Festival svjetske književnosti zatvara mađarski klasik Péter Nádas

Posljednjeg dana Festivala svjetske književnosti publika će imati priliku upoznati živućeg klasika književnosti – mađarskog pisca Pétera Nádasa koji je punih 18 godina pisao svoje najvažnije djelo, “Paralelne pripovijesti”

Big 732 2348

Posljednjeg dana Festivala svjetske književnosti publika će imati priliku upoznati živućeg klasika književnosti – mađarskog pisca Pétera Nádasa koji je punih 18 godina pisao svoje najvažnije djelo, “Paralelne pripovijesti”, romana neslućene dubine i širine koji zahvaća dvadesetostoljetnu povijest srednjoeuropskih naroda, a čija se objava za mnoge nakladnike pokazala kao izazovan poduhvat. “Pripovijesti”, naime, imaju čak 1572 stranice, a Hrvatska se, zahvaljujući Nádasovom zagrebačkom nakladniku Frakturi, može pohvaliti da je dobila svoj prijevod prije engleskog, koji tek treba biti objavljen.

Péter Nádas rodio se 14. listopada 1942. u Budimpešti. Autor je brojnih zapaženih romana, zbirki novela i kratkih priča, drama i eseja. Osim spisateljskim radom, bavio se i novinarstvom, te radio kao fotograf i urednik. Nakon prvih zbirki priča, “Biblija” (1967) i “Traženje ključa” (1969) objavljivanje njegova prvog romana “Kraj obiteljskoga romana” (1977) dugo je priječila mađarska cenzura. Međunarodni je ugled stekao monumentalnom “Knjigom sjećanja” (1986), psihološkim romanom pisanim na tragu Prousta, Thomasa Manna i magičnoga realizma.

Za svoja je djela nagrađen brojnim nagradama - Nagradom Milán Füst 1978., nizozemskom Nagradom Društva Mikes Kelemen 1980., Nagradom za mađarsku umjetnost 1989., Austrijskom državnom nagradom za europsku književnost 1991., Nagradom Kossuth 1992., Leipziškom nagradom 1995., francuskom Nagradom za najbolju stranu knjigu 1998., Nagradom Vilenica 1998., Autorskom nagradom Soroseve zaklade 2001., Nagradom Franz Kafka Republike Češke 2003.

Objavio je niz romana, knjiga priča, eseja i drama među kojima se uz navedene ističu romani “Godišnjak” (1989) i “Divna povijest fotografije” (1995), zbirka priča “Minotaur” (1997) i eseji “O nebeskoj i zemaljskoj ljubavi” (2001).

U središtu “Paralelnih pripovijesti” nalaze se osobne priče trojice prijatelja te njihovih obitelji, prijatelja i poznanika, čije se životne silnice dotiču na najneobičnijim mjestima i u najneočekivanijim situacijama. Mreža osobnih drama, sreća i tragedija koju Nádas plete oko Ágosta Lippaya Lehra, Hansa von Wolkensteina i Andrása Rotta gusta je i proteže se od Berlina 1989. do Budimpešte prije rata, pa preko nacističkih logora i eugeničkih instituta do Mađarske revolucije 1956. “Paralelne pripovijesti” roman su u kojem se savršeno dotiču eros i tanatos, u kojem je tjelesno i seksualno magično spojeno s filozofskim i povijesnim iskustvom.

U ovome monumentalnom romanu, s nezaboravnim likovima koje osjećamo kao dio svoje osobne povijesti, neprestano se suočavamo s osobnim i kolektivnim dvojbama, moralnim pitanjima pravednosti, krivnje, sreće i nesreće. Péter Nádas napisao je knjigu koja opisuje život onakav kakav jest - kaotičan, nabijen strašću i natopljen tjelesnošću.

S Péterom Nádasom večeras će, od 19 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih, razgovarati njegov hrvatski izdavač Seid Serdarević. Poslije tribine Razotkrivanje, u 20 sati u foajeu ZKM-a, nastupit će Members of Mel & Little Thunders te Sonja Bartolić (vokal) i Tomislav Leko (klavijature).

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više