Popularni britanski pisac SF-a Rod Rees večeras gostuje na Festivalu svjetske književnosti

S britanskim piscem koji je napisao uzbudljivu tetralogiju o virtualnom svijetu u kojem ostane zatočena kći američkog predsjednika od 19 sati u ZKM-u razgovarat će Tanja Tolić

Big 731 2347

PoluSvijet je najnaprednija računalna simulacija ikad stvorena. Zamišljen kao poligon za pripremu vojnika za traumatičnu stvarnost urbanog ratovanja, on predstavlja virtualni svijet u kojem se neprekidno vodi građanski rat. Njegovim stanovništvom od 30 milijuna digitalnih likova vladaju dvojnici nekih od najokrutnijih tirana u povijesti čovječanstva, poput arhitekta holokausta Reinharda Heydricha i Staljinova glavnog krvnika Berije.

Nešto je međutim gadno pošlo po zlu u PoluSvijetu i kći predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Norma Williams, ostala je zatočena na tom užasnom mjestu. Zadatak njezina spašavanja povjeren je osamnaestogodišnjoj Elli Thomas, ali kad Ella uđe u PoluSvijet, shvaća da nije sve onako kako se čini, da njegovi računalni zidovi jedva uspijevaju zadržavati zlo unutar svojih granica, a da je Stvarni svijet u većoj opasnosti no što to itko sluti.

"PoluSvijet: Zima" prva je od četiri knjige Roda Reesa, koje donose veoma zanimljivu i neponovljivu mješavinu SF-a i trilera, a britanski pisac večerašnji je gost Festivala svjetske književnosti. S njime će od 19 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih na tribini Razotkrivanje razgovarati Tanja Tolić.

Inače, Rod Rees svoj je život proveo putujući svijetom. Radio je na iz¬gradnji farmaceutskih postrojenja u Dhaki, satelitskih komunikacija u Moskvi, a u Scarboroughu je osmislio hotel s jazz tematikom. Potom se odlučio na mirniji život te se počeo baviti pisanjem, a "PoluSvijet: Zima" njegovo je prvo objavljeno djelo. Nakladnička kuća Fraktura objavila je i drugi nastavak, "PoluSvijet: Proljeće", a ove godine na engleskom jeziku izašla su i preostala dva nastavka, "PoluSvijet: Ljeto" i "PoluSvijet: Jesen".

Nakon tribine Razotkrivanje, u foajeu ZKM-a od 20 sati nastupit će Sebastian Doe, a u 21 sat Iva Karabaić razgovarat će s Franjom Janešom, Rodom Reesom i Edom Popovićem o novim utopijama.


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više