Claudio Magris i Predrag Matvejević o Srednjoj Europi, Mediteranu i Balkanu danas

Ljubitelje književnosti večeras očekuje prava poslastica jer će na večerašnjoj tribini Razotkrivanje gostovati dva velika imena književnosti - Claudio Magris i Predrag Matvejević, s kojima će o kultnoj Magrisovoj knjizi “Dunav”, o pitanjima Srednje Europe, Mediterana i Balkana danas razgovarati Seid Serdarević

Big 729 2345

Ljubitelje književnosti večeras očekuje prava poslastica jer će na večerašnjoj tribini Razotkrivanje gostovati dva velika imena književnosti - Claudio Magris i Predrag Matvejević, s kojima će o kultnoj Magrisovoj knjizi “Dunav”, o pitanjima Srednje Europe, Mediterana i Balkana danas razgovarati Seid Serdarević. Tribina Razotkrivanje, koja se održava u sklopu Festivala svjetske književnosti, počinje u 19 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Claudio Magris (Trst, 1939.) prozaist je, kritičar, polihistor i istraživač mikrosvjetova Srednje Europe. Bio je profesor njemačke književnosti na Sveučilištu u Trstu. Nakratko se bavio politikom: od 1994. do 1996. bio je zastupnik u talijanskom parlamentu. Člancima i kolumnama reagira u dnevnim novinama, najčešće u Corriere del¬la Sera. Najpoznatiji je po “Dunavu” (1986.), knjizi kroz koju, od izvora do ušća, prati tok središnje europske rijeke esejizirajući povijest svjetova i kultura koji su pokraj nje nastali. Malo nakon talijanske premijere “Dunav” je objavljen na svim frekventnijim europskim jezicima, uključujući i hrvatski te snažno utjecao na kulturne i književne tokove Europe kraja prošlog stoljeća. Magrisovim “Dunavom” rođen je novi, sintetizirajući multižanr, neka vrsta totalne knjige. Pored toga je i autor više od trideset knjiga, među kojima su “Nagađanja o sablji” (1984.), “Stadelmann” (1988.), “Ono drugo more” (1991.) i “Mikrokozmi” (1997.). Trst je opsesivna Magrisova tema. Svoj grad istražuje u njegovoj prostornoj i vremenskoj dimenziji, inzistirajući na najsitnijim detaljima tršćanskih identiteta.

Predrag Matvejević tematski mu je i žanrovski blizak, osobito svojim “Mediteranskim brevijarom” koji je doživio 21 prijevod na razne europske jezike, a također i na arapski, hebrejski, turski, japanski i esperanto. Knjiga je dočekana s pohvalama međunarodne kritike i dobila veći broj nagrada u svijetu, među kojima se izdvajaju: Nagrada za najbolju stranu knjigu u Parizu, Europska nagrada u Ženevi te brojna priznanja u Italiji, gdje je autor od 1994. do 2008. predavao na rimskom sveučilištu La Sapienza. “Svaka rečenica ‘Mediteranskoga brevijara’ neodoljivo raspiruje žeravice naših znatiželja, analogije doživljaja, znanja i saznanja. Snaga teksta je u tome što nas prenosi u izvantekstualnu stvarnost, mitski, povijesno-stvarni, nadstvarni… Slika se dovezuje na sliku, misao na misao, činjenica na činjenicu. Matvejević otvara prozore suncu”, napisao je Jure Kaštelan, u recenziji za prvo izdanje knjige.

Nakon tribine Razotkrivanje, u foajeu ZKM-a, nastupit će Gordana Marković (vokal i gitara) i Tomislav Leko (klavijature), a u 21 sat Tvrtko Jakovina sa svojim će gostima Sibilom Petlevski, Vlahom Bogišićem i slavnim belgijskim piscem Erwinom Mortierom razgovarati o književnosti Prvoga svjetskoga rata.

 

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više