svega nekoliko dana. Goran Vojnović kolumnist je slovenskog časopisa Dnevnik, a izbor svojih kolumni objavio je u knjizi “Kada Džimi Ču sretne Fidela Kastra” (2010).

Nakon tribine Razotkrivanje u foajeu ZKM-a nastupit će flautistica Marta Sesar, a u 21 sat počinje okrugli stol na temu “Grad i suvremena književnost” na kojem će, uz Vojnovića, gostovati i Zoran Ferić i Maja Hrgović. Tribinu moderira Ante Perković, a ulaz je besplatan.



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više