Ivan Lovrenović o nestalima u stoljeću, a Gerbrand Bakker o tome zašto je gore tiho

Večeras će se na Festivalu svjetske književnosti održati dvije tribine Razotkrivanje, u 19 i 20.30 sati, a u 22 sata hrvatski književni kritičari predstavit će najbolja prozna djela 2012. godine

Big 726 2341

Vrtlar koji je postao romanopisac i gimnazijski profesor koji se zaljubio u eseje večerašnji su gosti Festivala svjetske književnosti koji se održava u Zagrebačkom kazalištu mladih. Prvi na tribini Razotkrivanje, u 19 sati, gostuje Ivan Lovrenović, rođen 1943. u Zagrebu, a odrastao u Mrkonjić-Gradu, gdje je završio osnovno školovanje. U Zagrebu je završio gimnaziju i filozofski fakultet, a potom je u Mrkonjić-Gradu kao gimnazijski profesor te u Sarajevu kao urednik.

Lovrenović je od 1993. do 1997. bio u egzilu s obitelji (Zagreb, Berlin), a danas živi u Sarajevu. Objavio je dvadesetak knjiga proze, kulturnopovijesnih studija, eseja i kronika. Godine 2005. izašla su mu Izabrana djela u osam knjiga (Durieux, Zagreb), a knjiga o kulturnoj povijesti Bosne i Hercegovine (“Unutarnja zemlja”) objavljena mu je u prijevodima na njemački, engleski, ma¬džarski i češki jezik. Za esej “Ivo Andrić, paradoks o šutnji” dobio je 2009. nagradu “Midhat Begić” bosanskohercegovačkoga centra PEN-a i časopisa Novi Izraz. Na tribini, koju će voditi Seid Serdarević, bit će govora i o njegovoj knjizi “Nestali u stoljeću” u kojoj, počevši od osobne povijesti, od svoje obitelji i užega familijarnoga zavičaja, Lovrenović plete mrežu kojom obuhvaća cijelu jednu zemlju i čitav kontinent, stvarajući sveobuhvatnu sliku koja seže u prošlost, opisuje sadašnjost i ocrtava budućnost.

U 20.30 sati, nakon pauze u kojoj će u foajeu ZKM-a nastupiti Ivan Petranović (vokal i gitara), počinje druga tribina Razotkrivanje na kojoj gostuje Gerbrand Bakker, a moderira je Anne-Kathrin Godec. Prije nego što je postao vrtlar, Gerbrand Bakker (1962) studirao je nizozemski jezik i književnost te titlovao filmove. Prvi Bakkerov roman “Gore je tiho” (2006) osvojio je publiku i kritiku u Nizozemskoj, gdje je postao najprodavaniji književni prvijenac. Godine 2010. dodijeljena mu je prestižna međunarodna nagrada IMPAC Dublin te je otad preveden na devetnaest jezika.

Po završetku tribine, u 22 sata, hrvatski književni kritičari - Katarina Luketić, Jagna Pogačnik i Vladimir Arsenić, u razgovoru s Karolinom Lisak Vidović govorit će o najboljim proznim knjigama 2012. godine, književnim nagradama i književnoj kritici.


 

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više