Na Festivalu svjetske književnosti gostuje Peter Terrin

S autorom upravo objavljenog romana “Čuvar“ od 19 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih razgovarat će Roman Simić Bodrožić

Big 728 2343

Peter Terrin, flamanski pisac koji večeras gostuje na tribini Razotkrivanje u sklopu Festivala svjetske književnosti, javnosti je postao poznat romanom “Blanco” o čovjeku koji zbog krađe automobila ostaje bez žene. Terrin je rođen 1968. godine, a na književnu scenu stupio je 1998. zbirkom priča “De Code”. Godine 2001. objavljuje prvi roman “Kras”, a romanom “Vrouwen en kinderen eerst” iz 2004. Terrin se uvrstio među najbolje autore flamanske književnosti. Zbirka priča “De bijeneters” (2006) i roman “Blanco” bili su nominirani za nizozemsku književnu nagradu AKO. Roman “Čuvar” (De bewaker, 2009.) ušao je u uži izbor za književnu nagradu Libris, koja se dodjeljuje najboljem romanu na nizozemskome, a 2010. osvojio je Nagradu Europske unije za književnost. Terrinov posljednji roman “Post mortem” objavljen je 2012.

U Zagrebu, na tribini koja počinje u 19 sati, a moderira je Roman Simić Bodrožić, Terrin će govoriti upravo o svome romanu “Čuvar” koji prati Harryja i Michela - oni žive u podrumu luksuzne apartmanske zgrade i zadatak im je da čuvaju stanare. Što se događa u svijetu izvan podruma, je li ga zahvatio rat ili neka druga katastrofa, oni ne znaju. Dva čuvara znaju samo da ne smiju napustiti svoje stražarsko mjesto, jer njihovu predanost nagradit će Organizacija, a njihov je cilj postati najbolji u Organizaciji, dio elite. Ništa ne može poremetiti njihovu rutinu ni pozornost. Ali jednoga dana Organizacija pošalje trećega čuvara. Tko je on, kakve vijesti donosi izvana?

Po završetku tribine, u 20 sati u foajeu ZKM-a, nastupit će Zrinka Majstorović na klavijaturama, a u 21 sat u dovrani Polanec Vlatka Kolarović ugostit će Margriet de Moor, Slavenku Drakulić i Borisa Perić koji će razgovarati o povijesnim ličnostima kao figurama u književnosti.


 

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više