Večeras u Zagrebu gostuje poznata turska književnica Ece Temelkuran

Književnica će sudjelovati na tribini koja se održava u sklopu festivala “Europea u Dvorištu”, u zagrebačkom cafeu “U Dvorištu”, s početkom u 19 sati. Bit će govora o tursko-armenskom sukobu, a ujedno će biti predstavljena i njezina knjiga “Planina boli” koja je upravo prevedna na hrvatski jezik

Big 738 2375

“U svijetu danas postoji cijela industrija za rješavanje neprijateljstava, sukoba i svađa. Postoje sveučilišni diplomski studiji za rješavanje sukoba. Držim da su to sve u izvjesnoj mjeri ulaštene laži. Jer je ljudska priroda posve jasna. Kad se boji, zatvara se u sebe, a kad se osjeća sigurnim, odlaže oružje. Smatram da je jedini način da se razgovara o grijesima iz prošlosti taj da se stvori osjećaj sigurnosti. Nema drugog načina. Ono što je potrebno da bi djeca koja se osjećaju usamljeno i gnjevno iskazala svoje probleme, potrebno je i nama da bismo mogli pogledati u svoju prošlost. Vjerujem u priče”, tako u uvodu svoje knjige, upravo prevedene na hrvatski jezik, “Planina boli”, piše jedna od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica Ece Temelkuran koja večeras gostuje u Zagrebu.

Turska književnica gostovat će, naime, na tribini u sklopu festivala “Europea u Dvorištu”, koja će se održati u zagrebačkom cafeu “U Dvorištu”, Jurja Žerjavića 7/2, s početkom u 19 sati. Uz autoricu, gostovat će njezin prevoditelj Anđelko Vlašić, turkologinja Marta Andrić i moderator i urednik knjige Kristijan Vujičić, a bit će govora o tome je li tursko-armenski sukob bio samo sukob ili i zajednička kob. Ulaz je slobodan.

Autoričina knjiga, koju je u Hrvatskoj objavila Naklada Ljevak, bavi se temom o kojoj se Turska najviše boji govoriti - kamo su Armenci otišli? Tema knjige je tursko ustrajanje u šutnji o Armencima, nastavak poricanja genocida nad Armencima 1915. godine, nevoljkost da se Turska sama zapita o tome i želja da je drugi ne pitaju, ali osobno i političko putovanje u samo središte tursko-armenskoga sukoba. Ece Temelkuran je, za potrebe ove knjige, posjetila pripadnike armenske zajednice u kalifornijskom Venice Beachu i Parizu, razgovorala sa stanovnicima Turske i Armenije, a u susretima s piscima, misliocima i aktivistima s obiju strana Ece Temelkuran plete dojmljivu priču. “Ova je knjiga dugo pismo upućeno svima koji su bili prisiljeni napustiti Anadoliju. Kako ljudi pamte, kako zaboravljaju, kako se mire, kako opraštaju? O tim ću pitanjima govoriti. Ovo je priča o putu zaborava i sjećanja, namijenjena svim ljudima na svijetu”, piše.

Inače, Ece Temelkuran (1973) redovito objavljuje u turskim listovima, ali i The Guardianu, The New Statesmanu, al-Akhbaru, The New Left Reviewu, Le Monde Diplomatiqueu. U istraživačkim publicističkim radovima bavi se temama koje su u Turskoj izrazito kontroverzne, poput kurdskog i armenskog pitanja, ženskog pokreta i pitanja političkih zatvorenika. Dobila je mnogobrojne nagrade pa tako i nagradu “Pen for Peace” i nagradu za turskog novinara godine. Dosad je objavila desetak knjiga.


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više