Pet europskih autora gostuje na festivalu Europea u Dvorištu

Od rujna do prosinca u Zagreb dolazi petero uglednih književnih autora, koji će sudjelovati u novom projektu izdavačke kuće Naklada Ljevak, a koji se zove Europea u Dvorištu. Nagrađivani autori Miloš Urban, Ece Temelkuran, Olga Tokarczuk, John Boyne i Ahmet Ümit pružit će hrvatskoj publici priliku da se upoznaju s možda manje poznatim nacionalnim književnostima, a sva će se gostovanja održavati u kafiću U Dvorištu

Big 733 2354

Od rujna do prosinca u Zagreb dolazi petero uglednih književnih autora, koji će sudjelovati u novom projektu izdavačke kuće Naklada Ljevak, a koji se zove Europea u Dvorištu. Nagrađivani autori Miloš Urban, Ece Temelkuran, Olga Tokarczuk, John Boyne i Ahmet Ümit pružit će hrvatskoj publici priliku da se upoznaju s možda manje poznatim nacionalnim književnostima, a sva će se gostovanja održavati u kafiću U Dvorištu.

Prvi gostuje češki autor Miloš Urban, autor knjige "Lord Mord", predvodnik "novog vala" češke književnosti te miljenik kritike i publike koja ga je nazvala "crnim vitezom" češke književnosti. "Lord Mord" priča je o Pragu s kraja 19. stoljeća - u vrijeme kad je Češka dio Austro-Ugarskog carstva, a njezin glavni grad poprište socijalnih i političkih nemira predvođenih češkim patriotima koji sve otvorenije izražavaju težnju ka neovisnosti.

Slijedi, u listopadu, jedna od najpoznatijih turskih novinarki i političkih komentatorica Ece Temelkuran, koja redovito objavljuje u turskim listovima, ali i The Guardianu, The New Statesmanu, al Akhbaru, The New Left Reviewu, Le Monde Diplomatiqueu. U istraživačkim publicističkim radovima bavi se temama koje su u Turskoj izrazito kontroverzne, poput kurdskog i armenskog pitanja, ženskog pokreta i pitanja političkih zatvorenika. Objavila je dosad deset knjiga, a u Zagrebu će predstaviti svoju "Planinu boli", osobno i političko putovanje u samo središte tursko-armenskog sukoba.

U listopadu nam dolazi i poljska spisateljica Olga Tokarczuk, jedna je od najpopularnijih i najčešće prevođenih poljskih spisateljica, dobitnica mnogih prestižnih nagrada. Po struci je psihologinja, Jungova sljedbenica, te je prije književne karijere radila i kao psihoterapeutkinja, a u Zagrebu će predstaviti svoju knjigu "Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju".

Studeni je rezerviran za gostovanje irskog autora kratkih priča i romanopisca Johna Boynea, kojem je na hrvatski preveden roman "Prigovor savjesti". Boyneov glavni junak i narator u tom romanu je Tristan Sadler, kojeg upoznajemo 1916. kao sedamnaestogodišnjaka u logoru za vojnu obuku u Aldershotu i u rovovima Pikardije na sjeveru Francuske, a potom 1919., kada kao ratni veteran dolazi u gradić Norwich kako bi izrazio sućut ožalošćenoj obitelji svojeg suborca Willa Bancrofta, kojeg je prijeki sud osudio za kukavičluk te je strijeljan na bojnom polju 1916.

Posljednji gost stiže iz Turske, u prosincu, a riječ je o autoru romana "Ubojstvo sultana", Ahmetu Ümitu. On je jedan od najuglednijih i najomiljenijih suvremenih turskih autora, a posebno je poznat po majstorski dočaranoj atmosferi psiholoških trilera u kojima na temeljima specifičnog političkog i povijesnog okruženja te ponirući u psihu svojih kompleksnih i višeslojnih likova gradi svoje fascinantne priče o ubojstvima i političkim intrigama. Roman "Ubojstvo sultana" 2012. godine u Turskoj je proglašen romanom godine.

PROGRAM GOSTOVANJA:

26. rujna, četvrtak - ČEŠKA: Miloš Urban
Tema: "Glavni junak: Prag"

17. listopada, četvrtak - TURSKA: Ece Temelkuran
Tema: "Sukob ili zajednička kob", tursko-armenski sukob

29. listopada, utorak - POLJSKA: Olga Tokarczuk
Tema: "Književnost, psihoterapija i zaštita životinja", od nasilja prema životinjama do nasilja prema ljudima

5. studenoga, utorak - IRSKA: John Boyne
Tema: "Utjeha kukavičluka ili hrabrosti"

10. prosinca, utorak - TURSKA: Ahmet Ümit
Tema: "Dostojevski u Turskoj", povijesni i psihološki pritisci koji ljude navode da postanu ubojice


Moderatori: Nenad Rizvanović i Kristijan Vujičić
Mjesto održavanja: CAFE U DVORIŠTU, Jurja Žerjavića 7/2


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više